Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Fatehpur Sikri – Agbarovo město

fatehpur-sikri-big

Mezi zajímavými památkami, místy, které jsou v popředí zájmu turistů, cestovatelů, ale i samotných domorodců, jsou pouštní města. Je jich několik desítek, většina z nich byla už zapomenuta,  ale tři z nich jsou stále v popředí zájmů a jsou navštěvována především turisty ze zahraničí.

Na severu Indie, několik desítek kilometrů od světoznámé Agry, leží „město duchů” Fatehpur Sikri. Toto město bylo asi dvacet let hlavním městem říše Akbara Velikého. Dalším místem je vesnice Hampi, ve státě Karnataka, kde se nacházelo hlavní město říše Vidžájanagar, které bylo postaveno do tvaru Śrí Jantry. Vzniklo na bývalém hlavním sídle národa Vánara, do kterého patřil i Hanumán ze starého eposu Ramájána. Nepříliš daleko od Hampi, také ve státě Karnataka, leží starověká města Ailohe a Badami.Za zmínku také stojí dávné hlavní město střední Indie Avanti (dnešní Ujjain, které je jedním ze sedmi posvátných měst).

Jednoho dne koncem roku 2004, když jsem cestoval z Himaláje do státu Madhja Pradesh, jsem se rozhodl, že navštívím ” město duchů”. Fatehpur Sikri. Jednak mi o něm vyprávěli přátelé a lákal mě hrob muslimského sufijského mistra Šejka Salima Čistiji, který se nachází uprostřed nádvoří obrovské mešity. Říká se, kdo navštíví toto poutní místo a dotkne se náhrobku Šejka Čištiji, splní se mu jedno přání.

V říjnu jsem pobýval v předhůří Himálaje, v oblasti Kuamónu, poblíž města Raniket. Byl jsem pozván na oslavu devítidenního svátku Navarátri, kdy se konají ohňové obřady podle starých védských tradic.

Z vysokohorských pousteven, ašrámů , sejdou do nižších oblastí sádhuové, jogíni, aby se společně zúčastnili těchto slavností. Od nepaměti se tyto svátky slaví proto, aby bylo odvráceno zlo ( avidja), nastolena zákonnost a řád. Také místo, kde se tyto obřady konají,  je očištěno od všech negací.

Po slavnostech jsem se koncem října dostal nočním expresem do Agry. Za několik minut pokračoval osobní vlak směrem do Fatehpur Sikri. Samo cestování po Indii je vyčerpávající, vlaky jsou přecpané,  mají několikahodinové zpoždění a autobusy se v severní Indii cestuje ještě hůře, než vlaky.

Po hodině a půl přijíždíme do Fatekpur Sikri. Nádraží je vzdáleno asi 3 km od vesnice, žádná doprava tu není, takže jdu pěšky. Už z dálky je vidět obrovská mešita. Je zmenšenou kopií mešity v posvátné Mekce. Když přicházím do vesnice a ptám se po ubytování, jsem odkázán na Survay Guest house. Je to malý hotýlek nedaleko hlavní brány mešity.

Ubytování je na indické poměry celkem dobré (malý pokojík s koupelnou). Poblíž recepce, která slouží i jako kuchyň, je několik malých stolků. Celý hotýlek je obklopen vysokými zdmi. Všude je plno květin. Na to jak je celá vesnice špinavá a ulice plné odpadků, je tu poměrně čisto a klid.

Setkávám se tu s několika zápaďany, kteří také cestují po Asii. Dva až tři dny tráví zde, potom navštíví Udajpur – indické Benátky s mnoha paláci maharadžů a pak zamíří na jih, do Kéraly a pak Srí Lanka.

Jsem v hlavním městě starověké Mogulské říše, které bylo hlavním sídlem Agbara Velikého v letech 1570 -1589. Je zajímavé, že město bylo velmi rychle postaveno a také rychle opuštěno. Legenda vypráví, že Agbar, který byl bez potomka, přijel na toto místo, aby navštívil muslimského světce Šejka Čistije. Světec mu požehnal a prorokoval narození syna. Ten se později narodil a dostal jméno Sálim.

 

Komentáře (0)
Jaroslav Waldhans

V roce 1989 jsem odjel do Indie na tříměsíční studijní stáž v různých centrech jógy / Rishikesh – Svami Šivananda, Ganeshpuri – Svami Muktananda, Ananda Ashram Kanhangad - Kerala a jiné jak v severní tak i střední Indii/ Převážnou část roků 1991 – 1997, 2001, 2004, 2007, 2010 jsem pobýval v Indii v různých centrech - ašrámech za účelem dalšího studia jógy, východní psychologie /učení o rasa a bhavas/ a jyotish /astrologie/. V roce 2004 jsem dokončil studium trenéra 2. třídy se zaměřením na výuky jógy na FTVS UK Praha

24.08.2015 - 11:05

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám