Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Víkend plný poznávání, aneb prožít změny a nastavit nové možnosti, kam investovat energii

desky_pro_studenty

Desky pro studenty

Díky spolupráci s YogaPoint.cz jsem měla možnost jít na seminář o tom, jak stravovací návyky ovlivňují naše souznění se životem. Víkendový seminář nazvaný “Stravování dlouhověkých” vedený Rogerem Greenem a skvělou překladatelkou Evou Leňovou pořádá v rámci dvouletého studia Akademie léčivé výživy. 

Školu založila Jana Rose Kriváňová a spol. jako prožitkovou cestu s cílem poznání vlastního těla skrze stravu. Studenti se při teoretických přednáškách a praktických seminářích naučí porozumět jazyku, jímž jídlo komunikuje s tělem. Akademie sdružuje odborníky různých oborů a sylabus je koncipován jako fúze mezi mnoha styly, které současný i tradiční přístup k výživě nabízí. Líbí se mi, že se škola snaží prezentovat poznání bez dogmat a nabídnout pohled do všech rohů tak, aby si studenti mohli následně vybrat směr, který je nejvíc oslovil a vyhovuje jejich životnímu stylu a přesvědčení.

Takhle podané to jde pozřít jako hlavní chod v degustačním menu. Úvodní seminář prvního ročníku, kterého jsem se zúčastnila, naznačil cestu, kterou se studium bude ubírat a otevřel témata, s nimiž se studenti budou v průběhu roku blíže seznamovat. Kromě praktických kurzů vaření, které jsou připravené pro každé roční období, budou následovat semináře úvodu do čínské medicíny, ájurvédy, makrobiotiky, raw stravy a v neposlední řadě i západních výživových trendů včetně semináře věnovaného českým bylinám.

jana_rose_krivanova

Jana Rose Kriváňová

Zdravý životní styl je termín skloňovaný ve všech pádech a harmonie těla, ducha a duše už není považováno za sektářskou hlášku. Čím dál tím víc lidí se navrací k moudrosti přírody a nepřeberné množství informací, často kontraproduktivních, nejednoho začátečníka zmate a v horším případě odradí.

S vírou, že všechno je propojené a na každém šprochu, pravdy trochu, jde dojít dál, než do obchodu se zdravou výživou, vysypat tam peněženku a o týden později se tajně dojídat ve fast foodu na rohu ulice, protože nakoupené suroviny neumím zpracovat do dobrého a chutného jídla. Akademie léčivé výživy podává pomocnou ruku a nabízí poznání laikům i praktikujícím terapeutům, pro něž je studium adekvátně rozšířeno.

Ať už je Vaše motivace žít a jíst zdravě ovlivněná nemocí, rodinou nebo pouhým zájmem, zjistíte, že jakmile na cestu zdravého životního stylu nastoupíte, začnou k Vám věci samy přicházet a hlavně, budou dávat smysl. Určitě jste už slyšeli, že jste to, co jíte, případně, že jste to, co jí to, co jíte. Jídlo je základním stavebním kamenem naší existence. Lidé žijící z prány by se mnou nesouhlasili, ale já zatím nedošla tak daleko, abych jejich argumenty plně obsáhla, a navíc mám jídlo a vaření ráda.

Roger Green nad otázkami studentů

Roger Green nad otázkami studentů

Nemusíte být odborník na výživu, abyste věděli, že když se přejíte, svalíte se na gauč a usnete. Stejně tak víte, že když se nenajíte a pojedete naplno, můžete dříve nebo později omdlít. S tělem plným dobrých věcí bude dobrá i vaše mysl a nálada. S tělem plným chemie a hlavou prostou poznání bude dál plná čekárna u praktického lékaře.

Kromě selského rozumu je tu moudrost národů, které jsou podloženými výzkumy považovány za dlouhověké. Lidé, kteří se po staletí dožívají vysokého věku, těší se dobrému zdraví, fyzické kondici a radostným dnům plným energie a klidnému spánku v noci.

Závidění hodné kvality, které jsou dostupné všem a navíc v domácím prostředí. Stravování dlouhověkých vychází z jednoduchosti, lokálnosti, sezónní tradice, otevřenosti, komplexnosti a zodpovědnosti. 

Jestli je z výčtu jedno slovo děsivé, pak snad ta komplexnost, ale ta je zrovna jeden z bonusů, který přichází samovolně.

Ukážu to na sobě

Byla jsem slepý konzument všeho dobrého i špatného bez ohledu na kvalitu nebo následky, žila prací a po večerech flámovala. Ani nevím proč, jsem začala cvičit jógu a záhy zjistila, že to jsou pozice, do nichž si od dětství stoupám, sedám a lehám. Postupem času mi jóga otevřela cestu k meditacím, tradičním masážím a alternativní medicíně.

Jako astmatik jsem si každé ráno a večer vdechla dávku kortikoidů, než se mi spojilo, že kortikoidová mastička umí zmizet ekzém během chvilky, protože ho vyžere a zanechá jizvičky. Uf, tohle v krku, to dál nešlo. Když mi na základě toho, co jsem považovala za alergii, diagnostikovali hypofunkci štítné žlázy a únavový syndrom a vybavili mě sadou pilulek na každý den, opřela jsem se o vykřičník.

Nebylo mi ani třicet a chrastila jsem lékovkou jako důchodkyně. Začala jsem hledat alternativu a našla ajurvédu, čínskou medicínu, homeopatii a české byliny. Z každého směru jsem si vybrala něco, ale nechtěla se přiklonit kategoricky ani k jednomu. Cítím se zdravá, přesto preventivně pendluju mezi medičíňanem, homeopatkou, někdy vařím podle ajurvédy a dál užívám jen léky na štítnou žlázu. Nedávno jsem četla knížku o paleo, a ačkoli nejsem na maso, tak i tam vidím jistý smysl.

Jógovou praxi jsem rozšířila o qi gong, protože prostě přišel. Na sobotní přednášce se pak několik let mé nekoordinované životní cesty spojilo do 8 pilířů tao. Aniž bych to věděla, nebo tam úmyslně směřovala. Tao nevěří ve zmatek a já už taky ne. Toužím po klidu a intuitivně za ním jdu.

/

Hloubka poznávání přichází ruku v ruce s Vaším osobním zájmem a samozřejmě s časem. Je nutná dávka osobní disciplíny a trochu to bolí. Bolest je nevyhnutelná, utrpení dobrovolné. Víte, jak čtete v knížkách, že se někomu dostalo osvícení nebo klidu. Poznání se taky dostává a stejně jako štěstíčku se mu musí jít naproti. V podstatě Vás to zvedne ze židle, pokud je to to, co máte následovat. Zaplatit si roční školné na ALV není levná záležitost, ale zdraví je to nejcennější, co máme, takže se ani nedá předpokládat, že bude levné, nebo?

Pár tipů, které by Vás mohly bavit či inspirovat

Ocet léčí 100 a 1 symptom na 1000 a 1 způsob. 

Studené ruce a nohy se dají zahřát poctivým vývarem z kostí, anebo i kořenové zeleniny. 

Oranžová barva patří k podzimu a tak je dobré jíst oranžové jídlo, třeba dýně. 

Jídla, která vypadají jako tělesné orgány, většinou ovlivňují funkci právě těch orgánů, jimž se podobají. Vlašáky na mozek. Fazole na ledviny atd. 

Pokud Vás výše uvedená slova zaujala, podívejte se na stránky Akademie léčivé výživy.

 

Komentáře (0)
Tatiana Vomáčková

Mé tělo i duše našly zalíbení v józe, protože mi umožňuje poznávat se, uvědomovat si, co cítím a učí mě trpělivosti, pokoře a naslouchání.
Vedu lekce vycházející z Ashtangové tradice a přidávám k ásánám slova, hudbu a prvky thajské jogové masáže.
Věřím, že když člověk opravdu chce, dokáže cokoli, zejména, když přemýšlí do hloubky a míří vysoko.
Píšu, protože neumím zpívat ani malovat, ale mám potřebu provětrat své nálady a nápady ven z těla.

05.10.2015 - 14:13

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám