Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Reportáž ze semináře o zdravé a vyvážené stravě

raw 3

Zažila jsem s Lucií Šimíkovou pár obědů a večeří (vlastně i snídaní, kdy mi přinesla své doma vyrobené, výtečné smoothie) a vím, že miluje jídlo. Ale vskutku jen takové, které tělu neublíží a naopak mu dodá živiny a spousty energie. Sama nemám ráda jídlo, po kterém se mi chce spát a tělo ho musí nejméně 3 hodiny trávit. Lucie mi rozšířila vědomosti o zdravém stravování a zároveň upozornila na skryté nástrahy, které jsem ani nevnímala jako nebezpečí.

Ačkoliv není výživová a nutriční poradkyně, lékařka atd., její znalosti v oblasti zdravé stravy jsou téměř nekonečné. Kdybychom mohli sedět do večera, bylo by stále co poslouchat a nového se učit. Zajímavé je, že Lucie o sobě říká, že není vegetariánka, veganka, či cokoliv jiného zaškatulkovaného. Pouze má tělo vyčištěné od toxických látek a její organismus vesměs žádá jen zdravé jídlo a většinou netouží po ničem nezdravém. Ale v záloze má větu: ,,Kdyby se náhodou mé tělo rozhodlo a chtělo něco jiného, klidně mu to dopřeji. Už se to ale téměř nestává.“ V kabelce prý nosí sáček s oříšky, pro případ krize. 🙂

Velice zajímavý byl blok týkající se detoxu. Navnadila nás k jarnímu úklidu našich organismů a k tomuto počinu představila ovocno-zeleninové džusy od firmy Raw Deli. Ochutnalo se asi 5 druhů těchto džusů, které jsou lisované za studena a nejsou pasterizované. Díky tomu si uchovávají řadu cenných enzymů, které jsou zásadní pro zdraví organismu.

raw 1

Poté se ochutnávaly další dobroty z Raw Deli. Sushi, asijské taštičky, truffles, chipsy se sýrovým dipem a vše naprosto uspokojilo chuťové pohárky. A nejenom, že to bylo dobré, ale navíc to dodalo i spousty energie. Přestože jsme měli za sebou lekci náročné hot jógy, stále zbývala síla na pokračování v diskusi.

Na závěr přišla řada na dotazy. K tomu Lucie říká: ,,Skupina byla moc fajn a bylo vidět, že se o výživu zajímají. I já si od nich také odnesla poznatky, které jsem předtím nevěděla, např. že chia semínka můžou snížit krevní tlak. Takže se mi splnilo, co jsem si přála a to, že se opravdu jednalo o dvoustrannou diskusi.“

Dotazy byly relevantní – hodně se točily okolo zažívání, nafouklých bříšek. 🙂 Také jsme diskutovali o civilizačních chorobách a to, jak je může ovlivnit právě strava – dostali jsme se například ke dně a jak tělu pomoci, pokud ji má někdo diagnostikovanou anebo geneticky v rodině.

raw 2

Z dotazů též vyplynulo, že pořád panují obavy z určitých věcí, např. co se stane s tělem, když se přestane jíst maso anebo jestli více než 2 litry vody denně zbytečně nezatěžují ledviny.

Je pravda, že účastníci diskuse, tedy převážně klientky a praktikantky hot yogy, jsou si dobře vědomy nebezpečí chemických látek v potravinách – barviva, konzervanty, aspartam, glutamáty, atd. Lucie nám doplnila zajímavosti a fakta, jak tyto látky pracují v lidském těle.

Zajímavé bylo, co může v těle napáchat cukr a hodnotné byly i informace k vitamínům a jejich vlivu na organismus.

Klientky chodí na hot yogu i z důvodů redukce váhy. To je samozřejmě v pořádku, ale aby účinek byl co možná nejlepší, je potřeba postupně upravit též stravování, detoxikovat tělo a pohlídat si i kyselost organismu.

Poslední věta patří Lucii: ,,Byla jsem absolutně nadšená ze zájmu o téma vyvážené stravy a jsem moc ráda, že jsem se mohla podělit o doufám užitečné informace. Yoga Blue Art je pro mě výjimečné studio a cítím se tam jako doma. I to pomohlo prima atmosféře a už teď se těším na další setkání, které plánujeme na začátek podzimu.“

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

12.04.2016 - 16:09

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám