Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Ájurvédské léčebné metody – pančakarma a purvakarma

V ájurvédě vám lékař nabídne čtyři hlavní formy léčby: pančakarmu, léky, diety a usměrnění životního stylu. Také vám může nabídnout nebo vás naučit jednu či více ze široké řady léčebných metod zpod deštníku ájurvédy.

Pančakarma

Vnitřní detoxikační program pančakarma má za cíl vyčistit tělo a mysl. Obvykle mu předchází purvakarma, čistící program zahrnující léčbu pocením a masáž. Tyto léčebné metody se v ájurvédě hojně používají. Existují tedy dva aspekty pruvakarmy: masáž s oleji (sahan karma) a léčba pocením (sedan karma). Jelikož masáž podporuje detoxikační proces, tvoří hlavní část ájurvédské léčby.

Snéhan karma

V této metodě se do kůže masírují bylinné oleje a tak se podněcuje vylučování toxinů. Míchané oleje (které lékař vybrá podle vaší dóši a vaší specifické nerovnováhy) se používají k léčbě specifických potíží, například stresu, úzkosti, nespavosti, artritidy nebo potíží oběhového systému. Oleje se také mohou masírovat do kůže na hlavě proti depresím, nespavosti a problémům s pamětí. Snéhan může někdy zahrnovat pobyt v olejové lázni, která se považuje za ještě účinnější, protože dovoluje tělu plně vstřebat vlastnosti olejů.

Svédan karma

Léčba pocením se někdy kombinuje s olejovou léčbou, ale v jiné dny. Parní lázně se používají k vyloučení toxinů skrze póry. Společně s olejovou léčbou zefektivňují proces detoxikace. Možná budete k úplnému vyloučení všech toxinů potem potřebovat sérii návštěv v parních lázních.

Jaká je purvakarma?

Většina pacientů shledává purvakarmu nesmírně uvolňující. Oleje mají léčebný účel, stejně tak masaáž, a posilují pocit zdraví a vyrovnanosti po léčbě.

Jak dlouho trvá?

Ideální léčba by se měla konat denně po dobu sedmi dnů, ale to obvykle není pro většinu lidí praktické. Můžete se na četnosti procedur dohodnout se svým lékařem. Na dobu procesu čištění dostanete rady ohledně vhodné diety a cvičení, které byste měli pečlivě dodržovat.

Pět terapií pančakarmy

Pančakarma je pětistupňová terapie, avšak všech pět aspektů se používá jen zřídka. Obvykle se vybere jeden až dva.

Viréčan – tato projímavá terapie se používá na odstranění přebývající dóši pitta z tenkého střeva. Sestává z požití projímadla, které zlikviduje pittu a vyčistí krev, játra, slezinu, tenké střevo a potní žlázy. Mezi byliny používané na viréčan patří list kasie, aloe vera, pampeliška a semínko jitrocele.

Basti – klystýry, výplachy a oční lázně sléčivými oleji a bylinkami se při terapii basti používají převážně ke snížení přebytečné váty, ale dokážou pomoci i při potížích pitty a kaphy. Váte je umístěna v tračníku, konečníku a kostech a reguluje vylučování odpadních látek. Basti dokáže léčit zácpu, bolesti dolních zad, artritidu, úzkost, bolesti hlavy, virová onemocnění apod.

Raktamókšana – ta sestává z odebrání trochy krve, a tím odstranění toxinů a nadbytečné pitty z krve, lymfy a tkání. Tato léčba se dnes již příliš nevyužívá a místo ní se mohou použít bylinky čistící krev, jako žlutý šťovík, svízel a kurkuma. Léčenými potížemi jsou ekzémy, akné, horečky, kopřivka, dna, žloutenka, hemeroidy a genitální herpes.

Vámana – terapeutické zvracení, zahrnující užití bylinných nebo slaných tekutin, je léčbou dýchacích a katarálních problémů, ale v současnosti se používá zřídka.

Nasja – nosními dutinami se podávají léky na odstranění mnoha problémů včetně potíží kapha s ušima, očima, nosem a krkem, i s migrénou a neuralgií. Mezi používané látky patří prášek z gotu koly a zázvoru, sezamový olej, mléko a ghí. Nedoporučuje se používat během těhotenství a menstruace. (Když se nasja provádí řádně, má povzbuzující účinek na výstelku nosu a pacient má pocit celkové lehkosti hlavy)

Zdroj: Tajemství jógy

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

22.02.2010 - 11:09

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám