Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Meditace a jóga pomáhá na deprese i úzkosti

Meditace stejně jako jóga není obecně považována za hlavní lékařskou péči. Studie však zjistila, že meditace může zmírnit mírné příznaky úzkosti a deprese, stejně jako antidepresiva. A nehrozí žádné vedlejší účinky.

Když lidé strávili asi 30 minut denně meditací všímavosti, která klade důraz na nekritické sebeuvědomění mysli a těla, mírně to snížilo úroveň jejich úzkosti, deprese a bolesti.

Různé praktiky všímavosti, meditace, jógy i čchi-kungu se zaměřují na různé aspekty sebeuvědomění, jako je vědomí dechu, myšlenek a tělesných vjemů.

Jóga je fyzické cvičení, které zahrnuje různé polohy těla, dýchací techniky a meditaci. Proto může být velmi dobrým pomocníkem pro zvládaní deprese a jejich příznaku, jako jsou potíže se soustředěním nebo ztráta energie.

Mnoho lidí používá jógu na:

  • Překonaní duševních a emocionálních problému, jako je stres, úzkost nebo deprese
  • Bolestí kloubu, zad a pohybového aparátu
  • Chronickou nebo dlouhodobou bolest
  • Zlepšení celkového zdraví a pohody

Jako cvičení je jóga stejně jako meditační praxe přirozeným způsobem, jak zvýšit produkci serotoninu. Produkce serotoninu hraje roli v léčbě deprese. Věří se, že serotonin hraje hlavní roli pro zlepšení duševní pohody a štěstí v životě. Lidé s depresí mají nižší hladiny serotoninu a proto pravidelné cvičení jógy a meditace pomáhá k přirozené produkci tohoto hormonu.

Jóga je také obzvláště užitečná díky své jemné, uklidňující a tekuté povaze. Každá póza je flexibilní, takže mohou cvičit lidé všech úrovní. Váš instruktor bude klást důraz na dýchání, soustředění a plynulý pohyb. Budou vás také povzbuzovat, abyste se soustředili na svůj dech a prázdnou mysl, abyste uklidnili tělo i mysl.

Pravidelné cvičení jógy vám může pomoci zůstat v každodenním životě v klidu a cítit se uvolněně a také vám dá sílu čelit událostem, které přicházejí, aniž byste byli nervózní a nebo ve stresu. Cvičení jógy v ideálním případě zahrnuje kompletní balíček ásan (držení těla), pránájámy (dýchací techniky), meditace a starověká filozofie jógy, to vše pomohlo několika pacientům s úzkostí zotavit se a čelit životu s novou pozitivitou a silou.

Jóga i meditace také zvyšuje variabilitu srdečního tepu (HRV) neboli změnu času mezi srdečními tepny zvýšením relaxační reakce nad stresovou reakcí v těle. Vysoká hodnota HRV znamená, že se vaše tělo dokáže lépe adaptovat a to zejména na stres.

Jóga může také:

  • Snížit klidový srdeční tep
  • Sníží krevní tlak
  • Zlepšit dýchání
  • Zvýšit toleranci bolesti

Deprese může zahrnovat spoustu temných myšlenek. Můžete se cítit beznadějní, bezcenní nebo naštvaní na život (nebo dokonce na sebe). Díky tomu může meditace vypadat poněkud neintuitivně, protože zahrnuje zvyšování povědomí o myšlenkách a zkušenostech.

Meditace vás však učí věnovat pozornost myšlenkám a pocitům, aniž byste museli vynášet soudy nebo se kritizovat.

Meditace neznamená vytlačit tyto myšlenky nebo předstírat, že je nemáte. Místo toho si jich všimnete a přijmete je, pak je necháte jít. Tímto způsobem může meditace pomoci narušit cykly negativního myšlení.

Naučit se zůstat přítomný v daném okamžiku (tady a teď) vás může vybavit k tomu, abyste si již na začátku všimli varovných signálů depresivní epizody.

Meditace stejně jako jóga může usnadnit pozornost vašim emocím, jakmile se objeví. Takže když začnete prožívat negativní myšlenkové vzorce nebo si všimnete zvýšené podrážděnosti, únavy nebo menšího zájmu o věci, které obvykle rádi děláte, můžete se rozhodnout soustředit se na přítomný okamžik, nebo sledovat svou mysl a vše co se v ni děje, tak dlouho, dokud se neuklidníte.

Komentáře (0)
Joginstruktor

15.09.2021 - 00:35

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám