Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Sami nebo ve skupině aneb takřka nekonečné možnosti jógy a proč ji máme tak rádi

cviceni_jogy

Málokteré tělesné cvičení člověku umožňuje takovou pestrost a různost, jako ásanová část jógové praxe. A jistě, určitě budou i odpůrci, ale považte, kdy jindy si můžete vybrat skupinovou lekci nebo samotu, rytmus, náročnost, prostředí a míru vedení a spolupráce, než při cvičení jógy?

 Se sporty a cvičením mám celoživotní zkušenosti a než se mi jóga vloudila do života, až si v něm našla pevné místo, věnovala jsem se jak týmovým sportům, tak i sólovým aktivitám. Chodila jsem do posiloven, tělocvičen, bazénů, na hřiště a kurty. Nakonec se ale mou nejoblíbenější sportovní pomůckou stala jógová podložka. A jsme u toho, jedna z výhod jógy, stačí právě jen ona, je skladná a není nijak těžká, dá se vzít s sebou takřka kamkoliv a tak si můžu užít cvičení jógy na dovolené, v lese, v sále nebo před pohovkou doma.

Tak stejně jaká je pestrost míst kde cvičit, tak velká je i pestrost společnosti. Ráda chodím na vedené lekce do jógových studií, kde se spolu s dalšími cvičícími pohybujete v/na jedné vlně. Přece jen jsem vyrostla hlavně na kolektivních sportech. Je to pocit sounáležitosti s ostatními, se kterými sdílím minimálně chuť se protáhnout a načerpat energii jak z cvičení samotného, tak i z kouzla ‚hromadných‘ lekcí, nebo přímo lásku k jógové praxi.

Ještě radši ale využívám kouzlo a intimitu soukromých lekcí, kdy se můžu soustředit opravdu jen na sebe. Kolem totiž nemáte nikoho, s kým by moje ego chtělo soupeřit, nebo kdo by mě rozptyloval z mnoha různých důvodů (od výrazné voňavky k dechu, který prostě není v rytmu s tím mým a já zrovna neumím najít klid a koncentraci v sobě a své mysli). Jen já a lektor. Prostor pro korekce v ásanách, prostor pro mě a moje potřeby.

Nespornou další výhodou je jen a jen moje praxe, cvičení v prostředí, které mi zrovna příjemně rezonuje v mysli a těle. Někdy se lekcí nechám provést pomocí nějakého videa, jichž je na internetu mnoho. Ale hlavně, praxí se můžu provést já sama, podle toho, co zrovna potřebuji a jak to cítím. Prodýchat více tu či onu ásanu, věnovat více času rozličným svalovým skupinám, u mě tedy hlavně kyčlím.

Všechny ty typy jsou krásné a mají svá pro a samozřejmě i nějaká proti. Ale co je nejlepší, jógové (takřka klišé): ‚Poslouchejte sami sebe a své potřeby,‘ lze opravdu naplnit. Neb volba praxe, místa, stylu cvičení je jen na mě. Ono hrát volejbal bez dalších alespoň 11 lidí lze těžko. Cvičit jógu, kdykoli mě přepadne chuť, je nádherně jednoduché. Stačí vytáhnout podložku a obléknout se do pohodlného oblečení, ať už v šatně studia nebo doma v ložnici.

Sport je životní styl, jistě, ale jóga je ještě mnohem víc, právě i díky své pestrosti v cvičení, což je jen úplná špička ledovce, kterým jóga je, to je opravdu životní filosofie, to je život sám.

 

Komentáře (0)
Vendula Krejčířová

Jsem člověk, co má rád pohyb, život a svět a všechno se snaží užívat plnými doušky a mít z toho radost. A díky józe na to mám dostatek elánu a energie.

24.04.2017 - 17:44

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám