Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Principy feng shui

Ve starověku považovali lidé nebesa, Zemi i sebe samé za součást jednoho systému. Tento holistický pohled na život přetrvává v mnoha kulturách, kde se zdraví a medicína, potrava a životní styl i cesta ke spasení vzájemně propojují v jediný systém.

CESTA

Filozofie tao neboli cesta tvoří základ učení feng-shui. Ukazuje, jak si uspořádat život, abychom žili v souladu se sebou samými, s ostatními lidmi a se světlem přírody. Feng-shui nám může pomoci toho všeho dosáhnout.

JIN A JANG

Pozitivní a negativní síly působí společně, aby vytvořily energii – platí to například i o elektřině. Jin a jang představují dvě síly, které jsou v neustálém pohybu a každá z nich se snaží dosáhnout převahy. Tam, kde jedna dosáhne převahy, vzniká nerovnováha, takže když jedna síla začne být příliš silná, její vliv poklesne a vystřídá ji druhá. Například klidná voda je jin, divoká bystřina je jang. Představte si pomalu tekoucí řeku jin. Když narazí na skály a klesá, vzniká neklid – řeka se zrychlí a začíná být jang. Když se vlévá do jezera, zpomalí a znovu začíná být jin. Jin a jang jsou protichůdné, ale vzájemně závislé pojmy – bez představy chladu bychom nedokázali popsat horko. Ve svých extrémech se mění jedno v druhé: led může shořet a lidé trpící úpalem se chvějí. Cílem je dosáhnout mezi nimi rovnováhy.

TCHI

Tchi je pojem v západní filozofii neznámý, ale ve východních filozofiích se objevuje neustále. Je to životní síla všech živých věcí, vlastnost životního prostředí, síla slunce, měsíce a klimatických systémů a řídící síla v lidských bytostech. V Číně povzbuzují pohyby v thai-tchi tchi k tomu, aby se pohybovalo po těle. Když se zastaví, používají se k odblokování jeho toku akupunkturní jehly. Čínská bylinná medicína používá speciální energetické vlastnosti bylin, které upravují nevyvážené tchi. Meditace pomáhá navodit zdravou mysl, každý malířův tah štětcem, kaligrafův pohyb perem je výsledkem cvičených duševních procesů a správných technik. Ty zajišťují, aby každý pečlivě komponovaný obraz nebo dokument byl naplněn tchi.

Účelem feng-shui je vytvořit prostředí, ve kterém tchi proudí klidně, aby se dosáhlo tělesného a duševního zdraví. Tam, kde tchi proudí domem klidně, budou obyvatelé pozitivní a jejich cesta životem bude snadná. Tam, kde se tchi pohybuje pomaleji nebo se zastaví, vzniká nebezpečí, že v každodenním životě nebo dlouhodobých vyhlídkách osob žijících na tomto místě nastanou problémy.

Tam, kde tchi proudí zahradou klidně, budou rostliny zdravé a zvířatům se bude dařit. Zvířata, ptáci, hmyz a množství neviditelných mikroorganismů, které tam žijí, se budou sami regulovat a vytvoří vyvážené a podpůrné prostředí. Tam, kde tchi nemůže nerušeně proudit a zpomaluje se nebo zastavuje, může místo vlhnout nebo může vznikat nerovnováha. Ta může mít za následek napříkla epidemii mšic.

V kanceláři, kde tchi proudí volně, budou zaměstnanci šťastně spolupracovat, dílo se bude dokončovat včas a hladina stresu bude nízká. Tam, kde se tchi zastaví, bude vznikat nesoulad a obchod nebude vzkvétat.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

02.02.2010 - 13:32

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám