Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Mořské řasy

Mořské řasy – zdroj života, pro náš lidský organismus, blaho. Jejich nutriční hodnota je jedinečná – vysoký obsah jódu, vápníku ( 14krát více než v mléce ), železa, magnesia, fosforu, fluoru, obsah více než čtyřiceti druhů minerálů, vlákniny a mnoha vitamínů (A,B,D,E). Řasy fungují jako antibakteriální, antivirový a přírodní antibiotický činitel. Dokonce snižují projevy alergií, záněty, podporují trávení a působí preventivně proti rakovině, jsou vhodná pro všechny typy diet. Mají výrazný omlazující účinek, a proto jsou hojně používány v kosmetickém průmyslu, celá řada firem je na nich i založena.
Úplně první řasy se na naší planetě objevily před více než 2-3 miliardami let. Je zajímavé, ač se živí sluneční energií, bohatstvím moří a oceánů pokrývajících kolem 80% naší planety, dokážou vyprodukovat více než polovinu kyslíku na Zemi. Jejich kvalita je závislá na faktoru hloubky vody a intenzitě UV záření.
Na světě existuje 25 000 druhů řas. První pravidelné používání v gastronomii sahá do doby před 10 000 lety do Asie. V dnešní době v konzumaci řas vede Japonsko s 5 kg na osobu. Západní civilizace řasám moc neholdovala. Výjimkou bylo Irsko a Bretaň a to převážně z úsporných důvodů. Až během 20. století čínští a japonští přistěhovalci zavedli jejich konzumaci i ve zbytku světa. V dnešní době je v Evropě největším producentem řas Francie.

Každý druh řas má specifické složení a chuťové vlastnosti. Nejpoužívanějším druhem je řasa Nori, zdroj vitamínu A a B, používaná k výrobě suši, která má výraznou chuť i vůni.
Červená řasa Dulse, bohatá na vitamín A, je nejchutnější čerstvá jako salát nebo příloha k mořským plodům.
Oblíbenou řasou je mořský salát – Sea lettuce, Laitue de mer, plný vitamínu C, jódu a železa, vhodný na saláty, ale i do polévek.
Japonská Wakame, původně rostoucí pouze v Japonském moři a Pacifiku, byla v 70. letech importována do Středozemního moře a nyní je pěstována na bretaňských březích. Má vysoký obsah vápníku a je snadno upravitelná.
Mořská fazolka (haricot de mer) patří mezi hnědé řasy. Nejvhodnější dobou ke konzumaci této řasy je jaro.
Sladkovodní řasa Spirulina má zelenomodrou barvu a její složení je velice vhodné pro diabetiky a pro obnovu imunitního systému.
Ideální zbraní proti nadváze je Agar-agar, bílý prášek snižuje chuť i cholesterol, stačí vmíchat do polévek nebo teplého nápoje.
Hnědá řasa Ascophyllum a Fucus se používají pro přípravu asi sto dvaceti léků.
Řasy můžeme koupit nejčastěji sušené, dostupné jsou také v nálevu ve sklenicích či čerstvé. I u nás na českém trhu jsou již dostupné.
Pro vyzkoušení přidáváme jeden jednoduchý recept na salát z řasy wakame.

SUNOMONO SALÁT ( řasy wakame s okurkou )

1 salátová okurka
3 lžíce sušených řas wakame
kousek zázvoru nastrouhaný nahrubo

Sanbai-zu – zálivka

2 lžíce rýžového octa
1/2 lžíce hnědého cukru
1/2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce dashi ( sušený rybí vývar )

PŘÍPRAVA:
Wakame:
– řasy namočíme do teplé vody na 3 – 5 minut
– poté zvody vyjmeme ( pokud není příjemná rybí vůně řas, povařte je 1-2 min a zchlaďte ledovou vodou )

Okurka:
– rozkrojte okurku po celé délce na půlku, pokud je moc pecek vyjměte je lžící, Japonci je moc nepoužívají
– nakrájejte na tenké půlměsíce, posolte a nechte odstát 10-15 min, okurky uvolní vodu a jsou měkčí
– vymačkejte z okurek vodu

Řasy, okurku, zázvor smíchejte a zalijte zálivkou. Výborný je v letních měsících vychlazený a určitě mu prospěje i nechat ho odležet.

ITADAKIMAS – DOBROU CHUŤ

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

01.06.2010 - 11:05

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám