Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Zodpovědnost a zdraví

spolu_péče_zodpovědnost

Chceme-li cokoli změnit, musíme začít u sebe. Nejde jen o změnu pohledu, zvyků, názorů či životního stylu, ale především to znamená převzít sám za sebe i svět kolem zodpovědnost.

Jsou lidé, které může již samotné slovo zodpovědnost děsit. Stejně jako s jinými změnami, i tady to chce začít zlehka, pomalu, postupně a jednoduše. Zkuste si třeba položit otázku, komu že se to vlastně zodpovídám. Odpověď je jednoduchá: sobě samému. Já jsem tím, kdo se sám sebe ptá, jestli dělám věci správně, jestli dělám vždy vše, co je v mých silách a nejlépe jak umím, jestli si stojím sám za sebou a dělám to, v co věřím, a co mi přináší radost, jestli jsem dobrý člověk.

Když si uvědomíme, že za to, co se nám v životě děje, můžeme pouze my sami, přinese nám to na druhé straně ohromnou úlevu. Máme možnost věci změnit, nebýt závislí na rozhodnutí druhých. Přináší nám nejen svobodu vnější, tedy od něčeho – od nemoci, od stresu, od alergií, od léků, ale hlavně svobodu vnitřní, svobodu k něčemu – ke zdraví, ke štěstí, ke spokojenosti, lásce, radosti, životu. Převezmeme-li za sebe a své zdraví zodpovědnost, dostane se nám automaticky ohromné moci.

Jsem nemocný? To znamená, že nemám nad svým zdravím moc? Ale kdepak, jen já mám tu moc nemocný nebýt. Bolí mě něco? Mám přece tolik možností, jak s tím něco udělat. Můžu si zajít k odborníkům a zjistit, co by mohlo být příčinou mých bolestí. Dají mi nějaký lék “na bolest”? Můžu si přečíst, klidně i na internetu, k čemu mi ten lék bude. Utlumí bolest? To ale přece neznamená, že ji léčí. Nevadí. Můžu hledat někoho, kdo mi s léčením pomůže. Poptám se po známých, přečtu si o různých způsobech léčby, zajdu si na přednášku. Mám tolik možností!

Můžu víc cvičit, chodit ven a dodat tak tělu více kyslíku, přirozené pohybové energie i “hormonu radosti”. Můžu začít užívat byliny nebo nějaké přírodní prostředky. Můžu se začít zajímat o výživu, změnit styl stravování, vaření, používat jiné a kvalitnější potraviny. Můžu se začít víc věnovat své psychice, svému nitru, duchovním záležitostem.

To všechno můžu změnit, když budu chtít, když si uvědomím vlastní zodpovědnost a tím i vlastní moc. Vyžádá si to trochu času, přemýšlení, rozhodnutí a po nich následující činy. Také to bude chtít vytrvat a najít odvahu, případně i najít si novou práci, přátele, zájmy nebo partnera. Ano, to všechno s sebou zodpovědnost za sebe sama nese. Ale jen díky ní se stávám plnohodnotným, vědomým a opravdu svobodným člověkem.

Pokud s vámi předchozí řádky rezonují a není vám lhostejné, co, kdy a jak jíte, můžete se inspirovat, jak převzít zodpovědnost za své zdraví a pečovat o něj skrze jídlo s Akademií léčivé výživy (ALV). Zodpovědnost patří mezi osm základních hodnot, o které se opírá filosofie tohoto projektu – školy, jejímž posláním je inspirovat k nalezení vlastní cesty a kvalitně informovat. Nedogmaticky provést teorií i praxí léty prověřených stravovacích systémů i moderními vědeckými poznatky v oblasti stravování, pomoci zorientovat se v záplavě informací, poznat své skutečné potřeby a převzít za své zdraví zodpovědnost. Zvolit si můžete buď ucelené dvouleté studium, nebo jednotlivé semináře a kurzy. ALV není továrna s prioritou kvantity, proto zde má své místo i systematická podpora studentů na cestě změn, které mnohdy, ač skrze jídlo, ovlivní i další oblasti života.

Čím se můžete v ALV inspirovat v nejbližší době? První díl ze série seminářů o vitariántsví (raw food) dle ročních období – 16. ledna 2016 „Živá strava v zimě“ s Aničkou Hýžovou, a 30. – 31. ledna 2016 seminář „Makrobiotika“ se Zuzanou Terešovou.

Více informací a formuláře k přihlášení najdete na: http://www.akademielecivevyzivy.cz/

 

Komentáře (2)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

11.12.2015 - 14:56

Načíst další
Načíst další

Komentáře

  1. Milan Suchy napsal:

    Ziva strava v zime je velice zajimavym a prinosnym tematem. Vidim, ze v programu seminare se uvadi i „pohled ajurvedy a TCM na syrovou stravu“. Pro me asi nejzajimavejsim „rozporem“ mezi vyzivovymi proudy je prave rozpor mezi privrzenci syrove stravy a zastanci prevazujici tepelne upravy stravy (coz je vesmes pripad stravovani dle TCM nebo ajurvedy). Zajimalo by me, jestli seminar prinasi sjednocujici pohled – tedy kde se nachazeji pruniky smeru raw food a ajurvedy.

    • Akademie léčivé výživy napsal:

      Srdečně Vás zdravíme, Milane,

      o odpověď na Vaši otázku jsme požádali přímo lektorku semináře Živá strava v zimě, Aničku Hýžovou. Zde jsou její slova:

      Ve své knize Škola živé stravy -Vitariánství jako Cesta uvádím pohled obou filosofií na živou stravu
      protože jsem se jich kdysi ve studiu Institutu altenativních studích lehce “dotkla”

      sama jsem během jednoho roku, kdy jsem jedla živou stravu, zjistila, že něco není úplně v pořádku
      za což, jak píšu také v knize, mohou víceméně obchodní nabídky potravin, kdy v marketech najdeme všechny potraviny bez rozdílu ročního období a prostředí, kde rostou a kde žijeme my
      a nějak v běžném životě už nepřemýšlíme nad tím, že bychom něco jíst měli a něco ne

      v Ajurvedě i TČM najdeme velmi důležité info, že je třeba jíst potraviny místní a podle ročního období
      mají své vlastnosti, které ovlivňují celé naše tělo a nejen tělo

      pokud také budu jíst stále jen jeden druh potravin, může mému tělu chybět určitá chuť – tedy v podstatě určité výživové látky – může dojít k narušení harmonie a onemocnění

      všimla jsem si, že pokud lidé nedojdou vnitřně k těmto přírodním zákonům a principům, mohou mít zdravotní problémy
      a pak živou stravu opouštějí s tím, že nefunguje, nebo se s ní trápí

      ani Ajurveda i TČM nejsou dogmatičtí ve smyslu výživového směru
      naopak, přihlížejí k originalitě člověka, a ke všemu, kde žije, kde se nachází ve svém životě, va své mysli
      a cílem obou směrů je přivést člověka do rovnováhy

      takže se sekáváme i s tím, že je člověku na čas doporučena živá strava
      najdeme v obou směrech i recepty “živé”

      mou “guru” je úžasná žena, která ajurvedu žije mnoho let, pobývá v ašrámech v Indii a také ji tam studovala
      byla v Indii čas i na lékařské fakultě

      diskutovali jsme i mou živou Cestu:-)
      pokud tedy je pro mne opravdu tím, co potřebuji, jsme vzájemnou součástí, pak je to v pořádku

      také jsem se ptala lektora na škole TČM v Brně, jak pohlíží na živou stravu

      stejně, jen je třeba v zimě jíst zahřívací potraviny a např zeleninové i ovocné šťávy doplňovat teplou vododu (do 40°)
      raw polévky, kaše, vše se dají přihřát

      protože živou stravu vnímám jako svou Cestu a lidi pouze Inspiruji – mým mottem je Inspirace ke změně”, pak lidem, kteří začínají jíst živou stravu v zimním období doporučuji velmi pomalu,
      pokud je nenutí rozhodnout se z těžkých zdravotníchproblémů jinak

      ano, zde se většinou setkáváme s tím, že jsou v léčení TČM a Ajurvedy lidé vedeni k vaření
      možná může pak jít ale o trochu mylný někdy až dogmatický pohled – což je pouze má uvaha –
      a dogma neumožňuje vývoj… život vedoucí ke spokojenosti nemůže být ohraničený

      nejsem žádným studovaným odborníkem, jsou to mé životní zkušenosti s živou stravou – nedlouhé, 7 let –
      vidím, jak živá strava funguje a vnímám veškeré souvislosti – které jsem schopna vnímat:-)

      S přáním krásných dnů
      Akademie léčivé výživy

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám