Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Organizovanost nám může usnadnit život

Někteří z nás procházejí rušnějším obdobím, kdy jsou zaneprázdněni, nestíhají a jsou rádi, že se po půlnoci dostanou do postele. A toto hektické nestíhání mají jen jednou za čas, Bohu dík. Někteří toto hektické období nemají vůbec – těm upřímně závidím z celého srdce! Pro některé je to normální a postupně se zmatek a věčné „nemám čas“ stává pravidelnou součástí života. Nedostatek času, chaos a neustálé nestíhání je na denním pořádku. Jak se tomu vyvarovat, nebo když už jsme pohlceni neskutečnou rychlostí a plynutím času, jak úspěšně přežít období, kdy je nám každá minutka navíc svatá?

S tím, jak stárnu (a to nejsem nijak stará, jsem stále ještě studentka!), jsem přišla už na dostatečné množství rad a tipů, jak účinně naložit s časem a kde lze ukrást volnou minutku. Myslím si, že mnohé pro vás budou praktické, inspirativní a budu moc ráda, pokud si mé doporučení někdo vezme k srdci a přesvědčí se o jeho efektivitě.

Jako první na místě je pro mě určitě organizovanost

Proto je toto slovo také v nadpisu a budu ho opakovat ještě mnohokrát, protože ho nacházím nejdůležitějším. Na úvod bych chtěla podotknout, že organizovanost, přesnost a pečlivost se dá do jisté míry naučit, ale zároveň by bylo dobré si uvědomit, že ne každý se narodil spořádaný, ne všichni si zakládají na vedení diářů, svědomitě si píší poznámky, ví o všem, co je daný den čeká a nikdy tak na nic nezapomenou.

Jako se rodí lidé s určitým nadáním a talentem pro něco, tak se rodí také lidé s citem pro organizovanost a naopak i chaotičtí lidé, kteří se nestarají o to, jestli někam přijdou pozdě, je jim jedno, že neví, kdy se mají dostavit na pohovor a kdy že mají psát ten důležitý test. Tito lidé přirozeně nemají touhu vést nový, spořádanější život.

Jsem tedy zastáncem toho, že se lidé buď o diáře a celkově o čas moc nestarají – to jsou ti, kteří ve škole byli považováni za „lajdáky“, chodí věčně pozdě, na poslední chvíli (jestli vůbec) zjistí, kdy kde mají být a je jim to holt jedno. Zato pak ale existuje druhý typ lidí, mezi které se řadím i já – mají cit pro organizovanost, chtějí mít vše vyznačené, vědět důležité události předem, všude se snaží chodit včas, vedou si diář nebo plánovač, kterýs sebou neustále tahají a mají ho tak kdykoliv na dosah ruky.

Já bych se bez diáře neobešla snad ani den a pomáhá mi mnoho situací zvládat bez větších problémů, protože vím, kolik mě toho příští týden čeká, kdy mám půl dne volno a kdy přijdu domů v deset večer. Od toho se odvíjí také mé další plánování – je jasné, že v zaneprázdněný týden si nebudu domlouvat další schůzku, když jich za sebou právě budu mít spoustu, ale raději se včas dostanu domu a doženu všechno to, co jsem doposud nestihla. Ale naopak ve volnější dny, kdy vás nečeká nic velkého a důležitého, je bezvadné si naplánovat nějakou akci, jít ven s přáteli, dělat cokoli, co vás baví – tak vám čas lépe uteče, život si obohatíte novými zkušenostmi (kterých mimochodem není nikdy dost!) a vyvarujete se tak lenošivému stavu „nevím, co mám dělat“.

Opravdu pokud nevíte, jak si uspořádat čas, lépe se orientovat ve svém životě, zkuste poprosit Ježíška o nějaký pěkný diář pod stromeček, nebo se po něm porozhlédněte při povánočních výprodejích, kdy i ty nejdražší kousky (a že dokážou být pořádně drahé!) seženete téměř za hubičku.

Barvičky!

Těch není nikdy dost a tohle téma se váže tak trochu ještě k předchozímu diáři. Ať už se jedná o jakékoliv poznámky, zápisky ve školních sešitech, plánovací diář či cokoliv jiného, široká paleta barev vám pomůže ještě lépe vidět právě to, co si zvýrazníte jako důležité. Můžete zvýrazňovat, podtrhávat, škrtat, vybarvovat, kreslit, čárat… tady se kreativitě a fantasii meze skutečně nekladou a je jen na vás, jak si vyzdobíte své plány.

Pro mě jsou zvýrazňovače, barevné propisky, fixy a pastelky taktéž nepostradatelným pomocníkem, díky kterému nikdy nezapomenu na to, co mám zvýrazněné jako důležité. Abych se přiznala – protože pořádek a organizovanost považuji za velmi důležité vlastnosti a jsou mou nedílnou součástí, barevně si vyznačuji takřka vše, i to nevýznamné. Mám to rozdělené podle toho, jak na mě která barva působí – např. zelená má uklidňující dojem, takže tou si zaškrtnu situace, které jsou pohodové a neznamenají žádný stres. Naopak křiklavě oranžová a žlutá doslova bijí do očí, takže těmi obtáhnu důležité testy a neodkladné záležitosti.

Ale vedení diářů s barevnými poznámkami není vše

Vím, že už pro mnohé z vás tohle může být nepodstatný, ale zároveň velký a klíčový krok, pokud vyvinete úsilí po trošce spořádanosti. Ale i přestože je plánování velice užitečné, někdy je toho prostě moc. Ať už se jedná o cokoliv – moc práce, samé zkoušky a testy ve škole, besídky, rodičovské schůzky, třídní setkání, výlety, bowling, lekci jógy nebo jiné další akce…

Každý máme jiné zájmy a někdy se nám to už do našeho rozvrhu nevejde. V tomhle případě je dobré myslet předem, což jsem již zmiňovala. Ale věřte mi, že je mnohdy lepší jednou za čas vypustit nejnovější film, a být raději ty dvě hodiny doma, protože další den potřebujete perfektně umět dané téma ke zkoušce. Kdybyste ale na ten film šli, tak byste sice zvládli obojí – film byste viděli, ale s nepříjemnými myšlenkami typu „Budu se muset učit celou noc! Proč jen jsem sem chodila? Stejně je to kravina…“, které vám ne a ne dát pokoj. Není proto lepší občas vypustit potěšení pro lepší klid a více času?

Podobně je tomu v dalších četných situacích – bude prospěšnější jednou za čas vypustit klasické týdenní kafíčko s kamarády a místo toho jít domů, kde máte spoustu práce – ať už jde o vaření, uklízení, starost o domácnost, zahradu, rodinu apod. Takovéhle malé uvolnění je mnohdy užitečnější než celé volné odpoledne, kdy nemáte co dělat. Protože když si času začnete vážit a nakládat s ním opatrně, dokážete ho také efektivněji využít a potom zjistíte, že za hodinku se dá v cuku letu s trochou snahy stihnout kopa povinností, které vám častokrát zaberou celý prolenošený den.

Dopřejte si digitální detox!

Zní to možná prazvláštně, ale dejme si ruku na srdce: jak je to dlouho, kdy jste po celý den nezapnuli televizi, nepodívali jste se na digitální obrazovku chytrého telefonu, neposlouchali z reproduktorů hudbu, nekoukali na zprávy do svítícího monitoru počítače nebo ještě před spaním jste nepracovali do večera na notebooku? Myslím si, že digitálních technologií má v dnešní době dost už každý. Používají se doma, v práci, ve škole, v obchodě, na zastávkách… jsme doslova pohlceni virtuálním světem a vyspělými technologiemi.

Ale přiznejme si to, tyto urychlovače času, které za nás, za lidi, zastávají mnoho náročné práce, se kterou bychom se jinak lopotili ještě nyní, zase tak úžasné nejsou. Protože mají také mnohé temné stránky, kterých si ne každý je vědom. Nebudu tu do detailů rozebírat, jak je síla bezdrátového Wi-Fi připojení škodlivá, že je ve vzduchu rozmístěná neviditelná síť různých signálů, které mohou ničit naše zdraví, a nebo třeba jak digitální obrazovky, čtení malých písmenek z blízké vzdálenosti a čučení do svítících monitorů je pro oči nezdravé.

Mohla bych vyjmenovávat ještě hodně dlouho. Místo toho jen vám doporučím toto: vynahraďte si o víkendu čas pro jeden den bez všech těchto vymožeností. Například o svátcích a prázdninách je naprosto ideální čas k tomu zkusit něco takového! I když pro někoho to zprvu může být velmi těžké, možná i nepředstavitelné, zkuste to vydržet a uvidíte, že budete překvapeni a posléze nadšeni. Možná že se nejdříve budete cítit zvláštně, bez notebooku a mobilu si budete připadat jako nazí. Ale zároveň zjistíte, že najednou máte více volného času, času na rodinu, jógu, nedodělanou práci, učení, úklid, procházku. Čas na přátele, své blízké, a možná najdete i minutku sami na sebe. A možná pocítíte i jakési lehko u srdce, duševní volnost a osvobození.

Malé změny dělají divy, a proto se nenechte strhnout nezměrnou silou a rychlostí času. Pokud se tak ale stalo, nevěste hlavu a nehroťte to tolik (ano, snadno se mi to píše, hůře se to provádí, vím o tom moc dobře). Raději vypněte a dopřejte si odpočinek. Další den budete nabití novou energií, s čistší hlavou vám to bude lépe myslet, a když jste dobře vyspalí, pozitivně naladění, po dobré vydatné snídani a obklopeni těmi správnými lidmi a diářem (ne počítači a vyzvánějícími telefony!), vše půjde snadněji. Stačí jen chtít, trochu plánovat a udělat si nějaký ten volný čas…

 

Komentáře (0)
Vendula Jindrová

Jsem studentka, velká milovnice jógy, zdravého životního stylu, hudby, čtení a pohody. Jóga se stala před pár lety nedílnou součástí mého života a od té doby není den, kdy bych si ji nezacvičila.

02.01.2017 - 22:37

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám