Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Vegetariánství

Vegetariánství je báječný životní styl, protest proti zabíjení, skvělé jídlo, vyjádření respektu před všemi živými tvory, úžasná možnost jak podpořit ekologii, oslava života, výživa zajišťující prevenci a terapii mnoha dnešních zdravotních potíží …

Je však možné a potřeba aby se celý svět stravoval vegetariánsky? Je vegetariánství vhodné pro každého a existují i rizika vegetariánské stravy? Pojem vegetariánství je poměrně známý, a proto jsem se v tomhle příspěvku rozhodla věnovat především méně běžnému zamyšlení se nad důvody a vhodností vegetariánství.

Důvody pro vegetariánské stravování a jejich validita:

Vegetariánství z ekologických a ekonomických důvodů

Požadavky na výrobu živočišných bílkovin jsou v průměru 10 x vyšší ve srovnání s výrobou rostliných bílkovin. Přibližně 40% na světě vypěstovaných obilovin je použito na vykrmování zvířat a jen polovina z tohoto množství by dokázala uživit všechny hladovějící naší planety. Hnůj, ve velkých množstvích produkovaný konvenčním zemědělstvím, je zdrojem potencilně karcinogeních nitrátů v pitné vodě a zelenině. Velkochovy zvířat spotřebovávají velká množství vody a energie, stejně jako vedou ke kácení lesů, nadměrnému spásání luk a vyhubování ryb.*

Z uvedených dat jasně vyplývá ekologická a ekonomická prospěšnost omezení živočišné výroby a vegetariánství je dnes vnímáno jako jedna z možností snížení „footprint” na naší planetě.

Vegetariánství z etických a filosofických důvodů

Dnes většinou už panuje shoda, že zvířata také dokážou pociťovat bolest, vnímat špatné zacházení anebo mít strach. Stejně tak, je většinou uznávána možnost naší existence i bez konzumace živočišných potravin, i když na zdravotní prospěšnost vegetariánské stravy pro jednotlivce anebo možnost výskytu zdravotních rizik u přísnějších režimů existují rozdílné názory. Je však člověk nadřazený ostatním živým bytostem, máme právo je zabíjet anebo zneužívat? Znamená konzumace masa anebo dalších živočišných potravin podporování násilí? Je sbírání vajec anebo medu vykořišťování zvířat? Na tyto vysloveně personální otázky podle mne neexistuje jediná správná odpověď. Každý z nás si musí stanovit hranici etických pravidel podle kterých „v životě hraje”, rozhodnout se kde je mezník: maso – ryby – vejce – mléko – organické živočišné potraviny – med – kůže – vosk ….. A podobně i s filosofickými důvody, každý z nás má určitou historii, zkušenosti a přání podle kterých chce žít a nelze požadovat od jiných sdílení všech námi stanovených pravidel.
Vegetariánství se zdravotních důvodů

Dnes už existují tisíce studií na vegetariánech, které se převážně shodují ve výživové adekvátnosti vegetariánství a jeho mnoha výhodách v prevenci i terapii těch nejběžnějších degenerativních onemocněních, která jsou nejčastějšímu příčinami nemocnosti i úmrtnosti v západních zemích. Jednotlivé studie takto například potvrzují nižší výskyt srdečně cévních onemocnění, hypertenze, obezity, diabetu, některých druhů rakoviny (zejména reproduktivního a trávícího systému), onemocnění střev a žaludku, žlučníkových a ledvinných kamenů a osteoporózy u vegetariánů. Navíc studie srovnávající odpovídající dvojice vegetariánů a nevegetariánů zjistily, že vegetariáni navštěvují mnohem méně lékařská zařízení i jsou méně častěji léčeni v nemocnicích.

Takovéto studie však většinou srovnávali vegetariány s běžně se stravující populací, tj. dnes typickými konzumenty nepřirozené polotovarové stravy. Při sledování zdravě se stravujících nevegetariánů, jako například příznivců středozemní stravy, se zjistili velice podobné výhody jako u vegetariánů. Je proto jasné, že lze prospívat skvělým zdravím i na stravě s živočišnými potravinami, a to zejména když se přijímá dostatek zeleniny a ovoce, obiloviny zejména v jejich přirozené celorznné podobě, živočišné potraviny přednostně z organického zemědělství (cestou v potravinovém řetězci se chemické látky kumulují) a mléko a mléčné výrobky ideálně v nepasterizované formě.

Vegetariánství poskytuje stejně jako i každá jiná strava se základem v přirozených potravinách s dostatkem zeleniny a ovoce, prevenci i terapii dnes běžných degenerativních onemocnění.

Vegetariánství jako prostředek pro redukci

Je pravdou, že správně se stravující vegetariáni jsou štíhlí, ale jisté je, že nejen vegetariáni jsou štíhlí. Zdravá strava je především strava postavená na přirozených původních potravinách s maximálním omezením průmyslově „vylepšovaných” ideálních zdrojů. Riziko vegetariánství spočívá v okamžiku, kdy je chápáno jako redukční prostředek bez pochopení jeho principů, bez obohacení jídelníčku o nové zdravé potraviny a pouhém přežívání na hranolcích a koláčích anebo nepřirozeném hladovění, protože luštěniny, ořechy anebo pohanka nám nechutnají. Takovýto režim může naopak vést k přibývání na hmotnosti anebo poruchám příjmu stravy, kdy je hladovění a extrémní omezování stravy nesprávně vysvětlováno vegetariánstvím.

Podle mne je úžasné rozhodnout se pro vegetariánství na základě etických,ekonomických, ekologických anebo filosofických důvodů a všem na této cestě držím pěsti. Avšak jenom s cílem udržení zdraví či hmotnosti, bez akceptování vegetariánské filosofie, často stačí rozhodnout se pro přirozenou, převážně rostlinou stravu. Sama jsem nadšený vegetarián a chci , aby mě mé okolí takto tolerovalo, ale také chápu, že ne každý se chce anebo může stát vegetariánem a já tyto osobní rozhodnutí jiných také respektuji. Chápu, že na zemi jsou oblasti, kde je život lidí silně závislý na konzumaci ulovené zvěře anebo, že ne každému z nás chutná pohanka se salátem.

Detailní informace o vegetariánské stravě, vegetariánských osobnostech a lékařských studiích, najdete v mém předcházejícím článku: Vegetariánství, makrobiotika a zdraví. Vaše, názory a podněty k danému tématu jsou vítány na mé emailové adrese a také se těším na otevřenou diskusi na blogu, jenž právě připravuji.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

13.09.2009 - 13:06

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám