Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Kam zmizel kontakt mezi lidmi

kontakt

Procházím rušnou ulicí a rozhlížím se kolem sebe. Pozoruji spěchající kolemjdoucí, kteří se zachmuřenou tváří a někdy prázdným výrazem v obličeji míří ke svému cíli, jako když lev útočí na kořist. Nerozhlíží se kolem sebe, koukají do země, nebo neurčitým směrem. V ruce drží mobilní telefon, čtou poslední zprávy ze světa, nebo spíš ze sociálních sítí, na uších sluchátka. Ponořeni ve svém vlastním světě myšlenek se vyhýbají očnímu kontaktu. Hledám očima v davu, snažím se navázat oční kontakt, ale až na pár letmých pohledů, většinou než si druhá strana stihne oční kontakt uvědomit a opět rychle změní směr, nikdo jej nevyhledává. Proč zmizel oční kontakt mezi lidmi?

Ale není to jen oční kontakt, co se pomalu vytrácí, protože celkově se komunikace přesunula do rozhraní telefonního a internetového světa. Kavárny, hospody i restaurace tomuto trendu vychází vstříc a skoro všude se dnes připojíte na internet, proto u stolu není nouze o výstavku z mobilních telefonů. Ale proč se scházet u jednoho stolu, když potom jen sledujeme telefonní displej?

V loňském roce se mnoho evropských měst zapojilo do akce s názvem The World’s Biggest Eye Contact Experiment (Největší světový experiment v očním kontaktu) a Praha samozřejmě nemohla chybět. Hlavní myšlenkou bylo obnovit mezi lidmi oční kontakt, a že opravdové spojení nepotřebuje internetové připojení. Na video ze Staroměstského náměstí se můžete podívat zde:

Zajímavé, nemyslíte? Jedna minuta vašeho času, kdy se zadíváte do očí druhého člověka, a vše ostatní přestane existovat. Máte z toho smíšené pocity? Nedivím se, protože pohled do očí druhého člověka je dá se říct intimní záležitostí a posouvá komunikaci na osobnější rovinu. Z očí druhého člověka totiž můžeme vyčíst ledacos, radost, smutek, nervozitu, strach a mnohem víc. Ne nadarmo se říká, že oči jsou oknem do duše.

Loňská akce byla natolik úspěšná, že se organizátoři rozhodli znovu posílit pocit lidskosti a sdílet oční kontakt s cizími lidmi v davu. Přijďte 7. května v 15:00 na Staroměstské náměstí a hledejte cedule s nápisem „Kam se podělo spojení mezi lidmi?“ Přijďte věnovat jednu minutu vašeho času. Přijďte si vyzkoušet opravdové spojení. Více informací o akci můžete najít na facebooku. Účastnili jste se této akce již v loňském roce, nebo se chystáte dorazit teď v květnu? Podělte se o vaše zážitky a dojmy v komentářích pod článkem.

Komentáře (0)
Dagmar Gebauerová

Jóga mi už pár let dělá věrného parťáka na cestě životem. Ukazuje mi, jak být lepším člověkem a učí mě větší toleranci jak k sama sobě, tak i k mému okolí. Přináší nadhled, nové vědomosti a dává radost.

28.03.2016 - 14:42

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám