Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Tři dóši – Váta

Váta je sanskrtské slovo znamenající „pohyb” nebo „nadšení.” Váta je nejdůležitější složkou systému tridui a zodpovídá za pohyby těla (jak fyzické, tak mentální). Váta udržuje podpůrnou stavbu a tkáně a řídí oběhový systém v celém těle. Kosmickým vztahem k vátě je vítr a jejím hlavním principem je změna. Jejími elementy jsou éter a vzduch a ovlivňuje aktivitu a pohyb. Z tohoto důvodu jsou typy váta náchylné k nadmíře větru a vzduchu a jsou nestálí, milují aktivní životní styl a podle toho se utváří i jejich osobnost.

Vzduch – je jednou z věčných substancí, která v kombinaci s duší vytváří osobnost. Éter – neboli prostor odpovídá dutinám těla, například ústům a nosu. Vzduch/éter – elementy váty jsou éter a vzduch, kosmickým vztahem je vítr a její podstatou je změna.

Fyzické projevy (vzhled):

postava: štíhlá, vysoká nebo malá, slabé svalstvo,

kůže: chladná, slabá, suchá, hrubá,

vlasy: tmavé, vlnité, suché,

oči: malé, úzké, hnědé, šedé, modré, hnědé,

krk: tenký, hubený, nos: malý, úzký, nerovný,

ústa: úzká, tenké rty,

zuby: nepravidelný, vystupující,

hlas: tenký, vysoký,

řeč: rychlá, přerušovaná

Temperament

mentálně: neurotický, náladovost, bystrá ale slabá paměť, tvořivost
fyzicky: rychlé pohyby, nepravidelná chuť, nepravidelné vylučování, sklon k zácpě, lehký spánek
energie: v návalech, aktivní, slabá životní síla

Vyrovnání Váty

Omezit či lépe vynechat ve stravě:

– syrovou stravu
– studená jádla a nápoje
– pochutiny (chipsy, sušenky)
– sušené ovoce
– suché müsli
– fazole
– košťálová zelenina
– ječmen, kukuřici, proso, pohanku, žito
– fast-food, jídlo ve spěchu

U Váty je vhodná Váta harmonizující strava – výživná teplá jídla připravená na oleji, zejména sladké, kyselé a slané chuti.
Pohyb má být pravidelný a mírný (plavání, chůze). Pravidelnost v jídle, spánku a vstávání je vhodná. Váty by měly chodit brzy spát a dostatečně odpočívat. Vyhýbat by se měly studenému větrnému počasí. Vhodné jsou teplé koupele.

Váta by neměla jíst studené a syrové jídlo a měla by mít pravidelný režim. Škodí jí nepravidelnost, cestování, větrný a chladný podzim, ponocování a stres. Vhodným prostředkem k vyrovnání této dóšy je zavedení denního režimu s teplým, výživným jídlem a masážemi teplým speciálním (sezamovým) olejem.

Sklony váta Osoby váta snadno vydělávají a utrácejí peníze, jsou rázné a neustále řeší několik problémů najednou. Často sní o létání, běhání, skákání a lezení na stromy.

Nerovnováhy váty

Váta souvisí se stresem a nervovým systémem a také s vyčerpáním a náš západní životní styl s ní může způsobit spoušť.

Váta lidé mohou snadno propadnout úzkostem, strachu, smutku nebo neklidu, převážně proto, že životem jedou plnou parou. Zjistíte-li, že jste převážně typ váta, zkuste si najít čas k pravidelnému „dobíjení svých baterek.” Zvolněte své životní tempo a věnujte se poklidným zálibám.

Co způsobuje nerovnováhu?

Hlavním viníkem je uspěchaný západní životní styl a váta je přirozeně tažena ke vzrušujícím zkušenostem a rychlému žití. Nerovnováhu může způsobit stres, přílišná aktivita, přemíra jídla, tabáku a alkoholu, přepracovanost a příliš velké fyzické nebo emoční vypětí, pokud trvají po dlouhou dobu. Dokonce i dobrodružné dovolené – které se přirozeně vátám líbí – s nabídkou mnoha odvážných aktivit, mohou vátu zhoršit. Z tohoto důvodu se často doporučuje, aby váta lidé trávili dovolené v teplém, relaxačním prostředí, kde není mnoho rozptýlení. Mezi další příčiny poruch váty patří vynechávání jídel, nedostatečný spánek, chladné, větrné počasí a přílišné množství syrového, studeného nebo suchého jídla.

Znaky nerovnováhy

Všechny následující příznaky nebo jejich kombinace mohou signalizovat, že váta je ve stavu nerovnováhy : drsná kůže, lámavé, hrubé nehty, suchý jazyk, šedohnědá pleť, zácpa, suchý kašel, suché oči nebo rty, deprese nebo ztráta energie a radosti ze života, dýchací potíže, nespavost nebo přerušovaný spánek, neurčitá únava, úzkosti, obavy a vnitřní zmatek, závrať, vysoký krevní tlak, svalové napětí, svalová bolest, třes nebo chvění, křeče, ztráta hmotnosti, žaludeční neuróza.

Znaky vyrovnané váty

Když je váta v rovnováze s ostatními dóšami, osoba váta bude nadšená, soustředěná a pozitivní. Typická osoba váta má schopnost jednat rychle, snadno se přizpůsobovat novým situacím a bývá hbitá a tvořivá. Když má vátu v rovnováze, osoba typu váta dobře spí, dochází k pravidelnému vylučování moči i stolice a její imunitní systém je velmi silný.

Strava a dóša

Každé jídlo má kvality váta, pitta a kapha a vaše strava by měla být přizpůsobena typu vaší konstituce. Potraviny, které jsou následně navrženy, můžete použít k vyrovnávání svého konstitučního typu nebo ke snížení určité dóši v případě, že způsobuje nerovnováhu. Někdy může být obtížné odhadnout, které potraviny jsou ty pravé, zvláště když máte nějakou speciální chorobu se specifickými potřebami. V těchto případech je dobré požádat o pomoc ájurvédského léčitele.

Doporučené potraviny pro typ Váta

Lidé typu váta, nebo ti, kteří se pokoušejí vátu snížit, by se měli vyhýbat všem smaženým jídlům a dbát na to, aby jedli v pravidelných intervalech. Pro vátu je typická suchost. K dosažení vyváženosti (při nedostatku) by lidé typu váta měli jíst těžká, mastná a horká jídla a preferovat slané, kyselé a sladké chutě. Důležité je i to, co pijete. Vybírejte si nápoje, které pomáhají vyrovnat vaše dóši.

Bylinky a koření: bazalka, bobkový list, černá hořčice, kardamom, hřebíček, koriandr, kmín, kopr, fenykl, čerstvý zázvor, majoránka, máta, muškátový oříšek, oregano, paprika, petržel, máta peprná, pelyněk, tymián, kurkuma a vanilka.

Obiloviny a semena: oves (vařený), semena tykve, quinoa , rýže, sezamové semínko, bílý chléb s klíčky, slunečnicová semena, pšenice.

Fazole a luštěniny: čočka, fazole múng, tofu.

Maso a ryby: hovězí maso, kuřata, kachny, mušle, garnáti, krůty. Lidem typu váta prospívá hojnost masa a ryb.

Zelenina: artyčok, chřest, řepa, mrkev, okurky, zelené fazolky, pórek, okra, cibule, pastinák, tykve, ředkvičky, špenát (vařený), sladké brambory, rajčata (vařená), salátová řeřicha.

Ovoce: meruňky, avokáda, banány, bobulovité ovoce, datle, čerstvé fíky, grapefruity, hroznové víno, citrony, limety, manga, melouny, pomeranče, broskve, ananasy, švestky, reveň, jahody.

Mléčné výrobky: domácí sýry, vejce, kravské mléko, kozí sýr, kozí mléko.

Oleje – sezamový. Nápoje – ovocné šťávy, aromatické čaje, zeleninové šťávy, teplé mléko, teplá voda.

Váta by neměla jíst studené a syrové jídlo a měla by mít pravidelný režim. Škodí jí nepravidelnost, cestování, větrný a chladný podzim, ponocování a stres. Vhodným prostředkem k vyrovnání této dóšy je zavedení denního režimu s teplým, výživným jídlem a masážemi teplým speciálním (sezamovým) olejem.

 

Text převzat z knihy Tajemství ájurvédy, Svojtka & Co., 2017. (https://www.svojtka.cz/) – nové vydání vyjde na podzim 2017, předchozí vyšlo v 2003 a 2006.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

13.02.2010 - 11:15

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám