Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jarní očista podle ájurvédy

detox jaro

Jaro je přirozené očistné období. Jakmile se trochu oteplí, je lidský organismus připraven zbavit se zimních kil navíc, která nás udržovala v teple, odplavit toxiny, které se nahromadily z těžkých jídel chladného období, a obecně se rozzářit a připravit nás na teplejší roční období.

Pokud si tuto přírodní přirozenost neuvědomíme, nebo hůře, snažíme se ji ignorovat a pokračujeme v konzumaci těžkých jídel, pak to může vést k jarním alergiím, netečnosti, vodnatosti, tíži v končetinách a emoční nerovnováze.

Toxiny nebo řečeno slovníkem ájurvédy „áma“, mají negativní vliv na všechny aspekty našeho bytí. Pokud si všimnete, že máte ráno jazyk hustě obalený povlakem, že váš pohyb provází bolesti kloubů, cítíte plný nos, i když nemáte rýmu, a že ani nejsilnější antiperspirant nemůže zabránit silnému tělesnému pachu, pak vaše tělo zoufale volá po očistě. Není přirozené, aby naše těla jela na rezervu a vyžadovala pro fungování kofein a cukr. Zdravě odpočinuté tělo má dostatek energie po celý den, pravidelné trávení a zářící pleť.

Bez ohledu na to, jak zaneseni se cítíme, myšlenka na jarní očistu je pro většinu z nás trochu děsivá a nepohodlná, protože se nechceme vzdát pracovních a rodinných povinností a odjet někam na týden, kde se budeme očistě plně věnovat. Nicméně, detox nemusí být časově náročný ani stresující. Vše, co musíte udělat, je usnadnit a podpořit přirozený čisticí proces ve vašich tělesných orgánech.

Zásady pro jarní detox organismu:

  • Přidat potraviny, které mohou pomoci čistit vnitřek žaludku a tlustého střeva stejně, jako si čistíme zuby. Volte pikantní, lehké a zelené. Řekněte ne těžkým omáčkám, smetaně nebo příliš sladkým věcem. Očistu usnadní strava bez mléčných výrobků, pšenice, kynutého pečiva, smažená a mastná jídla a omezení masa.

Místo toho by měla být jídla jednoduchá a lehká, skládající se z ovoce a čerstvé, lehce vařené zeleniny, zrní, čočky připravené s malým množstvím kokosového oleje nebo ghí.

  • Lehká večeře je rozhodující pro úspěšnou detoxikační kúru, protože naše trávicí síla značně oslabuje ve večerních hodinách.
  • Přidejte hořké byliny a koření do svého každodenního jídelníčku, aby pomohly posílit játra. Hořká chuť je všeobecně uznávána pro posílení trávení. Hořké byliny způsobují reflexivní sekreci žaludečních šťáv a na svaly zažívacího traktu. Podporují také detoxikaci tím, že pomohou játrům zpracovat příchozí živiny a filtrovat nečistoty z oběhu.

Hořkou chuť mají tyto byliny a koření: kurkuma, pampeliška, vodilka, hořec, ostropestřec mariánský a neem. Snadný způsob, jak je přidat do jídelníčku, je pít je jako čaj.

jarní očista ájurvéda

  • Pijte hodně tekutin. Chcete-li podpořit odplavení toxinů, zkuste teplou vodu se špetkou kajenského pepře, ¼ citronu, 1 lžičku medu a pár kapek jablečného octa. Silná kyselá chuť podporuje volný tok žluči z vašich jater a žlučníku do střev. Tento pikantní nápoj obnovuje energii a vitalitu tím, že pomáhá tělu trávit tučná jídla. Ocet a kajenský pepř dodává metabolismu jiskru, která zvyšuje energii a nadšení. Spolu s teplou vodou silně stimulují trávení a čistí žaludek od hromaděného hlenu. To má za následek zlepšení oběhu a zrychlení metabolismu.

Kmínový, koriandrový a fenyklový čaj chladí a zklidňuje mysl, trávení a močové cesty. Tyto tři kuchyňská koření balancují pro všechna roční období a typy těla. Přidejte ¼ lžičky každého koření na 2 šálky vody, přiveďte k varu a nechte ho vychladnout. Popíjejte po celý den.

  • Všechny vylučovací cesty by měly být vyladěny tak, aby dosahovaly co nejlepších výsledků čištění. To znamená, že dobrý očistný program by měl pomoci více se potit, podporovat pravidelnost, podporovat oběh lymfatického systému a povzbuzovat hluboké dýchání.
  • Přínosná může být i ájurvédská směs bylin zvaná triphala. Triphala je na povzbuzení střev, nikoliv projímadlo. Pomáhá k funkci tlustého střeva na optimální úrovni. Ájurvédské texty odkazují na triphalu jako na “škrabku toxinů”, pomáhá vytáhnout toxiny ze střev a posílá je z těla ven. Je k dispozici ve většině obchodů se zdravou výživou.
  • Pro zvýšení detoxikačního efektu vyzkoušejte saunu, parní lázeň, horké koupele a kardio cvičení, u kterého se zpotíte. Pokud nemáte přístup do sauny, dejte si doma horkou koupel s epsomskou solí, zázvorovým práškem a jedlou sodou každý večer před spaním. Běhejte, jógujte, tančete, ať se vám rozbuší srdce!
  • Zhluboka dýchejte! V uchvátané a vystresované společnosti bývá dech taky takový. Naše plíce mají málokdy šanci otevřít se a naplnit s čerstvým vzduchem, nebo se zcela očistit od všech odpadních plynů. Pro úplné a správné dýchání je třeba trochu snahy. Najděte si ráno alespoň několik minut a zhluboka dýchejte. Dýchání 2 ku 1, praxe kdy výdech trvá dvakrát tak dlouho než nádech, je skvělá technika pro čištění plic a zklidnění nervového systému.
  • Vyhněte se dojídání zbytků, průmyslově zpracovaným potravinám a potravinám pěstovaným za použití chemických hnojiv a pesticidů. Vaše tělo musí pro odstranění nečistot z těchto potravin pracovat mnohem intenzivněji.
  • Vyhněte se studeným nápojům, které snižují trávicí oheň a vedou v tvorbě trávicích toxinů známých jako áma. K vyplavení nečistot pijte hodně teplé vody po celý den. Ujistěte se, že je voda filtrovaná – zbavená toxinů a dalších nepřirozených látek.
  • Nevystavujte se cigaretovému kouři, nepožívejte alkohol a jiné drogy, vyhněte se chemikáliím a znečištěnému životnímu prostředí.
  • Choďte spát v deset večer, pak si vaše tělo může odpočinout v průběhu svého přirozeného čistícího cyklu, od 22 hodin do 2 hodin ráno.
  • Praktikujte jógy nidru nebo jiný typ denního hluboké relaxace
  • Zajděte si na masáž

 

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

13.04.2015 - 09:57

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám