Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Kam s ním? Na jógu!

joga_deti

Tento problém řeší asi každý rodič, kterému nejsou budoucnost a zdraví jeho dětí lhostejné. Nemůžete se rozhodnout, na jaký sport ho dáte, nejlépe ho zapsat ještě předtím, než začne chodit, co kdyby náhodou v oddíle nebylo místo… Ještě než se prcek narodí, už má koupené první kopačky, hokejku nebo gymnastický trikot. Na lyže se ho snažíme postavit co nejdřív, občas chudinky špunti na sjezdovkách neumí ještě ani pořádně mluvit.

Někdy ovšem méně znamená více, a tak přehnaná snaha rodičů vytvořit návyk pravidelného pohybu u malých dětí koná spíš zlo, než dobro.

U hodně malých dětí ještě není dokončen vývoj motoriky, proto jsou první úspěchy na minilyžích spíš milou náhodou, než opravdovou pohybovou dovedností. A to ani nemluvím o přípravkách na fotbal nebo hokej. Ve skutečnosti by se trenér takto malých dětí neměl zaměřovat ani na techniku, ani na vytrvalost, právě aby neohrozil správný tělesný vývoj vašich ratolestí. Sportovní přípravky mají za úkol především udržet děti v pohybu. Vlastně to, co by mnozí z nás hravě zvládli i doma na zahradě, nebo v parku na hřišti.

Naštěstí pro nás i děti, jóga je v něčem jiná. Nehraje si na výkony, ani na vytrvalost. U jógy nevadí, když dítě začne co nejdříve.

Ovšem jóga pro děti jim musí být, stejně tak jako všechno ostatní, uzpůsobena přesně na míru. Jen tak přinese ty správné výsledky a bude vašemu dítěti prospívat. Pokud tedy sami váháte, nebojte se zeptat někoho zkušenějšího, nebo dítko rovnou zapsat do nějakého kurzu.

Druh jógy

Dítě může v podstatě zkusit jakýkoliv druh jógy v různých modifikacích. Jedinou výjimku tvoří Bikram jóga a Ashtanga jóga. Bikram jóga by kvůli vysoké teplotě byla opravdu velkou zátěži na jejich malá tělíčka, o Ashtanze ani nemluvím – fyzická výkonnost požadovaná tímto stylem je důvod, proč jste je zatím nedali na ten hokej.

Provádění ásan

U dětí je specifické, že jsou velmi ohebné, a proto je provádění ásan v jejich podání hřející u srdce. Dejme si ale pozor na jejich horlivost. Další věcí je správné dýchání, děti totiž ještě nemají povědomí o dýchání synchronizovaném s pohyby. Z toho vyplývá jediné – soustřeďte se více na to, aby lépe spojovaly dech s pohyby a nesoudily ostatní děti, než na fyzické provádění ásan.

Účinky jógy na děti

  • Je všeobecně známo, že jóga má skvělé uklidňující účinky. Není tomu jinak ani u dětí. Vědecké studie dokázaly, že děti cvičící jógu jsou skromnější, uklidněnější a emocionálně vyrovnanější než děti, které jógu pravidelně necvičí.
  • Další výsledky studií dokazují, že se dětem – jogínům vyhýbají chronické nemoci různého rázu, mají zlepšenou funkci nervové soustavy a hlavně oběhové soustavy (jógový dech je prostě všemocný 🙂 ).
  • Zdravou a nenásilnou formou zpevňuje nejdůležitější svaly a upevňuje střed těla.
  • A nejlepší nakonec – pokud je vaše dítě součástí ADHD boomu, který naši republiku prostupuje jako mor, je pro něj jóga a k ní vylepšení jídelníčku tou nejlepší volbou (tisíckrát lepší, než léky).

Takže pokud vám jde opravdu hlavně o zdraví dítěte a nečekáte, že vám za 15 let bude ze zámoří posílat miliony na účet za vyhrané zápasy v NHL, můžete ho vyslat na cestu jógy, nebo ho nechat jednat intuitivně. Všichni to známe – také jsme byli dětmi. Vy jim můžete ukázat různé směry, ony si ale stejně nakonec vyberou ten svůj jediný a vyvolený. Děti prostě mají běhat, být šťastné a užívat si nejkrásnějšího období ve svém životě. Všem nám je jasné, že platí rovnice ŠŤASTNÉ DÍTĚ = ŠŤASTNÝ RODIČ.

Zdroj: WHITE, Laura Santangelo. Yoga for Children. Pediatric Nursing [online]. 2009, vol. 35, no. 5, s. 277-83, 295. ISSN 00979805.

Komentáře (0)
Eva Ďoubalová

Jsem studentka tělesné výchovy a sportu na VŠ, jógový samouk, kondiční trenérka a sportovní masérka. Vyrůstala jsem v přírodě, takže pohyb a co nejpřirozenější životní styl a stravování miluji již od mala. Vše, čím se zabývám, dělám s láskou.
... a pokud to bude v mých silách, ráda vám s čímkoliv poradím. :)

27.03.2017 - 22:44

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám