Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Kolik stojí jógové prázdniny?

Kam letos pojedete na dovolenou? Vhodná konverzační fráze a taky jistota, že bude o čem mluvit. Když pominu, že slovo samotné zavání získáním souhlasu sbalit se a pár dnů, či v lepším případě týdnů, nejít do práce, je dovolená spíše heslo z plakátu, na němž v pozadí tiše šumí moře a v popředí se směje fiktivní rodina s nafukovačkou nebo kokosovým ořechem. Mnohem radši mám trefnější pojmenování prázdniny. Doba, kdy se vyprázdní hlava a následně i kasička nebo účet v bance.

Pokud vás baví jóga a předpokládám, že ano, když čtete tyto řádky, nabízí se výlet do Španělska, kde můžete spojit příjemné s užitečným a kromě plážování a pořizování snímků Gaudiho architektury, se oddat jógování, a když na to přijde, tak i joggování na ranní lekce.

V prvním červencovém týdnu se v Barceloně koná Yoga conference , kde se během 3 dnů základního programu vystřídají desítky lektorů z celého světa. Tradiční i netradiční ásány doplní meditační sezení, dechová cvičení a společná zpívání, jimž se říká kirtany. Kromě hlavního programu je jogové setkání doplněno o kurzy masáží, terapií, acro a aero yogy a další celodenní workshopy. Podobně jako na Prague Spirit Festivalu, který proběhl v březnu v Praze, budou i v Barceloně některé lekce doprovázené živou hudbou, kdy se za gramci vystřídají různí DJ-ové.

Kolik stojí jóga?

Jak už jsem naznačila, prázdniny se prodraží, a tak v případě zájmu počítejte s výdaji, za které byste mohli strávit pěkných pár týdnů nic neděláním kdekoli včetně polopenze a letenky i s pojištěním.

Jóga v moderním světě není levná, kromě vlastní domácí praxe, do níž investujete jen svůj čas a pár stovek za podložku.

Asketický život východních učitelů, kteří v učení spatřují svá poslání a pokorné předávání tisícileté tradice, se dochovává v knihách, ale západní realita je jiná. Pokud si evropské studio nebo festival pozve indického učitele, zaplatí mu cestu, ubytování a výuku, což čítá statisíce korun. Pokud si český festival pozve lektora ze Spojených států nebo Německa, zaplatí mu ještě o pár tisíc navíc, protože tak to je. Jóga je biznis, který prochází obdobím vrcholného zájmu a nabídka roste úměrně poptávce. Čím větší zájem, tím vyšší ceny. Rozčiluje vás číst to a nevěřícně kroutíte hlavou? Možná se mýlím a ráda bych, ale jmá vlastní zkušenost mi dává pádné argumenty.

Učitelské kurzy, ať už měsíční či víceleté stojí od 30.000 korun výš, pokud se konají v Čechách. Zahraniční pak začínají na padesáti tisících plus výdaje za cestu a pobyt.

Víkendové pobyty s jógou na rodné hroudě se pohybují kolem 3.000 korun. Týdení jogové prázdniny nebo retreaty se podle destinace a kvality ubytování cení v desítkách tisíc.

Workshopy na 3 až 4 hodiny stojí kolem pětistovky a celodenní vstupenka na festival vás vyjde na dva tisíce minimálně. Samozřejmě, že cena většinou zahrnuje nocleh, jídlo a odborné vedení, ale levné to není.

Když jsem se rozhodla vydat cestou jógy, nejednou jsem slyšela, že se jógou neuživím. Investovala jsem čtvrt miliónu do několika učitelských kurzů a jen jejich nostrifikace a povolení živnosti mě přišlo na necelé tři tisíce. Návratnost se nedá spočítat v penězích, ale abych se mohla dál vzdělávat, musím vydělávat. Bylo by hezké fungovat nezávisle na penězích, ale tomu se, myslím, říká utopie. Nakonec i plážoví hipíci v Thajsku prodávají turistům kokosový olej a plavky z banánových listů za bankovky, aby měli na pokrytí výdajů jako třeba vízum.

Nechci podřídit svůj život vydělávání peněz, ale chci se uživit, aniž bych se vzdala jógy. Vedu lekce, přispívám články na web, zakládám si eshop s produkty, které se k vybranému životnímu stylu vážou a mám vedlejší příjem ze spolupráce s firmou, kde se spojuje sport, design a ekologie. Pracuju každý den, jen nedocházím do kanceláře od 9 do 5. Nejsem zaměstnaná, na dovolenou nárok nemám, ale můžu si udělat jogové prázdniny.

Ráda bych jela do Barcelony, protože tam bude moře jógy a jóga u moře. Cena festivalové vstupenky na 3 dny je 375 euro. Workshopy navíc jsou za necelých 100 euro každý. Letenky s předstihem stojí zhruba 5.000 korun a ubytování podle kategorie může vyjít na další minimálně 3 tisíce. K tomu pár tapas, sklenička sangrie, jízdné na hromadnou dopravu a suvenýry pro milované… Můžu si je dovolit? Abych si snížila výdaje, zúčastnila jsem se výběrového řízení o stipendium na festivalu a dostala 50% slevu. Když k tomu přidám cenu letenky, ubytování, jídlo a turistickou skromnost, pořád budu se pohybovat kolem 20.000 korun. Jóga je (mi) drahá, v tom i onom významu.

Komentáře (0)
Tatiana Vomáčková

Mé tělo i duše našly zalíbení v józe, protože mi umožňuje poznávat se, uvědomovat si, co cítím a učí mě trpělivosti, pokoře a naslouchání.
Vedu lekce vycházející z Ashtangové tradice a přidávám k ásánám slova, hudbu a prvky thajské jogové masáže.
Věřím, že když člověk opravdu chce, dokáže cokoli, zejména, když přemýšlí do hloubky a míří vysoko.
Píšu, protože neumím zpívat ani malovat, ale mám potřebu provětrat své nálady a nápady ven z těla.

25.04.2014 - 14:37

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám