Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Okamžiky instantního štěstí

okamziky_stesti

Milujeme je. Ať už jsme v jakémkoliv rozpoložení, ať už se nám v hlavě nebo v životě děje cokoliv. Ty drobné momenty, které zvedají koutky úst nahoru a vyvolávají příjemné emoce. V každodenním životě můžou mít podobu poslední kostičky čokolády, která vyjde právě na vás, volného parkovacího místa tam, kde smrtelník běžně nezaparkuje nebo třeba pocitu, když po dovolené opět uléháte do své postele, na svůj polštář. Takové hřejivé momenty nechybí ani v józe.

Když strčíte do podložky a ona se ladně rozloží

Možná jste na poslední chvíli doběhli do studia, ve spěchu se převlékli, před lekcí si ještě rychle odskočit, ale teď už je to tu. Pokládáte podložku na podlahu. Jeden pohyb a začne se rolovat jako magický koberec. Po tváři se vám rozlije jemný úsměv. Vydechnete. Teď už víte, že začíná chvíle jen pro vás. Starosti odplouvají a minimálně příštích 60 minut se nevrátí.

Když se poprvé protáhnete

Celý den jste seděli zkroucení u počítače, pobíhali po městě nebo kolem dětí a teď se konečně celé tělo zahřeje a protáhne v prvních pozdravech slunci. Cítíte délku svých svalů a radost z toho, že pracují. Po těle se rozlévá příjemný pocit, chcete se natáhnout víc a dál. Dobrá zpráva, lekce právě začala a vaše přání bude určitě splněno.

Když konečně pochopíte nějaký pokyn

Vtáhněte břicho dovnitř a vzhůru. Prodlužte se za kostrčí. Sjeďte lopatkami dolů po páteři. No jo, ale jak to vlastně udělat? Pokročilý jogín už ví, nováček teprve pátrá. Co takový pokyn znamená, jaké svaly je třeba zapojit, je to vůbec fyzicky možné? Pak to najednou přijde. Ten aha moment, kdy pochopíte, co po vás lektor chce a kdy poprvé ucítíte rozdíl. Okamžik k nezaplacení.

Když poprvé zvládnete polohu, která vám dříve nešla

Každý z nás někdy zatoužil po pokročilé a efektní jógové pozici. Pak pochopil, že o tom jóga není. Postupuje svou pravidelnou praxí. Posiluje určité svalové skupiny, protahuje a otevírá jiné části těla. Co takhle vyzkoušet dříve vysněnou pozici, jen tak? A ono to najednou jde, bez ega, bez ambicí, bez námahy. Krásný pocit, o který ani nemáte potřebu dělit se na Instagramu. Jen vy totiž víte, co vše se za ním skrývá. A to vám úplně stačí.

Když poprvé zvládnete polohu, která je příjemná

Patanjaliho Jógasútry přisuzují ásanám kvalitu sthira (stabilní) a sukha (příjemný). Cokoliv, co splňuje tyto dvě kvality, je ásana. Nalijme si čistého vína, jak často se to o vašich ásanách dá říct (snad kromě šavásany)? Chceme si zacvičit a v polohách jdeme dál, než je nám příjemné. Chceme dynamiku a nemáme čas na jemné ladění pozice a pozorování, kde že je ta sukha. Někdo o ní pořád mluví, ale vlastně jsme ji nezažili. Až do této chvíle – na lekci přijde záskok a místo vinyasy máme slow flow. Setrváváme v bojovníkovi II, s každým dechem prožíváme polohu hlouběji, jemně upravujeme postoj. Teď, jakoby se v těle vše jemně přeskládalo, povolilo a vznikl prostor. Sukha.

Když lektor řekne, abychom se posadili na podložku

Příznivec dynamických lekcí to určitě zná. Po čtyřiceti minutách cvičení se ve skrytu duše zaraduje, že stojným pozicím už odzvonilo. Přechází se na zem, teď už bude lekce postupně zvolňovat, a co nevidět už nás čeká pouze sladký odpočinek v šavásaně.

První okamžik po závěrečném óm

Ze šavásany se překulíte na bok a postupně se odtlačíte do sedu. Se zavřenýma očima spojíte ruce do andžali mudry, nadechnete se a necháte místnost rozvibrovat zvukem posvátného óm. Ve vašem nitru vládne klid, vaše tělo je uvolněné. Pomalu otevřete oči a nastává ten úžasný moment – rozhlédnete se a kolem sebe vidíte krásné a uvolněné tváře. Jste obklopeni nádhernými bytostmi, které zrcadlí váš vlastní vnitřní klid. Jste teď a tady a ve vašem světě je všechno v pořádku. Namaste.

 

Komentáře (0)
Veronika Ciková
Veronika Ciková

Byla to láska až na druhý pohled, ale o to hlubší. Jóga mě provází už několik let, ale nepřestávám v ní objevovat nové věci.
Nořím se hlouběji a můj zápisník přetéká postřehy z vlastní praxe i z lekcí, které vedu ve studiích Praze. Věřím, že sdílením se můžeme vzájemně obohatit a inspirovat. To je moje motivace k psaní.
Spojit se se mnou můžete přes email veronika.cikova@seznam.cz nebo na Facebooku (www.facebook.cz/joganika).

11.08.2017 - 13:46

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám