Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Správné držení těla a hluboké stabilizační svalstvo – iliopsoas (díl I.)

hluboke_stabilizacni_svalstvo

Core, hluboké stabilizační svalové skupiny, střed těla – moderní pojmy, které slyšíme všude kolem sebe od reklam až po hodiny jógy. Jaké svaly a svalové skupiny se skrývají pod těmito názvy? Naučte se v tomto a několika dalších článcích, zase něco víc o svém těle. Pojďme se ponořit hlouběji pod velké svalové skupiny a zjistěme, jak vypadá svalový korzet, který napomáhá správnému držení těla.

Jako první si představíme skupinu svalů zvanou iliopsoas.

Flexory kyčelního kloubu neboli skupina svalů souhrnně nazývaná iliopsoas. Patří do ní tři svaly velký bederní sval (psoas major), malý bederní sval (psoas minor) a kyčelní sval (iliacus). První z nich se táhne od posledního hrudního obratle a všech bederních kolem přední části pánve až ke stehenní kosti. Malý bederní sval se upíná na poslední hrudní obratel, zužuje se ve šlachu, která končí až u stydké kosti. Třetí, kyčelní sval začíná na lopatě kyčelní kosti, spojuje se se šlachou velkého bederního svalu a uchycuje se spolu s ním na chocholíku stehenní kosti. Je to tedy takový most mezi trupem a končetinami.

Tento svalový pletenec se stará o polohu kyčle vzhledem k páteři. Je v permanenci když stojíme, když sedíme na židli předklonění k počítači, na gauči, když sedíme za volantem. A to děláme všichni a někdy dlouhou dobu v kuse. Náš kyčelní flexor se tím zkracuje. To vede k dolnímu zkříženému syndromu* (pamatujete na ten horní z článku o bhujangásaně?).

Kyčelní flexor nám také napomáhá při rotačních pozicích, vlastně všech dalších, vždyť je to součást středu těla, se kterým bychom měli pracovat po dobu minimálně jógové praxe, ideálně pořád. Zkrácený iliopsoas ovlivňuje spoustu tělesných a dokonce i emocionálních procesů.

stabilizacni_svaly

Nejprve k těm zdravotním, výčet by to byl dlouhý, možná delší, než byste čekali od svalu, o kterém možná ani pořádně nevíte. Představte si, jako byste v oblasti pánve měli stále stažený uzlík. Začíná to bolestí kolenou a oblasti bederní páteře, vyhřeznutím plotýnek, ale i špatnou stabilitou nebo ischiasem. Vliv může mít i na menstruační bolesti a zažívání, protože ten uzlík ovlivňuje nejen pohybový aparát, ale i hladké svalstvo a orgány. A pokračovat bychom mohli ještě pěknou chvíli.

Ale emocionální problémy. Kdo by to byl čekal, že se tři svaly zapojí i do těchto trablí? Jedná se právě o nestabilitu, křeč a nejistotu, která se přímo vepíše do těla. Pokud jsme v stále v tenzi a stresu, kdy se objevuje mechanismus ‚bojuj nebo uteč‘ (‚fight or flight‘), nebo pokud se cítime nejistě, stahujeme se do sebe a jsme v tenzi, to vede k tenzi kyčelního flexoru.

Navíc máme pocit, že ztrácíme půdu pod nohama, ono ji doopravdy ztrácíme, když iliopsoas nepracuje dobře, máme horší stabilitu na nohou. Určitě znáte pocit úlevy a lehkosti, když se narovnáte a srovnáte si střed těla, jako byste byli o polovinu lehčí.

Nic však není zadarmo, pokud jste si jednou špatný návyk zažili (a vězte, že se to nejspíš stalo už kdysi v dětství), musíte hodně myslet na to, abyste se jej zbavili. Zkracenými kyčelními flexory těžknem, nedržíme tělo správně a trápíme páteř, klouby, svaly a orgány. S nevírou v intuici a nevírou v sebe sama zapomínáme i na to, co nás drží pohromadě. A to zdaleka nejsou jen o svaly, co vidíme.

Uvolněním hlubokých svalů získáme lehkost, lehkost v těle vede k lehkosti v mysli. Správný stoj oběma nohama na zemi, či spíše na Zemi, pomůže energii v těle správně proudit a získáme jistotu. A více jistoty, míň stresu. Už jste určitě pochopili, že se jedná o začarovaný kruh a jediná cesta ven je zaměřit se do hloubky. Nepřeceňujte proto to, co můžete vidět, důležité je to, co je uvnitř. A neplatí to jen o svalech…

O návycích a cvicích, které pomohou iliopsoas uvolnit zase příště. Dnes už se to nevešlo.

*Dolní zkřížený syndrom je důvodem bederní lordozy (vysazeného zadku), způsobují ho zkrácený iliopsoas a bederní vzpřimovače spolu s čtyřhranným svalem bederním, oproti tomu povolené hýžďové svaly a oslabené břišní svalstvo.

Komentáře (0)
Vendula Krejčířová

Jsem člověk, co má rád pohyb, život a svět a všechno se snaží užívat plnými doušky a mít z toho radost. A díky józe na to mám dostatek elánu a energie.

09.04.2017 - 13:38

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám