Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Rolfing: duše a tělo v harmonii

Jedním z nejvíce skloňovaných slov v oblasti zdraví a fitness je v poslední době fascie. S objevem významu této pojivové tkáně se zvedla vlna fascinace, co všechno dokáže a jak se s ní dá pracovat. Na vlastní kůži jsem si vyzkoušela, že fascie je opravdu magická věc. Prošla jsem totiž v průběhu šesti měsíců kompletní sérií rolfterapie. Jemné masáže, které pracují právě s fascií, změnily nejen mé tělo, ale také mojí mysl. Co všechno zažijete, když se vydáte cestou strukturální integrální terapie?

Strukturální integrální terapie, rolfterapie nebo nejčastěji rolfing, je forma manuální práce s tělem, která se objevila ve 40. letech minulého stolení. Její zakladatelkou je Ida Rolf, která při tvorbě tohoto přístupu vycházela z premisy, že pokud je tělo integrované, dokáže plně využívat gravitaci ve svůj prospěch a pohyb je pak jednoduchý a energeticky úsporný.

Hlavní roli v integraci hraje fascie – tkáň, která propojuje celé naše tělo, od prstů na nohou až po hlavu. Drží jeho tvar a je nositelem vlastní pohybové inteligence. Pokud například autobus prudce zabrzdí, je to právě fascie, která se stáhne a zpevní naše tělo pro případ pádu, a to ještě před tím, než si uvědomíme, co se děje. Určuje také naše pohybové vzorce.

V průběhu života ale na fasciální tkáni mohou vzniknout různé dysbalance, slepeniny a ztuhlosti, které pohyb ztěžují a mohou být původcem bolesti a zdravotních potíží. Tělo na tyto dysbalance reaguje vytvářením různých kompenzačních mechanismů, čímž se mění postura. Někde se něco vychýlí, něco se skřípne.

Gravitace pak není správně využívána a energie nemůže volně proudit. Takovéto změny mohou kvůli propojenosti všech systému v lidském organismu ovlivnit i fungování orgánových soustav. Příčinou dysbalancí jsou pak nejen různá fyzická zranění, traumata, ale také stres nebo emocionální zátěž. Rolfing v průběhu základní série deseti sezení, která se konají v rozestupu 2-4 týdnů, pomáhá „šrámy“ na fascii uvolnit a vrací tělo do jeho přirozené, integrované polohy.

Na vlastní fascii

Po troše úvodní teorie přichází čas na sdílení mého osobního prožitku. K rolfingu mě přivedla zvědavost a doporučení kamarádky, kterou tato metoda kromě jiného zachránila před náhradou kyčelního kloubu. Neměla jsem žádná očekávání, ale od první lekce mě tato metoda uchvátila. Terapeutka byla pouze z dotyku schopna číst moje tělo a všechno, co má za sebou. Prostřednictvím tuhosti fascie v některých místech dokázala odhalit, co se s ním zhruba mohlo v minulosti dít. Jemnou stimulací fascii uvolňovala. Někdy se efekt dostavil hned na lekci a moje reakce zahrnovaly „emocionální zimnici“, bolesti hlavy, malátností. Někdy se efekt naopak dostavil až za několik dní.

Během deseti sezení se postupuje od nohou a propracováváte se výše. Rolfing mi pomohl uvědomit si propojenost celého těla a zažít si to, co se o některých jeho aspektech říká. Když jsme například pracovali na nohou, cítila jsem to až v ramenou, v hlavě a prostě na úplně opačné straně. Pomohlo mi to uvědomit se celé moje tělo a jeho jednotlivé součásti. Bylo to, jako bych se s ním seznamovala poprvé a postupně jsem přetvářela svůj vztah k němu.

V hlavní roli psoas

Jeden příklad za všechny. Určitě už jste slyšeli o psoasu (bedrokyčlostehenním svalu), který v sobě nese emocionální traumata a je přezdívaný „sval duše“. Všechno tohle jsem věděla, ale teprve po lekci věnované práci s tímto svalem jsem plně pochopila. Následující týden, kdy efekt terapie dojížděl, jsem byla neuvěřitelně přecitlivělá. Skoro všechno mě dohnalo k slzám a vyvrcholilo to výstupem s mým šéfem, který je úžasný a spolupráce s ním je skvělá.

Najednou jsem ale měla potřebu pustit ze sebe všechny drobné frustrace, které se ve mně za poslední rok a půl naskládaly. Téměř hodinu jsem na něj útočila a jenom jsem se divila, kde se to ve mně bere a kdo to mluví. Naštěstí byl šéf chápavý a všechno vzal dobře. Nutno říct, že moje frustrace byly víceméně oprávněné, jen jsem je dusila v sobě a neodvážila se je říct.

Co dokáže integrace

Tím se dostáváme k další důležité proměně, kterou mi rolfing přinesl. Postavila jsem se sama za sebe. Najednou cítím onu integraci. Se svým tělem jsem dříve bojovala a pořád v něm viděla nějaké nedokonalosti. Teď ale cítím, že mě podporuje. Je parťákem a toto propojení je zdrojem obrovské síly, která mi dává jistotu, že zvládnu náročné úkoly, že se můžu pustit takřka do čehokoliv. Byla jsem zvyklá držet se v koutě, a když se mi něco nelíbilo nebo se mi dělo nějaké příkoří, prostě jsem to skousla (a uložila do fascie). S tím je konec, nebojím se vyjádřit. Vyšla jsem z vlastního stínu. Našla jsem oporu v sobě a teď jsem jednoduše schopna ji dávat i lidem kolem sebe. Pochopila jsem, co znamená sebeláska – opět něco, co jsem znala jen jako heslo, ale obsah slova mi unikal.

Hrubohmotné transformace

Změny se udály nejen po duševní stránce, ale i po té fyzické. Mým ideálem bývala modelkovská chůze, kdy člověk klade jednu nohu před druhou. S tím je konec a chodím s nohama na šířku kyčlí, volně se pohupujícími boky, kterým nesmí v pohybu bránit taška. Elegantní kabelky jsem ve jménu zdraví vyměnila za batůžek. Střed těla je pevný a ruce a nohy jsou volné, jen následují.

To se samozřejmě promítlo i do mé jógové praxe a zažívám pocity, že necvičím, ale ladně a bez námahy létám nad podložkou, i když provádím fyzicky náročné sestavy. Jakmile tělo správně využívá gravitaci, pohyb se opravdu stane jednodušším a radostnějším. Takhle vypadá sthiram sukham asanam – každá ásana je pevná a příjemná. A tak si teď koneckonců stojím i ve svém životě.

Co dalšího se může stát

Nutno říci, že se svým tělem a uvolňováním traumat pracuji už dlouhou dobu a moje zážitky byly proto docela light verze. Pokud to bude vaše první terapeutická zkušenost, může se stát, že uvolňováním fascií se znovu dostanete do prožitku traumatické události, kterou jste třeba úplně vytěsnili, nebo se udála, když jste byli hodně malí.

Pokud vás rolfing zaujal, chcete se o něm dozvědět více nebo ho vyzkoušet, navštivte stránky České asociace strukturální integrace (www.casi-rolfterapie.cz), kde najdete také adresář certifikovaných rolferů z celé České republiky. Pokud se pro terapii rozhodnete, je důležité projít celou sérií a nechat si na ni dostatečný čas. Na základní „desítku“ pak můžete po půl roce od posledního sezení navázat pokračovacími lekcemi.

 

Komentáře (0)
Veronika Ciková
Veronika Ciková

Byla to láska až na druhý pohled, ale o to hlubší. Jóga mě provází už několik let, ale nepřestávám v ní objevovat nové věci.
Nořím se hlouběji a můj zápisník přetéká postřehy z vlastní praxe i z lekcí, které vedu ve studiích Praze. Věřím, že sdílením se můžeme vzájemně obohatit a inspirovat. To je moje motivace k psaní.
Spojit se se mnou můžete přes email veronika.cikova@seznam.cz nebo na Facebooku (www.facebook.cz/joganika).

30.01.2019 - 11:52

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám