Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Začal rok plný energie a síly

14. února začal podle čínského kalendáře rok tygra. Datum čínského nového roku určuje lunární kalendář, proto nemá pevné datum. V čínském kalendáři se pravidelně střídají po dvanácti letech cykly pojmenované podle vládnnoucího zvířete – myš, buvol, tygr, zajíc, drak, had, kůň, koza, opice, kohout, pes, prase. Tygr je podle mytologie považován za symbol síly, energie a odvahy. Díky této tygří povaze to prý bude rok plný zvratů a změn. Zlepšit by se měla ekonomická situace a přát bude podnikavým, energickým lidem. Číňané doporučují se v tomto roce nevdávat či ženit, protože rok tygra bývá spojován s různými pověrami, týkajících se uzavření sňatku.

S novým rokem tu máme jaro

Ikdyž u nás to tak zatím nevypadá, s čínským novým rokem přišlo také jaro. Na jaře se začíná prosazovat jang, to znamená rození, růst, vývoj, pohyb. Ke každému ročnímu období náleží z pohledu čínské medicíny určitý prvek – voda, dřevo, oheň, země a kov. K jaru řadíme element dřeva. To je v člověku spjaté s rozením, dětstvím, vývojem a pohybem. Z orgánů k jaru náleží játra a žlučník. Podle tradiční čínské medicíny játra regulují machanismus pohybu energie čchi, krve a tělních tekutin. Jsou také orgánem, který zasáhnou všechny naše emoce. Pokud jsou játra v pořádku, je mentální a emoční činnost člověka v rovnováze. Stav jater se projeví také na šlachách, nehtech a očích.

Základ je být v harmonii s ročním obdobím

Podle nejznámější čínské lékařky Guo Li působící v ČR je důležité respektovat roční období a to v souvislosti s tím, co jíme i fyzickou aktivitou. Na jaře bychom se vzhledem k aktivitě jater a žlučníku měli vyvarovat tučného a příliš dlouho tepelně upravovaného jídla – pečená těžká masa (např. skopové, zvěřina). Dát bychom měli přednost lehkým jídlům jako jsou obiloviny a zelenina. Na jaře je podle ní dobré jíst například zelené rašící rostliny, které jsou naklíčené – řeřichu, obilí, čočku a zelenou listovou zeleninu. Každopádně vše by měla být lehce stravitelná jídla. „Převažovat by nemělo syrové nebo studené. Stravu stačí pouze krátce spařit, aby byla jemná a nezatěžovala jarní jaterní energii, která se teprve rozvíjí,” říká Guo Li. Pro zdravého člověka, který nemá problémy s játry a žlučníkem, je na jaře vhodná mírně sladká a mírně pálivá chuť. Sladkou chuť představují rýže a obiloviny vůbec, které by měly tvořit základ jídelníčku, tedy 60 procent. K jaru a prvku dřevo náleží kyselá chuť. Ta stahuje a tím pádem je vhodná k zamezení ztráty tělesných tekutin. Kyselá pohybuje čchi směrem dovnitř a dolů. To je důležité při vnitřní horkosti, emoční podrážděnosti, vzteku a při poruchách spánku. Nevhodná je ale při nachlazení. Pomalu také s fyzickou zátěží. Jarní únavu zná mnoho z nás. Vyčerpáme-li příliš energie v podzimních a zimních měsících, projeví se to často na naší kondici až na jaře. Proto je dobré si ji v zimním období chránit. Samozřejmě se doporučuje pravidelné cvičení, ale ne nijak extrémní, spíše přirozené formy pohybu – procházky, plavání, jóga, taiji ad. Jsme-li v dobré kondici, můžeme na jaře pohyb přidat.

Rady prověřené tisíciletími

To jsou zkušenosti prověřené medicínou starou 4000 let. Medicínou, která vnímá člověka jako celek, nejen v rámci vlastního těla, ale i v souvislostech prostředí a vztahů, ve kterých žije. Je výbornou prevencí závažných civilizačních nemocí a v případě vzniklého onemocnění vhodným a účinným doplňkem metod západní medicíny, eliminujícím například vedlejší účinky některých léčiv či harmonizující a posilující imunitní systém.

Pro kvalitní informace o tradiční čínské medicíně doporučuji tyto odkazy: www.cinskamedicina.cz, www.akupunktura.cz, www.mostkezdravi.cz, http://guoli.sweb.cz/, www.tcmbohemia.cz, www.patentnimedicina.cz.

Čchi je životní energie, která nám proudí v tzv. meridiánech. Tento termín západní medicína nezná. Čchi je neviditelný tok energie, která by měla volně proudit v těle. Když se čchi zablokuje, vzniká nerovnováha a posléze nemoc.

Renata Elhenická

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

23.02.2010 - 13:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám