Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jak cvičit jógu

studio5

Jógu bychom měli cvičit hlavně s radostí, bez předsudků, bez velkého očekávání okamžitých výsledků a s pokorou. Jóga je cesta životem k jeho základnímu smyslu, kterého se člověk může dobrat prostřednictvím osvícení.

Co je osvícení není snadné zodpovědět, staré texty mluví o sjednocení já s vesmírem, splynutí s božským, které nutně neznamená Boha v podání náboženství knihy, tak jak ho vnímá velká část západní civilizace. Jde o pochopení podstaty existence, uvědomění si sama sebe uprostřed vesmírného řádu.

K osvícení se dá dobrat vícero cestami, různými cestami jógy. V dnešní době je nejvíce známa a praktikována cesta osmičlenné nebo osmi-údé neboli aštanga jógy, kterou poprvé komplexně písemně zachytil mudrc zvaný Pataňdžali. V díle Jóga sútry shrnul základní přístupy k osmi-stupňové cestě jógy a další mudrcové toto dílo komentovali, rozšiřovali nebo případně vysvětlovali.

Při praktikování jógy bychom neměli tedy pustit ze zřetele to, že jóga není jen fyzické cvičení, jak ho známe z videí a jógových lekcí, ale celá řada dalších činností, které bychom měli v životě praktikovat a ze kterých bychom měli vycházet. Ásana – tedy cvičení pozic, je třetím stupněm jógy a pouze jedna z věcí, které nás mohou přivést k cíli, jímž je právě osvícení.

Pokud hledáte na své jógové cestě inspiraci, pak vám jógový rozcestník YogaPoint nabízí celou řadu článků plných novinek z jógového světa, odborných textů i zamyšlení nad životem. Rovněž zde najdete přehled všech jógových akcí v jógovém kalendáři, seznam jógových studií v České republice a rovněž adresář jógových instruktorů a učitelů. Všechny profily obsahují řadu užitečných informací pro vaše pohodlné rozhodnutí, kterou z akcí nebo studií se rozhodnete navštívit.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

29.06.2014 - 14:03

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám