Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Indiánské dopoledne s dětmi

MUL_2234

Větrné sobotní dopoledne mě a 2-letého syna Jáchyma doválo až do jógového studia Yoga & Art na pražském Břevnově. Přes dlouhé debaty o tom, kam se to vypravujeme a co nás tam čeká jsme s lehce rozpačitým dětským výrazem vyrazili do studia, které sama navštěvuji o víkendech a účastním se jógových seminářů.

Obvykle se tedy s dětmi doma loučím a odplouvám na cvičení plna zvědavosti a s nadšení mířím ke studiu. Dnes jsem neodcházela sama, ve studiu byla akce právě pro naše nejmenší a tedy i krásná příležitost, vzít na místo, kam „mizím“ i své děti. Nebylo to jen samotné cvičení, ale především pohybově-hudební dílna – BabYoga a Hudební dílnička o Indiánech. Když jsme na akci vyrazili, snažila jsem se cestou Jáchymovi povědět co budeme dělat a co nás čeká…zpívání, cvičení, hodně dětí kolem…Ale i tak v tomto jeho přemýšlivém čase to neviděl optimisticky a raději by si vyplnil svou představu a zůstal doma s bráškou a stavěli vlakovou dráhu. Tedy ano, půjdem, ale: „Nebudu zpívat,maminko“, znělo stále ze zadní sedačky.

O Lence:

Věčná průzkumnice různých technik jógy, manter i meditací, milovnice miminek a lektorka BabYogy. Nekonečnou inspirací jsou její dva kloučci. Díky nimž se snaží najít v sobě to nejlepší a své zkušenosti předává dalším maminkám.

Jakmile jsme vstoupili do studia, jeho tvrzení bylo výraznější a jeho ruka v mé pevnější. Prostor, který bývá klidný, provoněný, byl…dětský, hlučný, vstup lemovaly kočárky a v sále jedna podložka vedle druhé a na ní i několik účastníků. Hemžení miminek, dětí, rodičů v tom uzavřeném prostoru vytvořilo společně krásný živý celek radosti, energie a zvědavosti. Našli jsme si příjemné místečko v rohu, kde to bylo „klidné“, bezpečné a nikdo neuvidí, že NEZPÍVÁME, přeci maminko. ;-).

Celou akci uvedla a zahájila organizátorka dílny, lektorka Babyogy a především milá žena a maminka dvou malých kloučků Lenka Gajdoštíková. Představila nám svého hosta, všestranného hudebníka, kantora, ale hlavně poutavého vypravěče, který vedl hudební dílnu. Tím byl Ivo Vrba. Téma Indiáni bylo jako by přímo vystihující skupinku a vystihující danou chvíli. Příběh o Indiánech začala Lenka, která nás svým vyprávěním a zpíváním provedla lehkým protažením, rozhýbáním a naladěním na pohyb a rytmy. Ivo se svým výrazným a poutavým hlasem postupně přešel k samotné pohádce a jejímu vyprávění. Nejprve děti podělil o hudební nástroje všech představitelných i méně pochopitelných předmětů – dřívka, bambusové trubky, chrastítka…a postupně začal vyprávět příběh o Indiánech, jejich životě, světě…

dilnicka

Spontáně do vyprávění zapojil děti, aby si vše byli schopné představit, výzýval je k hraní na nástroje, zvukům, pohybům do rytmu a dokonce i dupání…přesně takové, které si většinou nepřejeme, pokud žijeme s dětmi v bytě. A že oni tak rádi…A právě v ty okamžiky, kdy prostorem zvučí šamanský buden, dětské dupání, pestré hudební nástroje,dívám se na syna, který zvídavě následuje vše co se odehrává kolem. Vyprávění a rytmy prostoupí celý prostor, všechny zúčastněné a rozvibruje naše srdce. Miminka svými dovednostmi vyplní i ten zbývající volný prostor a všelijak se plazí a lezou mezi ostatními, zpravidla i s nějakým dřívkem v ruce, či pusince. Občas je hluku až moc a silnější rány bubnu děti polekají, ale drží se.

O Ivovi:

Multi-instrumentální muzikant, neuvěřitelně okouzlující vypravěč a nadšený výrobce netradičních hudebních nástrojů s duší malého kluka 🙂

Vyprávění se blíží konci příběhu a přichází zpívání, ano to zpívání. Ivo chce vyzkoušet i dvě písně naráz a vytvořit tak propojení zvuků. Jedna skupina má za doprovodu zpívat Prší, prší a druhá Skákal pes. Zpíváme! A zpíváme i my ;-)!

I přes všechny zvuky, hluk, plný prostor vypadají všichni klidně, spokojeně a usměvavě, vyrovnaně. Nikdo nespěchá, nikoho nic nerozhodí, nikdo se nikam netlačí. Jaká že to byla skupina? Neuvěřitelných 27 dětí (od 7m do 11 let) a 21 dospělých z řad rodičů. (pozn. redakce – mnohem více než bylo přihlášeno.) Říkáte si, to musel být chaoz. Možná uvnitř některé duše před příchodem, ale s koncem přišla souhra a souznění všech.

Co je Babyoga:

Je něžné, zábavné, ale i jemné cvičení pro maminky a jejich miminka, kde snahou je aplikovat principy a idee yogy. Nabízí jak uvolnění tak zábavnou interakci mezi rodičem a dítětem, které podporuje bonding. BabYoga vychází z Ayurvedského principu péče o miminko a navazuje na indické masáže miminek, které po staletí existují v Indii.

Cestou domů jsem ze zadní sedačky slyšela: „ Dobrý. Nebál jsem se, jen ty velký rány, maminko!“

Zvuk šamanského bubnu, rytmy, vyprávění, ochutnávka babyogy to vše proběhlo na sobotní dílně, která byla pro nejmenší od cca 7 měsíců do 90 let. Někdy by bylo fajn uspořádat takové bubnování pro dospělé. A přála bych si, aby bezprostřednost, zvědavost, nespěchání a spokojenost s tím jak věci jsou byla i v takové skupince bez těch nejmenších.

 

Pozvání na příští akci: BABYOGA & HUDEBNÍ DÍLNA O DIDGERINĚ A DOBRÉM SRDCI

Tentokráte bude Ivo vyprávět jak mravenci dali lidem Didgeridu aneb Australská pohádka o dobrém srdci, které bylo odměněno.

Kdy: neděle 8.3. 2015
Čas: 10:30 – 12:00
Kde: Yoga & Art

/

 

Komentáře (0)
Petra Šlechtická

Zakladatelka Yogapoint.cz - nezávislý rozcestník ve světě jógy a zdravého životního stylu.

Petra je nadšenou praktikantkou a lektorkou restorativní jógy a inspiruje skrze blogUmění odpočinku.

20.01.2015 - 00:15

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám