Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

10 nepsaných pravidel veřejných lekcí jógy

buddha_pravidla

Možná jste se v některém studiu již setkali se seznamem doporučení nebo pravidel, ale ve většině případů neexistuje žádný jógový řád, který by visel na stěně v šatně nebo dveřích sálu. I když se o nich moc nemluví, existují určitá pravidla, která bychom na veřejných lekcích měli dodržovat. Kvůli sobě, kvůli všem kolem nás. Stejně tak, jako je lekce vaší vlastní praxí a je o vás, nejste v místnosti sami a instruktor není školským učitelem, aby vás napomínal nebo vykázal za dveře.

Pro někoho může být následující seznam naprostou samozřejmostí a někdo nad tím jen povzneseně mávne rukou, že se ho to netýká. Nebo naopak jste se s některými situacemi vůbec nemuseli zatím setkat. Přijměte prosím tento text s otevřenou myslí, lehkostí a humorem, neboť jeho cílem není vás poučovat, přikazovat nebo si z někoho utahovat. Jsou to spíše takové poznatky nasbírané z lekcí, ať už navštívených nebo odučených, pro další jógové nadšence k zamyšlení.

Tohle je MOJE místo

Do začátku hodiny pořád zbývá pár minut, ale sál už je zaplněný a jen bezradně stojíte a přemýšlíte, kam se s podložkou vmáčknout. Ostatní koukají do země, nebo předstírají, že tam nejsou, jen aby vám nemuseli uvolnit místo. V některých případech se vám i může dostat odpovědi, že se neposunou, protože by měli málo místa. (Ano, opravdu se mi už dostalo i této odpovědi…). Chápu, že jste byli na lekci první a chcete mít co nejlepší výhled na instruktora a co nejvíc místa, ale určitě se můžete o kousek posunout a dát tak šanci i někomu dalšímu užít si lekci. Na podložce máte přeci pro sebe dost místa a instruktor rozhodně přizpůsobí lekci podle prostorových možností.

Pozdní příchody a dřívější odchody

Všichni občas nestíháme nebo musíme být někde dřív, ale nezapomínejte, že ve většině případů má lekce jen 60 minut, a tak byste si podle toho mohli váš časový program přizpůsobit. Není nic horšího, než když se uvelebíte na podložku, zavřete oči, napojíte se na svůj dech a pomalu se rozplývající starosti všedního dne vyruší bouchnutí dveří – „Prásk“! Opozdilec, snad bude jen jeden. Jde si pro podložku a pak zpátky na místo, jak když se kolem vás prohnalo stádo slonů řítící se k vodní nádrži po období sucha. Samozřejmě ještě nezapomene rozbalit podložku trhnutím ve vzduchu, asi pro lepší zvukový efekt. A kde že jsme to byli? Ano, dech volně plyne.

Pokud přijdete pozdě, buď vklouzněte do místnosti jako myška, abyste ani vy sami o sobě nevěděli, nebo počkejte na další lekci, na kterou jste vlastně přišli včas. Když potřebujete odejít dřív, zkuste opustit sál než všichni ulehnou k závěrečné relaxaci, abyste je nerušili.

Vhodné oblečení

Na cvičení nemusíte dorazit v oblečení podle posledních jógových trendů, pohodlné tepláky a vytahané tričko jsou naprosto v pořádku. Měli byste se cítit pohodlně a oblečení by vás nemělo nikde škrtit. Zkuste ale mít při výběru oblečení v paměti, že se v jednotlivých pozicích budete různě pohybovat, ať už to jsou předklony, podřepy, nohy dál od sebe nebo obrácené pozice, nikdo nepotřebuje vidět vaše spodní prádlo.

Něco tady zvoní…haló?

Je to jen 60 minut a nejspíš ani nebudete mít čas telefon zkontrolovat, tak proč si ho brát s sebou? Pokud ho z bezpečnostních důvodů nechcete nechávat zamčený ve skříňce a na recepci není trezor, vezměte si ho s sebou, ale vypněte zvonění a i vibraci, která je často s tichým profilem nastavena. Ta je totiž také slyšet.

Debatní kroužek je v místnosti vedle

Potkáte na lekci kamarádku a nemůžete se dočkat, až jí povyprávíte všechny ty novinky, které se vám za poslední týden staly. Ano, celý sál se určitě také nemůže dočkat, až jí budete vyprávět pikantnosti ze svého soukromého života. Opravdu to nepočká až po lekci třeba nad šálek dobré kávy nebo čaje?

Vzdychání, hekání a funění

Všichni máme pozice, které nám jdou líp a stejně tak i pozice, které nám nejsou úplně příjemné. Hlasitými projevy, kterými dáváte okázale najevo své utrpení nebo nesouhlas si ale vůbec nepomůžete. Každý se snaží prožít si pozici podle svého cítění a vlastních možností. Zkuste tedy zjemnit vlastní praxi a nebuďte na sebe tak přísní. Nezapomínejte, že byste v pozicích neměli cítit žádnou bolest a neporovnávejte se s ostatními, jste tam sami za sebe a pro sebe.

Pozor na vůně

Tady nemluvíme jen o nepříjemných vůních, ale třeba i o silném parfému nebo deodorantu, který těsně před lekcí s dobrým úmyslem použijete. Vůně, která je vám příjemná, už totiž sousedovi na podložce tak příjemná být nemusí. Nezapomeňte, že méně je někdy více.

Všichni se potíme, máme chodidla zavřená v botách nebo zvolíme nevhodnou obuv či ponožky, a tak na konci dne nemusíme být úplně nejvoňavější. Důležité je si to ale uvědomit a počítat s tím dopředu, protože potom není nic jednoduššího, než si přibalit ručník a před lekcí se lehce ošplouchnout v umyvadle. Nebudete pak muset být celou hodinu nervózní, jestli váš soused také cítí vaše nohy. Věřte, že pokud je cítíte vy, cítí je i váš soused.

Co jsme dnes měli k jídlu?

Zkuste se před lekcí vyvarovat výraznějších jídel, stejně tak jako i večer před ranní lekcí. Není nic příjemnějšího, než kdys se místností line výrazné cibulové, česnekové nebo tuňákové aroma. Stejně tak pokud jste měli náročnější noc a vesele popíjeli alkoholické nápoje do ranních hodin, zkuste zapřemýšlet, zda opravdu má smysl chodit na ranní lekci. A ne, žvýkačkou to opravdu nezachráníte.

Freestyle jóga

Instruktor vás navede do pozice, nabídne vám různé modifikace a úpravy a vy se rozhodnete, že byste si raději udělali vlastně úplně jinou pozici. Ano, dělejte si co chcete a trošku se předveďte. Dělat stoj na hlavě, když  jsou všichni ostatní v bojovníkovi je ale trošku mimo průběh lekce, nemyslíte?

Zastupování a opravování instruktora

Na lekci jste si přišli zacvičit a nenesete za její průběh žádnou zodpovědnost. Neopravujte tedy ostatní cvičence a ani jim nenabízejte modifikace pozic, od toho je tam přeci instruktor, ne vy. Pokud vám instruktor nedá na výběr, jestli byste raději tuhle nebo tamtu pozici, zkuste mu do lekce nezasahovat vlastními doporučeními s návrhy pozic, které byste teď raději dělali.

Stejně tak říkat instruktorovi, že to učí úplně špatně, protože jste si to na internetu nebo v časopise přečetli jinak také není úplně vhodné. Zkuste spíš po lekci přijít za instruktorem a zeptat se, proč to učil zrovna tímto způsobem, že jste si četli o jiném provedení. Možná se dozvíte nějaké nové zajímavé informace z jiného úhlu pohledu.

 

Komentáře (0)
Dagmar Gebauerová

Jóga mi už pár let dělá věrného parťáka na cestě životem. Ukazuje mi, jak být lepším člověkem a učí mě větší toleranci jak k sama sobě, tak i k mému okolí. Přináší nadhled, nové vědomosti a dává radost.

10.05.2016 - 00:15

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám