Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Pojetí feng shui

Feng- shui je učení o interpretaci životního prostředí. Odborníci používají množství různých přístupů, pomocí který se spojují s energií neboli atmosférou místa a pozměňují ji tak, aby působila na lidi, kteří tam žijí nebo pracují. Často lze dosáhnout cíle pomocí kombinace více metod.

Metoda využívající prostředí

V dávných dobách žili lidé podle svého zdravého rozumu a znalosti místních podmínek. Měli základní potřeby: potravu a přístřeší. Pozorování jim napovědělo, odkud přijdou vytrvalé deště, a tak si stavěli domy na chráněných místech. Pro pěstování plodin a k přepravě úrody potřebovali vodu, takže sledovali toky řek. Směr toku orientace břehů rozhodovaly o typu plodin, které rolníci pěstovali. Toto odvětví feng-shui, jež bylo jeho nejstarším pojetím, je známo jako škola formy nebo charakteru terénu.

Metoda využívající kompas – Lo Pan

Ve starověké Číně prozkoumávali geomanté zemské útvary a vodní toky, zatímco astronomové mapovali oblohu. Ti, kdož chápali důležitost informací, zaznamenávali své znalosti na nástroj zvaný lo pan neboli kompas. Lo pan neznázorňuje jen směr, ale zkoumá také energii každého směru podle charakteru terénu nebo nebeských těles, která se tam nacházejí. Interpretace těchto energií naznačuje vhodná místa pro lidksé bytosti. Učení feng-shui je založeno na filozofické knize I-ťing, která vysvětluje energie vesmíru. Jejích šedesát čtyři obrazů ročního cyklu přírody tvoří vnější kruh kompasu. Díky moudrosti starověkých učenců, která se během staletí do knihy předávala, nám I-ťing nabízí prostředek, pomocí něhož se můžeme napojit na přirozený tok vesmíru. Faktor času, který je v něm zahrnut, umožňuje jednotlivcům spojit se s ním ve svém životě různými způsoby a v různé podobě.

Intuitivní metoda

Starověké texty objasňují každý tvar hory nebo vodního toku. Názvy ilustrují pojmy významné pro čínskou duši. „Tygr v pohotovosti” naznačuje negativní místo, na němž se obyvatelé nebudou moci nikdy uvolnit, zatímco „Malý drak pohlížející na svou matku označuje prostřední pokojné a laskavé.

Malý drak pohlížející na svou matku, místa hor, kde červená tečka představuje budovy.

Ve starověkém textu Vodní drak se píše o nejlepších místech pro stavby a naznačuje se tu směr toků i poloha uvnitř přítoků. Názvy opět naznačují typ prostředí. Lidé, kteří žili a pracovali na půdě, se naučili dokonale znát i cítit svět přírody. Vypěstovali si instinkt pro hledání míst vhodných pro pěstování plodin.

Zdroj Praktická encyklopedie Feng shui

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

12.02.2010 - 13:14

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám