Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Výživa pro tělo

Raw_food1

Ze všech stran na nás naléhají články nebo reklamy s výživou pro sportovce, výživou pro nemocné klouby, výživou pro malé děti, výživou pro seniory… Ale co je vlastně opravdová „výživa pro lidi“ a proč jsou všechny ostatní výživy plýtváním peněz?

Je to jasné, pokud nevíme, co k narozeninám našim rodičům a nechceme jim dávat cetky na poličku, sáhneme po výživě. Je jedno, jestli kloubní nebo pro správný růst vlasů a nehtů. Mnohdy ale ani netušíme, že ta cetka na poličku by měla daleko vyšší hodnotu.

Jakékoliv výživové doplňky jsou jen náhražkou normálního jídla, kterým bychom při jeho správné skladbě mohli své tělo odměňovat daleko lépe, než předraženými tobolkami z lékáren nebo supermarketů.

Je jasné, že při dnešní nabídce potravin naše tělo potřebuje nějaké doplňky, protože dnešní potrava je plná antinutrientů, chudá na mikroživiny a plna nekvalitních makroživin, většinou ještě ve špatné kombinaci. A když ani to ne, zkazíme většinou kvalitní potravinu nevhodnou úpravou. Tak moc člověka bolí, když v mrazáku objeví rozmixované jahody z letošní extra vydařené sklizně, ale kvůli tomu, aby to dětem chutnalo, tak se namixují s cukrem. Copak nejsou jahody samy o sobě dost chutné? Proč tam ještě něco přidávat…

Podívejme se na pár zásad, které tvoří opravdovou „výživu pro lidi“. Jsou v podstatě zadarmo, ale přesto k nezaplacení!

Máčení, fermentace

Pokud vám oříšky nebo semínka nedělají zrovna nejlépe, zkuste si je přes noc namočit a tím je aktivovat. Oříšky i semínka jsou od přírody uzpůsobeny k tomu, aby přečkaly období krize, nebo klidně i trávicí trakt ptáčků a potom když zaprší, tak aby vyklíčily. To je důvod, proč jsou pro naše tělo tak těžko stravitelné. Pokud je ale alespoň přes noc namočíme, probudíme je k životu a tak nás i ony samy mohou oživit a dodat nám to, co opravdu mohou!

Další potravinou, kterou je ideální přes noc namočit, jsou obilniny (pokud tedy nějaké jíte). U nás se osvědčilo namočit ovesné vločky a do nich ještě kápnout citron, trošku domácího kefíru nebo jablečný ocet. Tímto procesem zbavíte vločky antinutrientů, které zmaří vaši snahu dostat do sebe tolik potřebné minerály. Takto připravená ovesná kaše pro vás bude přínosnější než stejná, ale přes noc nenamočená kaše.

O fermentaci jsou na internetu a starých kuchařkách po babičce dostupná kvanta informací. Jen ve zkratce – pomáhá zlepšovat střevní mikroflóru, zlepšuje vstřebatelnost mikroživin. Prodlužuje životnost některých potravin, speciálně zeleniny.

Celistvá potrava

V dnešní době je potřeba dávat si pozor na to, co si koupíme k jídlu. Mnoho potravin se tváří zdravě, ale ve skutečnosti do sebe dostáváme zbytečnosti. Není nic lepšího, než si koupit produkt v jeho nejpřirozenější formě, například sáček oříšků, čerstvé jablko nebo skleničku bílého farmářského jogurtu.

Z celistvých potravin bychom měli také vařit. Jistě znáte vtípek (nebo to bylo vážně?!) z Mimibazaru, kde byl recept na italský burger (dvě mražené pizzy a mezi ně mleté maso, manža si počvachtal). To je sice přehnaný příklad, ale proč do jídla mnoho Čechů přidává instantní jíšku, různé bujonové kostky nebo jen komerční směsi koření? Proč nakládáme maso do hotových marinád? Mým snem je, aby si všichni četli složení takových výrobků a přemýšleli nad ním.

Dostatek kvalitních vitamínů a minerálů

Samozřejmě, všechno to nejde získat běžnou potravou. Pokud hodně sportujete, je třeba dodat něco navíc, protože jídlo jako zdroj nestačí. Dívejte se ale po snadno stravitelných verzích v co nejpřírodnější formě. Místo tabletek s vitaminem C si do koktejlu nasypejte prášek z Acai berries nebo klidně šípků, které si můžete sami natrhat a usušit. I minerály se dají sehnat sice jako doplněk stravy, ale jako velmi dobře vstřebatelný. Určitě bych nedoporučovala komerční fitness značky.

Umírněnost

Pokud budete své tělo zásobovat kvalitní a výživnou stravou, nebude si říkat o nadmíru další potravy. Vše to jde ruku v ruce. Pokud bude mít, jak se říká, všeho dost, nebude potřebovat nic jiného.

Tečka na závěr

Může se zdát, že kvalitní potrava leze do peněz. Ale představme si, že si koupíme pytlíček mandlí za 40 Kč, který nás svým nutričním obsahem zasytí za svačinu i večeři. Za stejnou cenu si koupíte celkem dost zpracovanou rádoby zdravou tyčinku, která má skutečnou pořizovací hodnotu 15 Kč, a do hodiny po ní budete mít zase hlad. A tak bychom mohli pokračovat do nekonečna … 🙂

 

Komentáře (0)
Eva Ďoubalová

Jsem studentka tělesné výchovy a sportu na VŠ, jógový samouk, kondiční trenérka a sportovní masérka. Vyrůstala jsem v přírodě, takže pohyb a co nejpřirozenější životní styl a stravování miluji již od mala. Vše, čím se zabývám, dělám s láskou.
... a pokud to bude v mých silách, ráda vám s čímkoliv poradím. :)

03.08.2017 - 12:46

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám