Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jógou k lepším prezentacím

Pokud se vydáte cestou pravidelné jógové praxe, časem na sobě i na svém životě začnete pozorovat změny. Může se stát, že změníte svůj přístup k ledasčemu – třeba k jídlu, k oblékání, k řešení problémů, ke vztahům. Věděli jste, že jóga vám také může pomoci stát se lepším řečníkem a zlepšit vaše prezentační dovednosti?

Prezentování na veřejnosti nebo před kolegy je nedílnou součástí pracovních povinností nejednoho z nás. Pokud nejste vyloženě šoumen a extrovert, mluvení k velkému počtu lidí je stresující, ať jste v tomto ohledu jakkoliv zkušení. Vyžaduje dávku odvahy a koordinaci mnoha věcí najednou – dech, práce s hlasem, gestikulace, postoj, přednášený obsah. Zlepšení v každém z těchto aspektů vám může přinést pravidelná jógová praxe.

Buďte sebevědomí

Je to jedna z těch změn, které se dějí postupně. Pokud ale vytrváte a pravidelně vstupujete na podložku, vaše sebedůvěra narůstá. Jóga nám pomáhá najít kotvu v sobě samých, pomáhá nám poznat, kdo skutečně jsme a moc neřešit, co si o nás myslí ostatní. Pokud vás ale prezentace čeká za chvíli a není čas zkoumat, jestli už se tato změna stala nebo ne, některé jógové ásany vám mohou pomoci získat sebejistotu takřka na počkání. Najděte si klidné a prázdné místo, kde se můžete „rozcvičit“. Pomohou vám především uzemňující pozice.

Skvěle funguje třeba pozice bohyně, s pažemi v pozici svícnu. Pokud byznys kostýmek nedovolí, postačí obyčejná pozice hory (lodičky odložte), kdy se chodidly odtlačíme od země a vytáhneme se za korunou hlavy ke stropu. Dlaně vytočte směrem ven od těla, aby se otevřel prostor hrudníku a abyste se mohli pořádně nadechnout. Nezapomeňte si také rozcvičit obličej, zkuste třeba jednoduchou věc z face jógy – zkuste několikrát s přehnanou artikulací vyslovit všechny samohlásky. Na závěr si zaskákejte, abyste ze sebe setřásli obavy a nervozitu.

Srovnejte se „na předním okraji podložky“

Jakmile nastoupíte před publikum, dejte si chviličku, abyste si srovnali postoj těla. Dobře to znáte ze svých hodin jógy. Odtlačit se chodidly od země, kostrč stáhnout pod tělo, vytáhnout pupík vzhůru, zatlačit spodní žebra k páteři, lopatky nechat volně sjet po zádech a vytáhnout se za temenem hlavy. Jakmile najdete pevný a vzpřímený postoj a otevřené srdce, dech může volně proudit.

Získáte také uzemnění a oporu. Na publikum působíte otevřeně a příjemně. Mizí tendence různě se zavěšovat do boků nebo jinak se klátit, což mimochodem vytváří restrikce pro dech, tedy i pro hlas. Pokud se potřebujete při prezentaci pohybovat, zvolte pár kroků dopředu a dozadu. Ruce nechte podél těla nebo si je volně držte před bříškem.

Dýchejte pro barevnější hlas

Správné dýchání je stěžejní součástí jógy. Není divu, dech je v mnoha ohledech magická věc. Pomáhá nám udržet tělo v klidu, odplavuje stres a tím nám drží čistou hlavu pro to, abychom se mohli soustředit na samotný obsah prezentace. Kromě toho brániční dýchání, tedy takové, kdy dech jde do žeber a ta se vzdouvají do stran, dodává sílu a barvu hlasu. Prezentace pak působí důrazněji a přesvědčivěji. Až tedy lektor začne vaši příští hodinu jógy čtvrthodinkou dechových cvičení, zkuste se k nim postavit jinak než jako k nudné předehře fyzického pohybu.

Jako v TED Talks

Jak jistě dobře víte, 80 % dojmu vaší prezentace tvoří to, jak prezentujete, a jen 20 % zbývá pro faktický obsah. Jógová filozofie vás vybaví vším, co potřebujete pro příjemný projev, na který bude publikum dobře reagovat. Zásada číslo jedna, buďte sami sebou. Nesnažte se stylizovat do někoho jiného, ani nikoho napodobovat. Buďte autentičtí. Poznáváte přístup satya? Až vkročíte do místnosti, rozhlédněte se po publiku a dejte si chviličku, abyste s ním navázali oční kontakt. Není já a oni. Jsme jen my – všichni jsme jedno, všichni prožíváme stejné emoce. Není tedy čeho se bát.

Buďte v přítomnosti a soustřeďte se na to, co se děje teď a tady. Pokud vám myšlenky budou utíkat k tomu, co nebo jak jste řekli onu věc nebo co je na dalším slidu, snadno se zamotáte. Pokud přeci jen začnete ztrácet půdu pod nohama, najděte ji – jednoduše zatlačte palce do země nebo spojte ukazováčky a palce do jednoduché mudry, která vám pomůže obnovit soustředění. Plné vnímání přítomnosti vám také umožňuje lépe komunikovat s publikem. Cítíte, že ztrácejí pozornost? Někdo zívnul nebo vzal telefon do ruky? Probuďte je třeba jednoduchou otázkou.

Na lekcích možná slýcháte pokyn, abyste hledali prostor mezi myšlenkami. Ono prázdno, ve kterém můžete prohlédnout za balast vlastní neklidné mysli. Udělejte to stejně i v prezentaci – vložte mezi myšlenky pauzu. Když řeknete jeden stěžejní bod, nechte ho doznít, než přejdete k dalšímu.

Dalším z benefitů jógu je, že nás učí brát život lehčeji, s větším klidem a nadhledem. Udělali jste chybu? Zaškobrtli jste? Nevadí, zasmějte se tomu a uvidíte, že ostatní se zasmějí s vámi. Je to stejné, jako když na lekci vypadnete z nějaké balanční pozice. Co se stane? Nic, tak to prostě zkusíte znovu. Navíc, už se stalo, takže jaký má smysl zabývat se tím? Takže hodně štěstí při vaší příští prezentaci! Snad vám tyto tipy pomohou a přinesou vám další motivaci k udržení pravidelné jógové praxe.

Malý jógový zázrak

Zdá se vám to jako utopie? Povím vám tedy na závěr svůj příběh. Na prvním tréninku prezentačních dovedností jsem byla poprvé před třemi lety. Vystresovaný introvert, zděšený z veřejných projevů, který okamžitě zkřížil ruce před hrudník, vytrčil bok a slabým hlasem plným nejistoty začal vykládat, co si připravil. O tři roky později… několikrát týdně si stoupám před sál plný lidí a vedu lekce jógy. Svůj prostor už si zkříženýma rukama chránit nepotřebuju. Můj hlas je znělý a umluví velký prostor se třiceti lidmi.

Malou nervozitu před každou lekcí pociťuju, ale nebojím se, protože plně věřím tomu, co dělám a říkám. Jak se to stalo? Každý den po ty tři roky jsme po probuzení rozbalila podložku a začala si jógu přenášet i mimo ni. Pracovala jsem na sobě a dnes mi přijde těžké uvěřit, jak veliká (a pozitivní změna) se se mnou stala. Vše je proměnlivé a můžeme se stát, čímkoliv si přejeme. Jóga je na takové cestě velkým pomocníkem.

 

Komentáře (0)
Veronika Ciková
Veronika Ciková

Byla to láska až na druhý pohled, ale o to hlubší. Jóga mě provází už několik let, ale nepřestávám v ní objevovat nové věci.
Nořím se hlouběji a můj zápisník přetéká postřehy z vlastní praxe i z lekcí, které vedu ve studiích Praze. Věřím, že sdílením se můžeme vzájemně obohatit a inspirovat. To je moje motivace k psaní.
Spojit se se mnou můžete přes email veronika.cikova@seznam.cz nebo na Facebooku (www.facebook.cz/joganika).

12.03.2019 - 10:18

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám