Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Denní režim podle ájurvédy

denní režim ájurvéda

Moudrost ájurvédy je založena na myšlence, že všechno, co existuje ve vesmíru, se projevuje v našich tělech. Chceme-li zůstat zdraví, musíme naše tělo udržet v harmonii a napravovat nerovnováhu, stejně jako se tak děje ve vesmíru.

Dinacharya (dina je v sánskrtu den a charya rutina) radí, jak udržet dóši vátu, pittu a kaphu v rovnováze.

Mějme na paměti, že vynálezy, jako je elektrická žárovka a supermarkety, prodávají ne-sezónní potraviny, nás trochu rozhodily z našich přirozených biorytmů.

Zkuste některé z následujících doporučení pro pocit vyrovnanosti a každodenní přirozený detox:

  • Vstávejte do šesté hodiny ráno, kdy je váta dóša dominantní, budete cítit mnohem více energie. Pokud vstanete mezi 6. a 10. hodinou, kdy je dominantní kapha, budete se pravděpodobně cítit unaveně.
  • Vyprázdněte střeva – jako první věc, abyste se cítili svěže, protože výkaly jsou toxické a mohou blokovat cesty, pokud zůstanou příliš dlouho v tlustém střevě. Většina Evropanů chodí až po snídani, která jim pomůže stimulovat peristaltické pohyby. Vypití jedné nebo dvou sklenic teplé vody po probuzení může pomoci. Ájurvédská směs bylin triphala, může střeva pomoci dostat do přirozeného rytmu.
  • Čištění úst – ájurvéda doporučuje používat hořké větvičky, jako je neem, pro zdravá ústa. Dnes máme efektivní zubní kartáčky, ale použijte přírodní zubní pastu. Toxiny na jazyku ve formě hlenu by měla být lehce očištěny kovovou nebo plastovou škrabkou jazyka. Zkuste žvýkat hřebíček nebo kardamom pro svěží ústa a zlepšení chuti. Na závěr si ústa vykloktejte teplou vodou.
  • Cvičení: 15-20 minut jógy nebo svižné chůze je ideální pro koordinaci a protažení svalů. Pránajáma udělá váš den více produktivním tím, že zvyšuje fyzickou a psychickou odolnost. Dejte si jógovou podložku k posteli, a pokud nemáte moc času, udělejte si alespoň několik pozdravů slunci. Na závěr několik minut meditujte nebo jen tiše pozorujte svůj dech.
  • Denní masáž – vyživuje pokožku, uvolňuje toxiny a pomáhá jejich odstranění. Také snižuje vátu, často zvýšenou naším moderním stylem života. Použijte teplý sezamový nebo olivový olej. Masírujte se po celém těle, od nohou nebo od hlavy po 5-10 minut. Dejte pár kapek i do uší a do každé nosní dírky. Nechte působit alespoň 10 minut a pak pokračujte s teplou sprchou nebo vanou pro odstranění přebytečného oleje a pro zlepšení krevního oběhu.
  • Snídat je ideální do 8 hodiny ranní, obědvat mezi 12. a 14. hodinou a večeřet při západu slunce (nebo alespoň 2 hodiny před spaním). Rčení “snídat jako princ, obědvat jako král a večeřet jako chuďas”, platí také v ájurvédě. Trávení je na svém vrcholu v době oběda, takže by to mělo být vaše největší jídlo.
  • Ke spánku bychom se měli ukládat kolem 22:00 hodin. Je to proto, abychom těžili z období mezi 22 – 2 hodinou, kdy je aktivní pitta a čistí tělo. Pokud v tomto čase spíte, pomáháte vaší každodenní očistě.

Závěrečné, ale rozhodně ne poslední v řadě, je doporučení, abyste zkusili být spokojení a s klidnou myslí; koncept dinacharya se vztahuje i na řízení emocí v každodenním životě.

Oceňujte každý den dobré věci, které vás v životě potkaly a snažte se reagovat na obtíže s klidem. Odhadněte, kdy má cenu se snažit a kdy je lepší životní situaci neřešit a přijmout s grácií a úsměvem.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

22.05.2015 - 14:30

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám