Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Superpotraviny a tonizující byliny

FullSizeRender (1)

Na úvod vyfiknu dvě definice, které jsem si poskládala pro vlastní užití a upozorňuju, že nejsem nutriční specialistka ani wikipedie, ale zvědavá a zvídavá holka, která strávila víkend na Akademii léčivé výživy sedíc a poslouchajíc Ingu Bylinkinu přednášet o tonizujících bylinách a superpotravinách. Jak trefné, že si někdo s takovým příjmením vybere bylinkářtví jako předmět svého zájmu.

Nomen omen, ale jen v Čechách

Inga je původem z Ruska, kde slovo bylina dávno nepoužívají k označování léčivých rostlin a navíc žije poslechních 15 let v NYC, kde to už vůbec nemá takové dramatické vyznění.

Superpotraviny

jsou výživově hodnotnější potraviny než běžné potraviny. Mají vysoký obsah vitamínů, minerálů, aminokyselin a dalších na zdraví působících složek, čímž si vysloužily superlativ a adekvátně vysokou cenu na trhu. Téma dostupnosti superpotravin a jak jejich rostoucí obliba v euro-americké společnosti bohužel negativně ovlivnila národy a kmeny v oblastech, v nichž rostou, nechám stranou. Většina superpotravin pochází z míst, kde je čistá příroda – rozuměj půda, voda a vzduch, tudíž skvělé podmínky pro kvalitní plodiny a čistí lidé, jejichž tradiční medicína vychází z moudrosti přírody, která je a potažmo nás živí a léčí.

/

Tonizující byliny aneb byliny s tonizačními účinky

Na světě je přes 200.000 druhů jedlých rostlin a jen 77 z nich je považováno za byliny nejvyšší kategorie – tedy za ty, jež označujeme jako tonizující byliny. Proč? Protože působí proti stárnutí, upevňují zdraví, harmonizují tělo i duši, jsou snadno stravitelné a mají přijatelnou chuť a v neposlední řadě nemají při dlouhodobém užívání prokázané negativní vedlejší účinky.

Jak řekl kdysi dávno Hippokratés: “Nechť je jídlo tvým lékem a tvým lékem nechť je jídlo” a jak dnes často skloňuje kdekdo:

“Jsme tím, co jíme”

Moudrý zdravý člověk nemá důvod přemýšlet o dopadu svého životního stylu na kvalitu svého zdravotního stavu. Možná proto je zdravý, že je pro něj přirozené vybírat si, co šoupne do pusy, jak stráví volný čas a jakou činností naplní pracovní dobu. Samozřejmě jsou výjimky potvrzující pravidlo a šťastlivci, kteří se až do 100 let udrží na bůčku, cigárech a pivu. Přesto věřím, že majorita lidí o životním stylu a stravě začneme přemýšlet teprve v momentě, kdy něco přestaně fungovat, jak má a oni si uvědomí, že nestíhají, nebo bolí a žijí v nepohodlí.

Když jsem o víkendu seděla v lavici a vypisovala si symptomy, které se pojí s problématickými ledvinami či játry, došlo mi, že tohle téma výjimečně není jen o TADY a TEĎ, ale o mnohem delším časovém úseku. O životě. O životě, který pokud nás těší, tak chceme mít co nejdelší a nejkvalitnější. To NEJ mě vrátilo k superlativům a superpotraviny najednou dostaly mnohem hlubší rozměr. Tělo stárne. Energie, jež nám byla dána, se spotřebovává jako šťáva v baterii a jednoho dne dojde a bude konec. Už žádné nové ráno ani další díl seriálu na pokračování.

Čínská medicína má dvě krásné analogie, jež Inga zmínila a mně sedly jako víte co.

Představte si hořící svíčku:

svicka

Vosk a knot jsou jasně daným základem – esencí, stejně tak jako naše konstituce a genetická výbava, které jsme zdědili po rodičích. Když zapálíte knot, začne hořet plamenem. Ten plamen je naše životní energie. Vychází z naší tělesné a duševní podstaty a živí se vzduchem. Ti, kteří si ještě nevystačí jako breathariáni, se živí tím, co jedí, pijí a obecně konzumují. Hořící plamen vydává světlo. To světlo závisí na velikosti svíčky a síle plamene. Světlo – účel existence a chcete-li smysl života. Naše duše, láska a soucítění. Jasnost a jiskra v našich očích, která vypovídá o zdraví našeho těla i ducha.

Tyto tři složky: esence (ťing), životní energie (či) a duch jako existence (šén) jsou čínskou medicínou považovány za 3 poklady, na nichž stojí náš život a jeho délka a kvalita.

Druhá analogie vychází vstříc materiálně zaměřené společnosti současnosti a ilustruje, jak se třemi poklady hospodárně a zdárně nakládat.

IMG_0592

Bankovní systém pro plánování dlouhověkosti založený na třech účtech. 

  • Dědictví

Fond, do kterého vložili peníze naši předci a zejména rodiče. Geny, konstituce, charakter atd. Prenatální prostředky, na které nesaháme, pokud vyloženě nemusíme. Omezené co do kvantity podobně jako zmiňovaná šťáva v bateriích.

  • Běžný účet

Místo, kam se ukládá náš příjem – totiž potrava jako jídlo a pití a také vzduch, který dýcháme. Vyděláváme tolik, jak dobře se o sebe staráme.

  • Spořící účet

Jsou dny, kdy láskou k sobě a soucítěním k ostatním vyděláme více energie, než daný den spotřebujeme, a tak si ji uložíme na později. Třeba na den po mejdanu 🙂
Občas se podaří převést úspory ze spořícího účtu do dědického fondu. Hurá! Tyto postnatální prostředky nám totiž prodlužují život. Dobité baterie.

Nebudu zacházet do podrobnotí, protože zdrojů informací je v době internetů dost a vypíšu Vám sem pár slov, které stačí kopírovat a vložit do vyhledavače.

Superpotraviny: Acai, Camu Camu, dýňový olej, chia semínka, kakao, kokosový olej, konopné semínko, lukuma, maka, med, mukuna

Tonizující byliny: ženšen, gynostema, astragalus, he shou wu, reishi, rehmania, jelení placenta, perlový prášek, longan, klanopraška

IMG_0599

Pokud Vás něco z výše uvedených informací zaujalo, podívejte se na stránky http://www.akademielecivevyzivy.cz.

Na jaro a léto připravili hned několik seminářů zaměřených na byliny a jejich léčivou sílu. Na přelomu dubna a května přijede Nam Singh, aby představil čínské byliny v kuchyni. V polovině května se bude cvičit pro dlouhověkost. Na konci května se pak opět vrátí Roger Green a povede seminář s názvem Domácí lékař. V červenci se výjimečně jen ženy vydají hledat 3 poklady na prodloužený víkend.

Pokud byste se chtěli zapsat ke dvouletému studiu, registrace začíná v březnu.

 

 

Komentáře (0)
Tatiana Vomáčková

Mé tělo i duše našly zalíbení v józe, protože mi umožňuje poznávat se, uvědomovat si, co cítím a učí mě trpělivosti, pokoře a naslouchání.
Vedu lekce vycházející z Ashtangové tradice a přidávám k ásánám slova, hudbu a prvky thajské jogové masáže.
Věřím, že když člověk opravdu chce, dokáže cokoli, zejména, když přemýšlí do hloubky a míří vysoko.
Píšu, protože neumím zpívat ani malovat, ale mám potřebu provětrat své nálady a nápady ven z těla.

19.02.2016 - 13:17

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám