Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

4 smoothies recepty, ze kterých si vybere každý

bananove-smoothie-4x-jinak-uvodni-foto

Smoothies alias počeštělá „smůtýčka“ jsou vynikající svěží snídaní či svačinou, kterou za několik málo minut zvládne hravě připravit úplně každý. Nic zdravějšího než pořádnou nálož vitamínů v podobě čerstvého ovoce, rostlinného mléka a přírodního koření si snad už ani nejde představit. Výsledný nápoj vás příjemně zasytí a dodá dílu a energii na pár následujících hodin.

Hlavní složkou každého smoothie je zpravidla banán. Kdo by je nezbožňoval? Úžasná sladká chuť, exotická vůně, krémová textura a navíc plno důležitých vitaminů. Ale proč používat zrovna banán jako hlavní ingredienci do smoothies? Je to prosté – nápoji dodá základní „stavební“ složku a hustou texturu, což je důvodem, proč je pak smoothie krémovité, nadýchané a husté. Nikoliv řídké, což se může stát, pokud byste použili jen „vodnaté“ ovoce jako jsou např. jablka, pomeranče, hrušky, borůvky, nektarinky, meloun apod.

Chce to nějaký kompaktní základ a na to se hodí banán úplně perfektně. Banán lze ale vyměnit např. za mango či avokádo, které mají podobně hutnou texturu. Ale musíte počítat s tím, že výsledná chuť bude jiná. A co si budeme nalhávat, v neposlední řadě je banán také cenově velmi dostupný a seženete ho v každém obchodě.

TIP: Když chci docílit krémové, hutné sametové konzistence s oříškovou chutí, která nápoj ještě více zjemní, vždy sáhnu po 100% ořechovém máslu. Dbejte na to, aby obsahovalo čistě jen ořechy – nic víc (rozhodně ne žádné přidané oleje, cukry apod.), nic míň. Na trhu existuje široká škála druhů od různých výrobců. Vedle klasického a asi i nejznámějšího arašídového másla, které patří mezi ty nejlevnější, za zkoušku rozhodně stojí i mandlové, lískooříškové či kešu. Je jen na vás, které použijete.

TIP: Vždy při přípravě smoothies používám mléko rostlinného původu. Nejlepší je vychlazené. Lze ho bez problému zakoupit v mnoha obchodech, často i supermarketech. Ale já si ho raději vyrábím sama doma – mám ho totiž kdykoliv čerstvé a i jeho cena je nesrovnatelně nižší. Existuje nespočet druhů – od ovesného, rýžového, populárního (ale právem!) mandlového po sójové, makové, kokosové a další. Je patrné, že na své si tady přijde opravdu každý.

TIP: Banány ráda nakupuji ve větším množství, nějaké (doporučuji co nejvíce měkké a zralé – spíše přezrálé, které zaručují intenzivnější sladkost) si rozlámu na kousky a ty dám zamrazit. Mohu si tak kdykoliv vytáhnout třeba 2 kousíčky (cca ½ banánu), které zkombinuji s ½ čerstvého banánu. Tím docílím krémovější a jemnější textury výsledného smoothie, takže bude ještě lepší, hutnější a navíc i krásně studený. Což dělám u všech následujících receptů:

karamelovo-vanilkove-pokuseni

Karamelovo-vanilkové pokušení

Co se tak snažím vzpomenout, tak tohle nejspíš bude moje vůbec první smoothie, které jsem kdy ochutnala, sama na něj vymyslela recept a zároveň chutnal naprosto božsky. Moc ráda se k němu kdykoliv vracím. Má kouzelnou, dokonale jemnou a sladkou chuť, na které jsem se hned stala závislá. Kombinace banánu, datlí, omamné skořice, vanilkového aroma, jemného ořechového másla a prášku z blahodárné rostliny maca je prostě dokonalá.

Ingredience

  • 1 banán
  • pár datlí (cca 4, doporučuji je předem namočit do horké vody – změknou a půjdou lépe rozmixovat)
  • pár kapek 100% vanilkového extraktu
  • 150 ml rostlinného mléka
  • ½ lžičky skořice
  • lžička ořechového másla
  • ½ lžičky maca prášku (není nezbytný, ale dodá úžasnou karamelovou chuť)

Postup: Oloupeme banán, rukou rozdělíme na menší kousky a společně se všemi ostatními ingrediencemi vložíme do mixéru.

hrisny-cokoladovy-sen

Hříšný čokoládový sen

Hmmm, kdo by netoužil po zdravé verzi čokoládového milkshakeu? Bez přidaných cukrů a jen ze zdravých a čerstvých surovin? Tohle je bez debat lahoda, která si zaslouží pozornost všech. Kouzlu tohoto čokoládového opojení podlehne úplně každý – jak milovníci čokolády, kteří bez ní nedají ani ránu, závisláci na sladkém, tak i ostatní, kteří mají chuť na něco extra dobrého. Jsem si jistá, že si čokoládový sen zamilujete stejně jako já a po jeho ochutnání se k němu budete nejednou vracet.

Ingredience:

  • 1 banán
  • ½ avokáda
  • 150 ml rostlinného mléka
  • lžička datlového nebo javorového sirupu, případně medu
  • lžička ořechového másla
  • lžička prášku z nepražených kakaových bobů

Postup: Vše dáme do mixéru, rozmixujeme do hladka, ochutnáme, podle chuti dosladíme a můžeme přelít do sklenice.

svezi-ovocna-bomba

Svěží ovocná bomba

K této exotické hře plné všech možných barev asi není moc co dodávat. Možná jen to, že s tímto drinkem si můžete vyhrát a experimentovat podle své libosti a být maximálně kreativní. Volba jeho hlavní složky – ovoce – je pouze a jenom na vašich chutích a preferencích. Nebo možná také na zásobách spíže či lednice. Každopádně v této vitaminové bombě, která vám dodá spoustu energie, najde uplatnění každý kus ovoce.

Ingredience:

  • ½ banánu
  • ovoce dle chuti – já použila hrst borůvek a pár malin (skvěle se sem hodí např. mango, jahody, banán, ananas…)
  • 150 ml rostlinného mléka
  • lžička chia semínek
  • přírodní sladidlo dle chuti (preferuji lžičku datlového sirupu)
  • pár kapek šťávy z limetky nebo citronu

Postup: Všechny ingredience rozmixujeme a je hotovo!

zelene-smoothie-pro-kazdy-den

Zelené smoothie pro každý den

Nenechte se odradit jeho zelenou barvou. Jedná se o jedno z mých nejoblíbenějších smoothies vůbec. Jako všechna ostatní smoothies, i toto díky ovesným vločkám příjemně zasytí bez následného pocitu těžkosti. Nejraději si ho připravuji ráno, kdy mi dodá spoustu energie, ale zároveň ukojí mou touhu po sladkém. A také díky přítomnosti špenátu, který je bohatý na železo, do sebe dostanu potřebné vitaminy. Ale nebojte, špenát chuťově ani nepoznáte. Jde jen o to nezaleknout se nezvyklé a na první pohled nevábné zelené barvy.

Ingredience:

  • 1 banán
  • 150 ml rostlinného mléka
  • přírodní sladidlo podle chuti – datle, špetka stévie, lžička medu, agávový sirup…
  • štědrá hrst špenátu
  • hrst ovesných vloček

Postup:  Omyjeme špenátové listy a opět vše vhodíme do mixéru, rozmixujeme do hladka, přelijeme do sklenice či lahve a už jen popíjíme!

smoothies

 

Komentáře (0)
Vendula Jindrová

Jsem studentka, velká milovnice jógy, zdravého životního stylu, hudby, čtení a pohody. Jóga se stala před pár lety nedílnou součástí mého života a od té doby není den, kdy bych si ji nezacvičila.

05.05.2017 - 07:02

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám