Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jarní detox trošku jinak

sedmikraska

Začátkem března se k nám začali vracet tažní ptáci, kteří jsou od pradávna symbolem jara, a tak předpověděli to, co nám v týdnu potvrdil i kalendář – jaro je tady! Nebo alespoň oficiálně, protože při pohledu z okna o tom můžeme mít ještě drobné pochybnosti. Přesto je čas na jarní detox. S příchodem jara se prodlužuje den a zkracuje noc, na teploměru pomalu šplhá teplota vzhůru a všichni odkládají zimní kabáty. Častěji svítí sluníčko, probouzí se příroda a celkově s sebou jaro přináší lepší náladu a vidinu blížícího se léta.

S příchodem jara se také vždy objeví plno článků s tématem jarní detoxikace, ale všechny jsou zaměřeny hlavně na jedno téma, a to je strava. Nebojte, v tomto článku vás žádná hladovka ani zakazování oblíbených pochoutek nečeká. I když s něčím se možná budete muset rozloučit. Zimní období je pro většinu z nás takovým obdobím hibernace, kdy se snažíme zůstávat co nejvíc v teple a pohodlí domova. Jen se hezky zachumlat pod deku s hrnkem horkého kakaa a oblíbenou knížkou. Ale tomu je teď konec, protože je na čase roztáhnout křídla a vyletět vstříc jarnímu počasí.

Pojďme se zaměřit na 2 oblasti, které s příchodem jara můžeme pročistit, abychom se cítili dobře

Naše tělo

bylo celou zimu schované pod nánosy oblečení, pokožka je dehydratovaná, pleť zimním počasím vysušená, vlasy ztratily lesk a celkově naše tělo může vypadat unaveně. Než se pustíme do péče o tělo, zkontrolujeme si nejdříve kosmetické zásoby v koupelně a nemilosrdně zlikvidujeme všechny výrobky, které změnily barvu, vzhled, vůni, dráždí naši pokožku (ne, opravdu se to nezlepší) nebo jim vypršelo datum spotřeby. Návštěva domácího kosmetického salonu ve vaší koupelně může začít.

Zhruba jednou za měsíc se u člověka obmění celá pokožka, povrchová vrstva kůže zrohovatí, poté odumře a odloupne se. A právě odumřelé buňky nám stojí v cestě k získání svěží a nestárnoucí pokožky, protože blokují vstřebávání výživných produktů, které na tělo nanášíme.

Scrub neboli tělový peeling má skvělé vyživující vlastnosti, zbavuje pokožku odumřelých buněk, udrží pleť zdravou a zářivou, a navíc si ho zvládnete připravit během chvilky z domácích zásob. Smíchejte citronovou šťávu s medem a třtinovým cukrem nebo kokosový olej s kávovou sedlinou tak, aby vám vznikla hustá hmota. Hotový peeling jemně vmasírujte na navlhčenou pokožku, suchou byste si mohli poškrábat a poškodit, nechte chvilku působit a opláchněte.

Bojíte se otevřít skříň? Aby na vás nevypadnul ten huňatý svetr, který jste tam včera večer tak pracně uklidili? Nebo naopak bezradně stojíte před skříní a nevíte co na sebe? Vyhraďte si alespoň čtyři hodiny vašeho času a, teď rozhodně nikoho nepotěším, systematicky vyházejte všechno ze skříní ven. Jen tak totiž zjistíte, kolik toho ve skutečnosti doma máte a navíc možná objevíte i již dávno zapomenuté poklady. Gratuluji, to nejtěžší máte za sebou, můžeme pokračovat. Teď je potřeba věci projít a zjistit, co opravdu potřebujete, co budete nosit a s čím se rozloučíte.

Během třídění, zkoušení a objevování zapomenutých kousků z výprodeje odkládejte věci na několik hromádek. První hromádka bude oblečení, které máte rádi, cítíte se v něm dobře a rádi ho nosíte. Na druhou hromádku odložte oblečení, kterému už uplynula životnost a je na čase se s ním rozloučit. Vybledlé barvy, žmolky, nevypratelné skvrny od kdo ví čeho nebo díry na oblečení nejsou tohle jaro v módě. Můžete vytvořit ještě třetí, darovací hromádku, na kterou odložíte oblečení „až zhubnu“ nebo „kdyby se ta kila vrátila zpátky“.

Ano, chápu, že je těžké rozloučit se s tak krásným oblečením, které jste měli na sobě jen jednou, ale nejen že uděláte radost někomu dalšímu a pomůžete dobré věci, ale hlavně si uvolníte místo pro něco nového, co můžete nosit právě teď! A kam darovat oblečení?

http://www.sue-ryder.cz/jake-dary-prijimame.html

http://www.cervenykriz.eu/cz/satstvo.aspx

http://armadaspasy.cz/pomahejte-nam/individualni-darcovstvi/materialni-dary/

Naše mysl

si rozhodně také s příchodem jara zaslouží pořádnou dávku péče a nejlépe uděláme, když jí na chvilku dáme volno. Vypněte televizi, zavřete počítač, zahoďte telefon a běžte se ven projít. Bez neustálého zírání do mobilního telefonu v ruce získá procházka venku úplně nový rozměr a navíc si nebudete ničit krční páteř. Čerstvý vzduch osvěží vaši mysl i ostatní smysly a dáte myšlenkám možnost volně proudit.

wellness

Zkuste se v mysli na chvilku zastavit, přestaňte řešit, co všechno ještě musíte dneska stihnout a že nemáte čas se jen tak procházet, zhluboka se nadechněte a rozhlédněte se. Zkoumejte, co vidíte a slyšíte, vnímejte ruch a dění kolem vás. Zamyslete se a zkuste zjistit, jak se cítíte, jakou máte náladu. Pokud máte hlavu plnou myšlenek a pozornost vám stále utíká pryč, vezměte do ruky papír a pište všechno, co vám přijde na mysl. Nepřemýšlejte o tom, co píšete nebo proč to píšete, ale dejte myšlenkám volný průchod a umístěte je na papír. Vůbec není potřeba si svůj výtvor po sobě číst, rovnou papír roztrhejte a vyhoďte.

Užívejte si jarního počasí, vystavte své tělo slunci, které vám dodá novou energii a sílu, dýchejte zhluboka a snažte se trávit víc času venku a v přírodě. Dodržujte pitný režim, začněte den sklenicí vlažné vody s citronem, ať hned po ránu pořádně nakopnete metabolismus a zařaďte do jídelníčku víc čerstvého ovoce a zeleniny. Pokud máte nějaké zaručené tipy, které při jarní detoxikaci používáte, podělte se o ně s námi v komentářích pod článkem.

 

Komentáře (0)
Dagmar Gebauerová

Jóga mi už pár let dělá věrného parťáka na cestě životem. Ukazuje mi, jak být lepším člověkem a učí mě větší toleranci jak k sama sobě, tak i k mému okolí. Přináší nadhled, nové vědomosti a dává radost.

26.03.2016 - 16:35

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám