Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Netradiční recenze z Bindu yoga studia

54

Hledala jsem význam slova Bindu a našla bod a taky tečku – tu, kterou nosí praktikující hinduisté na čele. Tak vypadá i logo studia, které skoro před dvěma lety na pražském Smíchově otevřela Barbora Hu.

Příjmení nepochází z Indie, ale z Číny a Bára ho vyvdala. Na stránkách a v příspěvcích, které píše pro web Bindu a další portály, včetně zahraničních, ji odhalíte za iniciálami Bb. Dřív, než jsme se seznámily osobně, vyměnily jsme si pár zpráv přes Facebook, kde najdete stránku studia Bindu a na ní veškeré aktuality a akce, které Bb celkem hojně pořádá. V Bindu jste v dobrém bodě. Podle metafyziky v Bindu začíná svět.

Barbora studovala indologii v Čechách a jógu v Indii. Podle letitých zkušeností v jejím sívíčku jsem čekala stařší ženu, takže jsem dost překvapeně koukala, když na mě vykoukla krásná potetovaná holka s bujnou kšticí a naušnicemi po ramena. Za 26 let toho stihla dost a trochu ji podezírám, že nikdy nespí. Maminka ročního Tadeáše, majitelka studia s tisíci fanoušky, plodná autorka statí o józe, aktivní lektorka, šikovná fotografka a neustálý zdroj inspirace.

Zařadila jsem si jí do generace Y. Fascinuje mě, jak rozjetá je generace současných dvacátníků. Generační skupiny se vydělují lety narození a podle sociologických výzkumů vykazují lidé jedné generace společné rysy. Generaci Y charakterizuje bádání po smyslu života a chytrý telefon. Mají smysl pro komunitní život a před kariérou upřednostňují rodinu. Odmítají časově náročná zaměstnání bez konkrétního cíle, ale úkoly plní samostatně a výborně, pokud dostanou dobré zadání. Hledají hlubší hodnoty a klidnější život.

Bb

V Bindu jsem si rezervovala lekci čakra jógy. Koná se pravidelně v pondělí od 18.15 a trvá 90 minut. Studio je umístěné v suterénu činžovního domu, ale vůbec nepůsobí temně. Barevně je laděné do fialovo bílo šeda, což také odpovídá barevnosti chakry Bindu. Na to jak je vlastně malé, vůbec není stísněné. Na fialových podložkách se nás sešlo asi 12. Gendrově smíšená parta jogínů připravená ladit svá energetická centra.

Považuju verbální projev lektorů jógy za jeden z hlavních hodnotitelných parametrů. Bára má příjemnou barvu hlasu, intonaci a hravě pracuje se slovy. Úplně jsem jí to, co říkala, věřila a nechala se vést. Na lekcích mám ráda, když mi důvěra dovolí vypnout se.

Šatny jsou mobilní. Jestli Vás zajímá, jak vypadají, zajděte se podívat. V Bindu funguje rezervační systém, rozvrh je přehledně zobrazený na webu včetně aktuálního počtu míst.
Ceny za lekce jsou stanoveny “stavovsky”, takže matky a studenstvo platí míň. Na recepci je obchůdek smíšeným jogovým zbožím.

Rozhovor s Bb na téma JÓGA

1. Jakou jógu praktikujete?

Jsem přesvědčená, že jóga je jedna, a je v první řadě o přístupu k životu, jeho uchopení a dání mu smyslu. Taková jóga toho v sobě nese fůru, a její praxe se proto promítá do všeho možného.:) Pokud je ale řeč o jógovém stylu lekcí, které vedu, vycházím z klasické hatha jógy a tantrických učení, což v praxi znamená, že se do toho všeho ohýbání, kroucení, natahování, a systematického funění, snažím vměstnat i jemnější obsahy. V Bindu mě tak můžete potkat třeba na lekci čakra jógy, která používá tělo jako chytrou mapu na cestě k psychoemočnímu rozhraní.

2. Osobnosti, kterých si v jogové tradici vážíte.

Těch je opravdu celá řada, a mrzelo by mě výčtem někoho vynechat. Vážím si moudrých mužů a žen, kteří dokázali svoji silnou osobní zkušenost předat dál, ověřit ji, a zároveň nezabřednout v dogmatičnost. Vážím si dávných autorů moudrých textů, těch, kteří tradici udrželi, jako i těch, kteří ji dnes umí aplikovat do rozdílného kontextu místa a doby, aniž by ztratili její autenticitu, a korumpovali obsah. Jsem hodně vděčná učitelům na mé osobní cestě, minulým, i současnému.

3. Gró vašeho přístupu k jogovému učení a co u vás ve studiu můžou klienti očekávat?

Gró mého přístupu tkví v tom, dělat to nejlepší, co je v daný moment možné, to znamená živě a pozorně. Podle mě je jóga právě o práci s pozorností, v různých aspektech našeho fungování. Klíč je myslím v jejím uchopení, pochopení a rozvinutí, ať už jde o tělo anebo další složky našeho bytí. Lekce které vedu se snažím pojímat tak, aby na zúčastněné působily inspirativně, a v ideálním případě si z nich odnesli víc, než protažená záda, byť i to se počítá. 🙂

4. Ahimsa – co to je?

Áhimsá je nenasilí, coby základní orientační princip směrem dovnitř (k sobě) i ven (druhým). Pataňdžaliho etika jam a nijam, je myslím i dnes skvělým odrazovým můstkem k uvědomělejšímu, a tudíž i lepšímu životu. Áhimsá je mnoharozměrný pojem, který má hlubší obsah než jen to “někoho nepraštit anebo nesníst”. 🙂 Nejeden člověk denně znásilňuje sám sebe (páchá himsu, násilí) když nežije život autenticky, plní jej tím, co mu nedává smysl. Áhimsá je vědomým odstraňováním násilí uvnitř i vně.

Komentáře (0)
Tatiana Vomáčková

Mé tělo i duše našly zalíbení v józe, protože mi umožňuje poznávat se, uvědomovat si, co cítím a učí mě trpělivosti, pokoře a naslouchání.
Vedu lekce vycházející z Ashtangové tradice a přidávám k ásánám slova, hudbu a prvky thajské jogové masáže.
Věřím, že když člověk opravdu chce, dokáže cokoli, zejména, když přemýšlí do hloubky a míří vysoko.
Píšu, protože neumím zpívat ani malovat, ale mám potřebu provětrat své nálady a nápady ven z těla.

16.10.2014 - 15:45

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám