Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Studium jógového učitele v Čechách

Je pro vás jógová praxe naplněním, radostí a nekonečnou inspirací pro další počiny? Je to tak silné, že jediné co máte na mysli je, že tu krásu potřebujete a chcete sdílet s ostatními? Předávat dál, inspirovat, dávat nové pozvánky pohybu, dechu a duši ostatním? Pak jste na cestě stát se lektorem jógy a být ten, kdo v rozvoji posouvá nejen sebe, ale tuto možnost nabídne i ostatním.

Dozrát do tohoto myšlení a nechat čas přinést pravý okamžik, kdy myšlenky převedete v realitu, je jedna část. Projdete-li jí, pak nastává chvíle, kdy začnete pátrat, jak tyto myšlenky uskutečnit.

Začít učit není snadné. Ale máte-li to v srdci, duši, hlavě a k tomu dostatečnou praxi , jděte do toho!

Pokud nejste velcí dobrodruzi a cestovatelé, či vám to neumožní vaše životní nebo finanční situace, není pro studium nutné opouštět republiku. V Čechách je několik institucí/sdružení a studií, kde je možné stát se certifikovaným lektorem jógy.

Jste rozhodnuti pro studium a hledáte možnosti kde? Pak je ještě významné zvážit, jaký styl jógy je vám blízký, jaká forma studia vám vyhovuje a jak jste na tom s finančními prostředky. Nabízíme přehled možností, které Česká republika nabízí, a možnosti nejsou malé.

Jóga jako živnost v České republice
Více o procesu získání živnostenského listu, či uznání zahraničního certifikátu si můžete přečíst také v článku Tatiany Vomáčkové.

Cílem studia nemusí nutně být kvalifikace pro působení jako instruktor jógy, ale i prohloubit a doplnit vlastní jógovou praxi. Mějte na paměti, že kvalita kurzů může být rozdílná a vždy si předem sežeňte všechny potřebné informace a nebojte se ptát na detaily. Rovněž není na škodu optat se na doporučení jógových učitelů, kterých si vážíte.

Vezměme to postupně bez preferencí, bez ohledu na pořadí.

Power Yoga Akademie

Popis: Power Yoga Akademie vzdělávací centrum akreditované Ministerstvem školství a mládeže ČR s platností v rámci Evropské Unie pořádá základní vzdělávací programy pro všechny, kteří se chtějí stát kvalifikovaným instruktorem a vést lidi ke zdravému životnímu stylu.

Možnosti, které nabízí:

Kde: Většina kurzů probíhá v Praze v Energy Studiu na Praze 1 a Praze 2.
Kdy: v průběhu celého roku
Cena: 16.500 CZK
Učitelé: specializovaný tým spolupracovníků.
Certifikace: složení písemné teoretické a praktické zkoušky s osvědčením, na jehož základě je možné požádat o vystavení živnostenského listu
Rozsah: 150-200 hodin


FISAF – instructor jogy

Popis: Pod záštitou FISAF (Český svaz aerobicu a fitness) probíhají kurzy ve spolupráci studia OM Yoga studia a jeho týmu lektorů. Studium je rozděleno do několika stupňů, které lze postupně zdolávat.

  • FISAF Jóga basic, FISAF Jóga advanced a specializace dle výběru (např. Specializace hatha jóga, vinyasa jóga, ashtanga či dětská jóga a další. )

Kde: OM YOGA STUDIO, Na záhonech 24, Praha 4
Kdy: v průběhu celého roku
Cena: 4.950 CZK (Jóga basic) a 5.950 CZK (Jóga advanced ) a 2.100 CZK ( jednotlivé specializace)
Učitelé: týmu lektorů studia OM YOGA
Certifikace: Po úspěšném absolvování 2.stupně závěrečných zkoušek získavají absolventi diplom národní úrovně Instructor Hatha Jógy. V případě zájmu o Osvědčení o rekvalifikaci (ŽL) a mezinárodní certifikát je potřeba absolvovat 40 vyuč. hodin specializovaných kurzů v rámci 3. stupně.
Rozsah: 60 hodin (Jóga advanced) + 40 hodin specializace


 Kurz učitele jógy – Yogacentrum

Popis: Kurz učitele jógy v Yogacentru je akreditovaný ministerstvem školství,mládeže a tělovýchovy. Je vedený školenými a kvalifikovanými instruktory. V  kurzu jógy se seznámíte s celkovou filozofií jógy,získáte znalosti z oboru anatomie a fyziologie.

Yogacentrum splňuje kritéria MŠMT a zároveň i Mezinárodní Yoga Alliance.

Instruktorský kurz hatha jógy se skládá z 5 bodů: Výuka techniky, Metodika vedení instruktorských lekcí, Anatomie a fyziologie, Praxe a Filozofie, etika, historie jógy a zdravý životní styl.

Kde: Yogacentrum Holešovice, Na Maninách 1590/29, Praha 7
Kdy: říjen až duben každého roku
Cena: 29.000 CZK
Učitelé: Ing. Jana Smažíková, Petra Handlová, MUDr. Radka Jedličková, Bc. Filip Švach
Certifikace: Akreditovaný certifikát MŠMT, na jehož základě vám může být vystaven živnostenský list s uvedením formy podnikání a „poskytování služeb v oblasti jógy“. Dále mezinárodní certifikát Yogaalliance , který je celosvětově platný.
Rozsah: 240 hodin


 Yoga Teacher´s Training – Wellness Yoga

Popis: Náplň kurzu vychází z učení indické školy Bindusar Yoga School, Rishikesh. Studiem zahrnuje detailní praxi ásan, pranayam, meditace, anatomie a fyziologie, filosofie jógy, medotika vedení lekcí, mantry a další.

Kde: Wellness Yoga, Plavecká 12, Praha 2
Kdy: Probíhá od ledna do července 2015
Cena: 1.050 EUR
Učitelé: na kurz je vždy pozván učitel z indické školy. Kurz je veden v angličtině.
Certifikace: akreditace RYT (Registred Yoga Teacher)
Rozsah: 200 h


 Akreditované školení Instruktor Hatha jógy

Popis: Kurz instruktora Hatha jógy – transformativní měsíční intenzivní školení instruktor hathajógy, který je akreditovaný MŠMT a probíhá pod záštitou Pranava jóga centra v Ostravě.

Školení je rozděleno do dvou 10denních školících bloků

Kde: Pranava jóga centrum, 28.října 858, Ostrava
Kdy: duben/květen 2015
Cena: 19.500 CZK
Učitelé: Lenka Knag a další
Certifikace: osvědčení cvičitele hathajógy, které je opravňuje k vykonávání této činnosti a získání ŽL
Rozsah: dva 10denní školící bloky


 Tříleté studium B.K.S. Iyengar jógy

Popis: Tento učitelský kurz je zaměřený pouze na jógu v systému B.K.S. Iyengara a snaží se zachytit a studovat podstatu tohoto systému. Kurz se skládá z výuky samotných asán, anatomie, filosofie a z výuky praktického umění učit.

Kurz je organizován ve 14 víkendech (28 dní) v jednom studijním roce.

Kde: Yogajoga, Vodičkova 15, Praha 1
Kdy: únor 2015 – prosinec 2017
Cena: 1650,00 € za 1 rok studia
Učitelé: Helena Kubrychtová – Bártová a Hiske van der Meulen
Certifikace: Po úspěšném absolvování zkoušek (celkem 2) student získá mezinárodně uznávaný učitelský certifikát “Introductory I. & II.” umožňující výuku Iyengar jógy po celém světě.
Rozsah: Kurz je organizován ve 14 víkendech (28 dní) v jednom studijním roce.


 Tříleté studium jógy a jógové terapie v kontextu poznatků západního přístupu medicíny, fyzioterapie, psychologie a filosofie

Popis: Ucelené akreditované studium jógy a jógové terapie v kontextu západních poznatků umožní studentům získat znalosti a dovednosti metodiky výuky jógy a využití principů jógové terapie.

Vyučované předměty: anatomie, fyziologie, kineziologie, vývojová kineziologie, východní filosofie, psychologie, psychoterapie, zážitková estetika, jóga, jógová terapie, ájurvéda, indická a východní filosofie a další

Kde: Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, José Martího 31, Praha 6
Kdy: právě probíhá, 2015 bude zápis do nového ročníku
Cena: 15.000 CZK/ akademický rok
Učitelé: PhDr. Jiří Čumpelík, Ph.D. a další
Certifikace: Účastník kurzu se může rozhodnout, zda bude skládat zkoušky k získání certifikátu potvrzujícího úroveň kvalifikace, nebo absolvovat kurz bez zkoušek za účelem prohloubení vlastních poznatků
Rozsah: V každém roce je 250 vyučovacích hodin, výuka probíhá od října do června


Cvičení dětské jógy

Popis: Česká asociace dětské jógy vypisuje kurz cvičení dětské jógy – Akreditovaný seminář Metodika cvičení dětské jógy.

Tento seminář se koná během dvou dvoudenních bloků s hodinovou dotací 36 hodin. Jde o totožný seminář jako Jóga s dětmi I. a II. Je určený pedagogům z MŠ, ZŠ, SŠ, cvičitelům, trenérům dětí, terapeutům, rodičům a dalším zájemcům o dětskou jógu. Není potřeba mít předchozí zkušenosti s jógou. Absolventi získají certifikát.

Kde: Karma Yoga studio, Korunní 25, Praha 2
Kdy: Termíny jsou vypisovány v průběhu roku.
Cena: 6.000 CZK
Učitelé: Olga Tajovská a Hana Luhanová
Certifikace: Podmínkou k úspěšnému absolvování semináře je vypracovat a odevzdat závěrečnou práci (ukázková hodina). Absoloventi získají certifikát.
Rozsah: 36 hodin


 Česká akademie jógy

Popis: Česká akademie jógy je školou tradiční jógy, v osnovách najdete kromě anatomie a fyziologie jógy také studium etických a morálních principů, ásan, pránájámy, pratjáháry, dhárany a dhjány. Vyučují se také mantry, techniky vyšších stupňů jógy atd.

Školy nabízí tři stupně: základní (3. stupeň), akreditovaný (2.stupeň) a tříleté studium na FTVS (1.stupeň).

Kde: studio BHÁVA , Hládkov 6, Praha 6 – Střešovice
Kdy: zápisy od září 2014
Cena: 9.500 CZK – 3. stupeň, 19 800 CZK – 2. stupeň a do 20.000 CZK – 1. stupeň
Učitelé: Lada Rokosová, Míla Savitrí Mrnuštíková, Lenka Oravcová a další
Certifikace: Po absolvování 3. stupně můžete vést cvičení jógy ve sportovních organizacích, nebo pod vedením cvičitele 2. příp. 1.stupně. Kurz 3. Stupně je nutným základem pro akreditovaný kurz 2. stupně . Absolventi 2. stupně získají osvědčení, potřebné pro vydání živnostenského oprávnění pro cvičitele/lektory jógy. Úspěšní absolventi 1. Stupně obdrží cvičitelskou / trenérskou licenci A (I.třídu), tj. nejvyšší cvičitelské / trenérské mezinárodní oprávnění vydané Univerzitou Karlovou.
Rozsah: 110 hod 3. stupeň, 220 hod 2. stupeň a 170 – 250 h/ročník 1. stupeň


 Kurzy jógy Jan Knaisl

Popis: kurzy pod vedením Jana Knaisla – předseda výkonného výboru Českého svazu jógy,o.s. (ČSJ) – fungují od roku 1997 a jsou akreditované Ministerstvem mládeže, tělovýchovy a sportu.

Kde: Základní škola Jižní IV / 1750, Praha 4 – Spořilov
Kdy: září 2014
Cena: 8.000 CZK
Učitelé: Jan Knaisl, Ivana Knaislová, Libuše Simandlová
Certifikace: titul Instruktor jógy (dříve Cvičitel jógy II.třídy)
Rozsah: 12 víkendů


 

A co dál?

Chcete přidat do kalendáře akcí?
Organizujete učitelský kurz a chybíte v našem přehledu? Neváhejte nám napsat a rádi vás zařadíme do kalendáře akcí a dáme o vás ostatním vědět.
Pokud vás některá z možností zaujala, neváhejte se podívat na detail akcí a kontaktovat organizátory. Možná jste nadšeni, že je to vlastně tak snadné a možnosti, kterých je plno, jsou vám velmi blízko. Jste-li připraveni a otevřeni novému poznání, vzhůru do studia, praxe a nekončící inspirace, kterou kurzy i praxe přináší.

A pokud jste si nevybrali, nebo jste nenašli, co hledáte, nechte čas plynout a vězte, že jsou i jiné možnosti.

Některé roky jsou bohatší o možnost studovat se zahraničními instruktory, kteří přijíždí do Prahy a během měsíce/dvou proběhne intenzivní studium. Tyto jednorázové učitelské tréninky, které v Praze probíhají, jsou ohlašovány dopředu a najdete je na našich stránkách, kde vám o nich přinášíme aktuální informace.

Komentáře (4)
Petra Šlechtická

Zakladatelka Yogapoint.cz - nezávislý rozcestník ve světě jógy a zdravého životního stylu.

Petra je nadšenou praktikantkou a lektorkou restorativní jógy a inspiruje skrze blogUmění odpočinku.

11.11.2014 - 09:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

  1. Zuzana Králová napsal:

    Zdravím, a jaký máte názor na výuku jógy v Hostivicích? http://www.yogahostivice.cz/instruktor-jogy-1/ Zvažuji, že se do kurzu přihlásím. Máte nějaké vlastní zkušenosti? Děkuji!

  2. Tereza napsal:

    Dobrý den,

    zajímám se o studium jogy na UK, ale nenašla jsem na jejich stránce profil oboru, není tu někdo kdo by mi ho mohl poslat prosím?

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám