Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Podzim v kuchyni

Podzim je krásné roční období. Někdo může namítat, že je plné smutku, že Slunce odchází a s ním i teplo a letní pohoda. Je ale lákavé všemi těmi barvami, čerstvou zeleninou a ovocem přímo ze zahrádky, a naším pocitem, že když začne pršet, můžeme se beztrestně zachumlat do deky se svým oblíbeným čajem a knihou. A nevím jak vám, ale mně vždy ke konci léta chybí snídaně ve formě teplé kaše, a k obědu dýně ve všech svých podobách.

Dle ájurvédy jsme každý jedna z tělesných konstitucí, pitta, kapha nebo váta. Váta i kapha jsou harmonizovány teplou stravou, pitta by se jí měla vyhýbat. Navzdory tomuto pravidlu máme všichni zvláště v tomto období chuť na něco teplého a krémového, co nám navodí příjemný pocit v břiše. Nejlépe pak, pokud to voní po skořici, hřebíčku a zázvoru. Určitě neuděláme špatně, když si navzdory pravidlům stravování k naší konstituci dopřejeme něco, o co si naše tělo vysloveně říká.

Následující recepty jsou vyzkoušené a prokazatelně zvyšují pocit podzimní pohody o 98,5 %! (To nezjistili američtí vědci, ale autorka textu, můžete tomu tedy věřit.)

dynova_polevka

Dýňová polévka

Co budeme potřebovat?

– větší dýni, a to ne striktně Hokkaidó, ale klidně máslovou z vaší zahrádky

– cibulku

– zázvor, cca 2 cm

– 1 mrkev (nepovinná položka, ale dodá polévce větší jemnost)

– zeleninový nebo kuřecí vývar

– skořici

– šálek kokosového mléka (můžete koupit nebo si vyrobit doma, tip na výrobu je o pár řádků níže)

– himalájskou sůl

– špetku muškátového květu

– kokosový olej na opečení cibulky

A nyní k věci:

  1. Pokud zrovna v lednici nemáte plechovku kokosového mléka, nebo prostě jako já nechcete kupovat něco, co jde za pár korun a minut vyrobit doma, zkuste si předem toto (pokud mléko máte, pokračujte k bodu 2.):

1.1 Do nádoby vašeho výkonného mixéru nasypte 5 lžic strouhaného kokosu, spařte ho vodou tak, aby byl jen tak ponořený a dolijte cca 2 dcl studené vody. Když dolijete horkou, mohla by vám potom uzavřená nádoba pěkně vybouchnout!

1.2 Nádobu uzavřete a mixujte do té doby, než voda „zbělá“.

1.3 Do další nádoby přeceďte přes (čistý) kapesník nebo plátýnko, pořádně vyždímejte.

1.4 Takto připravené mléko můžete ihned spotřebovat nebo uschovat v lednici, vytvoří se na něm stejná tuhá vrstva, jako na kupovaném! 🙂

  1. Na jemno nakrájenou cibulku opečeme v hrnci/na pánvi na kokosovém oleji. Poté přidáme očištěnou (ale ne loupanou) na malé kostičky nakrájenou dýni, zázvor, a pokud jste se pro ni rozhodli, i mrkev (tu už oloupejte).
  2. Než nám to celé zkaramelizuje, přilijeme vývar, množství dle požadované hustoty. Vždy je ale lepší méně (aby byla dýně zcela ponořená), a po rozmixování doředit na požadovanou hustotu.
  3. Jemně osolíme, přisypeme skořici a špetku muškátového květu.
  4. Vaříme do té doby, dokud není dýně zcela měkká, téměř rozvařená.
  5. Rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem nebo v robotu, opět pozor na odpařování a následný výbuch uzavřené nádoby.
  6. Polévku vrátíme na plotnu a přilijeme kokosové mléko. Ochutnáme a poté doředíme nebo nedoředíme dle vlastního uvážení. Teď už záleží na vaší chuti a poměrech přidaného koření. Výborné je ještě ji trošku dopepřit čerstvě mletým pepřem.
  7. Teď už opravdu volitelně – u nás se polévka podává s kuřecím prsem, které opečeme na malé kostičky a jen osolíme a opepříme. Osvědčilo se i přidat pražená dýňová semínka. A nebo jen tak.

Golden Mylk (Zlatý mlýko)

Ne, to není chyba v gramatice. Například v Austrálii se pro rostlinná mléka nepoužívá slovo „milk“ ale „mylk“ proto, aby se odlišila od mléka živočišného. Proč to nepoužít i v Češtině.

Pití Golden Mylk je vhodné k posílení imunity jako prevence před nemocemi, nebo jako pomoc při už probíhající nemoci. Doporučila bych dodržet všechny ingredience, protože například kurkuma má obecně lepší vstřebatelnost v kombinaci s pepřem (nebojte, není v tom moc cítit) a tukem (pro nás je nejlepší kokosový). Navíc je kurkuma, stejně jako zázvor a med, známá svými protizánětlivými účinky.

Co budeme potřebovat:

– rostlinné mléko, ideálně mandlové nebo kokosového

– lžička kokosového oleje nebo ghí

– půl lžičky skořice

– zázvor

– jedna až dvě lžičky mleté kurkumy

– špetka pepře

– med

Postup:

  1. Rostlinné mléko dáme ohřívat na sporák, přisypeme všechny sypké ingredience, zázvor a za stálého míchání přivedeme k varu.
  2. Sundáme ze sporáku, přidáme kokosový olej a rozmixujeme tak, aby se nám vytvořila krásná pěna.
  3. Med přidáváme, až když teplota nápoje klesne pod 40°, abychom nezničili všechny složky medu, kvůli kterým ho přidáváme.
  4. Přelijeme do oblíbeného hrnečku a u knihy pod dekou vychutnáváme!

 

Komentáře (0)
Eva Ďoubalová

Jsem studentka tělesné výchovy a sportu na VŠ, jógový samouk, kondiční trenérka a sportovní masérka. Vyrůstala jsem v přírodě, takže pohyb a co nejpřirozenější životní styl a stravování miluji již od mala. Vše, čím se zabývám, dělám s láskou.
... a pokud to bude v mých silách, ráda vám s čímkoliv poradím. :)

07.10.2017 - 10:18

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám