Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Adrian Cox: „Přestaňte dýchat jako Darth Vader“

adrian-cox_portret

Zvláštní atmosférou pražského studia Namastery se ozývá posvátné Óm. Klášterní historie tohoto místa vibraci zvuku jen posiluje. Zdánlivě velmi spirituální seanci ale rozčísne americký humor a nadsázka. Začíná workshop s hostujícím lektorem Adrianem Coxem, který v současné době vede studio Elements v Bangkoku. Přiznává, že i po 25 letech jógové praxe má stále co objevovat. S ájurvédou se rozkmotřil, jógu ale doplňuje jinými alternativními technikami. Jakými a jak fungují? To už se dozvíte v rozhovoru, který nám po workshopu poskytl.

Dočetla jsem se o vás, že kromě jógy se zabýváte ájurvédou. Někteří tvrdí, že je to skvělé komerční spojení – ájurvéda a jóga. Jak se na to díváte?

Ájurvéda už nepatří mezi mé hlavní oblasti zájmu, protože jsem měl zábavnou příhodu v Indii. Ájurvédští doktoři se snažili vyřešit můj zarostlý nehet na palci za pomoci medikovaného ghí, chtěli tak vyléčit zánět způsobený akumulací pitty kolem mého palce. To je naprosto směšné, protože se zarostlým nehtem nemůžete udělat nic, než ho chirurgicky ošetřit. To je prostě fakt. Tady není prostor pro žádnou ájurvédskou pitta-váta-kapha vědu.

Takže jste ájurvédu úplně hodil přes palubu?

To úplně ne, myslím, že některé záležitosti týkající se životního stylu mají svůj význam. Pracuji třeba s koncepty tejas, ojas a prana, které v podstatě představují nadstavby jednotlivých dóš.

Kromě toho používáte také neurolingvistické programování (NLP), což není úplně obvyklé. Jak s touto technikou pracujete?

NLP umožňuje proniknout do toho, jaká slova používat a kdy a jak přizpůsobit svůj hlas. Díky NLP jsem se naučil hodně o obecných zásadách komunikace, takže mi to dost pomohlo zlepšit moje lektorské schopnosti – jak pozorovat lidi, jak používat jazyk efektivněji, jak studenty v hodinách správně navádět. Také myslím, že je tu propojení s jógou na hlubší úrovni.

adrian-cox_asistence

V jakém smyslu?

Jóga, jak ji chápu v tuto chvíli, je jeden ze způsobů, jak povolovat uzly v naší mysli – traumata, které vznikla během našeho dospívání, vinou kultury, nějakého násilí, které jsme prožili a tak podobně. Ale mohou vzniknout i z potěšení a příjemných zážitků. Jsou to záležitosti, které nějakým způsobem omezují a formují naši osobnost. Existují různé cesty, jak tyto uzly rozmotat – psychologie, koučing, NLP, práce s tělem a s dechem – jóga. I když jóga je typicky jemnějším a pomalejším způsobem k jejich uvolňování.

Jógu praktikujete už více než 25 let a přes 20 let učíte. Jak vypadá vaše vlastní praxe?

I po těch 25 letech mám pořád co se učit a co objevovat. Nedávno se mi podařila nová pozice, do které jsem se předtím nikdy nedostal a ten pocit překvapení, když to tam najednou je, je úžasný. Možná vás překvapí, že i po takové době praxe stále dělám hlouposti – moc tlačím na pilu, tu a tam přetáhnu a něco si poraním.

A jak se vám líbí v Praze, jakou energii tu cítíte?

Miluju Prahu, fantazíruju o tom, že se sem jednou přestěhuju. I přesto, že mě od toho moji čeští přátelé zrazují kvůli zimě a tak podobně. Líbí se mi ta energie tady – je to tu hodně tajemné, trošku temné a nějak mě to přitahuje, chtěl bych objevit víc. Snadno se mi tu medituje. Zbožňuju Prahu a líbí se mi její architektura.

Tak snad se sem brzy znovu vrátíte. Díky za rozhovor!

adrian-cox_workshop

Workshopy jsou skvělým způsobem, jak prohloubit svou jógovou praxi. Umožňují ponořit se hlouběji, zkoumat své tělo a objevovat, jak funguje. Pokud máte zájem posunout se dál, určitě se na nějaký vypravte.  

Pokud chcete Adriana zažít naživo, budete mít šanci. V červnu 2018 se vrátí do Namastery, které bude hostit nejen workshop, ale také delší retreat. Sledujte http://www.adriancox.com/.

Pokud jste nestihli Adriana Coxe, vybíráme tři výrazné věci, které na workshopu zazněly:

  • Práce s dechem má být jemná a tichá, přestaňte dýchat jako Darth Vader. To platí i pro udžají.
  • Sezení na židli vás „dodělá“, vede ke zkracování psoasu. Pokud pracujete v kanceláři, procházejte se a protahujte se během dne, kdykoliv je to možné.
  • Jak se pozná slabý psoas? Když se při přechodu z nízkého lunge do psa hlavou dolů sálem ozve šoupání nohou po podložce.

 

Komentáře (0)
Veronika Ciková
Veronika Ciková

Byla to láska až na druhý pohled, ale o to hlubší. Jóga mě provází už několik let, ale nepřestávám v ní objevovat nové věci.
Nořím se hlouběji a můj zápisník přetéká postřehy z vlastní praxe i z lekcí, které vedu ve studiích Praze. Věřím, že sdílením se můžeme vzájemně obohatit a inspirovat. To je moje motivace k psaní.
Spojit se se mnou můžete přes email veronika.cikova@seznam.cz nebo na Facebooku (www.facebook.cz/joganika).

03.08.2017 - 12:27

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám