Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jóga po covidu, (či home office a online škole)

Tento týden startuje Jógový speciál z dílny studia Jóga Poděbrady. Čtyřdílný seriál určený (nejen) pro rekonvalescenci po covidu vyjde čtyři po sobě následující neděle. Všemi desetiminutovými lekcemi vás provede Dana Beierová lektorka s mnohaletou praxí a majitelka studia. 

Po prodělání covidu je důležitá správná a pravidelná rekonvalescence, která vrátí naše plíce a tělo do kondice. Cvičení funguje jako prevence před plicní fibrózou nebo pozánětlivém ztuhnutí plic.  Je třeba myslet i na psychické potíže (úzkosti, deprese), které s proděláním souvisí.  Stejně tak i po celodenní home office nebo online výuce, máme uzavřený hrudník, zkrácené a ochablé svaly, a pocit, že se nemůžeme pořádně nadechnout.

Zeptali jsme se Dany Beierové na podrobnosti připraveného cvičení:

Covid je znám svými odlišnými průběhy a zátěžemi na lidský organismus, pro koho je cvičení vhodné?

Cviky jsou vhodné pro ty, kdo měli lehčí průběh covidu. Pokud vás covid potrápil, tak raději napřed konzultujte s lékařem, kdy je pro vás vhodné začít s nějakou aktivitou. Obecně hlavně sledujte, jak se v daný den cítíte. Některé dny jsou lepší a jiné horší. Pokud během cvičení pociťujete dušnost, zastavte se a odpočiňte si. A pokud dušnost neustupuje, raději konzultujte s Vašim lékařem, zda je pro vás vhodné už cvičit.

Mohou cvičit i Ti, kteří nemají velkou zkušenost s jógou?

Určitě! Pozice jsou jednoduché a zvládne je opravdu každý – od dětí až po seniory. Při jejich sestavování jsem vycházela z doporučení WHO a fyzioterapeůtů zabývající se rekonvalescencí.

Na co se v sestavách můžeme těšit?

V každé sestavě je 5 různých cviků, a jejich náročnost se postupně zvyšuje. Začínáme opravdu od základu – správně se posadit a dýchat. Jen samotným hlubokým klidným dechem posilujeme plíce, které jsou covidem zasažené nejvíce. Postupně přidáváme pohyby paží, zad a posílení nohou. Všechno ale s důrazem na to, abychom zvládali dýchat.

Budeme potřebovat nějaké pomůcky na cvičení?

První dvě lekce jsou na židli – tedy pevnou stabilní židli, třetí lekce bude s oporou zdi a poslední čtvrtá je už na jógové podložce. Takže tedy židli, zeď a podložku 🙂 ale i tu podložku můžete v tomto případě nahradit dekou nebo cvičit přímo na koberci.

Kolikrát týdně bychom měli takové cvičení zařadit?

Lekce jsou jen 10-minutové, aby byly fyzicky zvládnutelné a daly se snadno zařadit do každodenního programu, ale samozřejmě je důležité přihlédnout k dalším aktivitám, které musíte po covidu začít zvládat (návrat do práce, starost o domácnost, online výuka s dětmi). Někdy je lepší místo cvičení zařadit 10-minutovou relaxaci! I ta je velmi důležitá v rámci rekonvalescence. Tedy všeho s mírou 🙂 A když se už cítíte lépe, můžete spojit dvě lekce dohromady!

Je seriál volně přístupný všem a případně kde?

Lekce budeme postupně uveřejňovat na našem YouTube kanálu Jóga Poděbrady a jsou úplně zdarma! Chceme, aby je využilo, co nejvíce lidí bez ohledu na to, zda jógu praktikují nebo ne, zda si to mohou dovolit nebo ne. V principu jsou tyto lekce vhodné i pro ty, kteří se celý den hrbí nad počítačem při home office nebo online výuce. Tím, že jsou plíce sevřené a špatně dýcháme, jsme bez energie, cítíme se vyčerpaně a při tom jsme neudělali jediný krok.

Dano co byste vzkázala našim čtenářům v této době, kdy jsme odkázáni na online cvičení?

Nevzdávejte to a dejte tomu šanci! Chápu, že cvičit ve studiu nebo fitku v kontaktu s lektorem a energií celé skupiny je nabíjející, inspirující a baví nás mnohem víc. Věřte, že i nám lektorům se po tom stýská a točit lekce do kamery “nemá šťávu”. Ale jiná možnost teď není… naopak buďme rádi, že máme internet a nástroje, které nám aspoň tuto možnost dávají. Z vlastní zkušenosti vím, že jakýkoli jednoduchý pohyb, který pomůže rozdýchat plíce a rozproudit krevní oběh, má pozitivní dopad na tělo i psychiku, tím pádem na naši imunitu, ale i na naše vztahy a zázemí.

Moje představa, nebo spíš přání, je, že lidé, kteří jógu trochu znají, se cviky naučí a budou je cvičit se svými blízkými – rodiči či prarodiči, s dětmi či partnery, … zkrátka s kýmkoli, kdo se teď potřebuje zotavit, posílit plíce a postavit zpátky na nohy.

Děkujeme Daně Beierové a ještě souhrnně o seriálu včetně přehledu lekcí.

 

Zaměření a přínos sestav

Seriál 4 desetiminutových lekcí s postupným zvyšováním zátěže pro všechny, kdo prodělali lehčí formu covidu a mohou již začít cvičit. V každé sestavě si ukážeme 5 jógových cviků, které vycházejí z doporučení WHO, a jsou zaměřené na posílení plic, rozhýbání ztuhlých svalů a postupné zlepšování kondice.  Pomohou také od depresivních nálad či stavů úzkosti, která se mohou dostavit spolu s přetrvávající dušností a slabou kondicí, ale i celkově po prodělané nemoci.

Na co si dát pozor

V případě, že během cvičení pociťujete zvýšenou dušnost, zastavte, odpočiňte si a pak zkuste pokračovat v klidnějším tempu. Pokud stav přetrvává, informujte svého lékaře a ujistěte se, zda je pro vás cvičení již vhodné.

Protažení pro všechny

Lekce jsou vhodné i pro všechny, kdo se chtějí protáhnout po celém dni nad počítačem. Narovnat se, otevřít hrudník a díky tomu i plíce, zaktivovat svaly nohou, trupu i paží je důležité pro nás všechny, abychom se cítili lépe fyzicky i psychicky a zvládali stávající situaci ve větší pohodě.

SDÍLEJME – Ať už jste sami prodělali covid nebo ne, zacvičte si těchto pár cviků a pak je naučte nebo ukažte v tomto videu vašim blízkým, kteří se potřebují zotavit z této nemoci. Ukažme našim blízkým, jak jóga a cvičení může pozitivně změnit jejich život.

Napište nám vaše příběhy! Moc se na ně těšíme.

Přehled lekcí

1.lekce – POSÍLÍME NAŠE PLÍCE – v sedu na židli se narovnáme a soustředíme pozornost na náš dech a otevření hrudníku

2.lekce – LEHKÉ POSILOVÁNÍ NA ŽIDLI – ještě v sedu na židli začneme s lehkým zvyšování zátěže na nohy, paže a zádové svaly

3.lekce – AKTIVNĚJI O STĚNU – klasické pozice jako např. kobra, pes či židle budeme praktikovat u stěny, abychom měli její oporu

4.lekce – ZNOVU NA PODLOŽCE – už na podložce si zacvičíme několik jednoduchých ale účinných pozic na posílení těla i dechu

Všechna videa budou postupně (každou neděli) publikována na YouTube kanálu studia Jóga Poděbrady.

lektorka: @danayoga.cz

studio: @jogapodebrady.cz 

foto: @vaclavkohelka

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

06.04.2021 - 20:32

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám