Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Aromaterapie – léčba vůní II. díl

První díl našeho seriálu o aromaterapii byl věnovaný psychice, tentokrát se pokusíme vyřešit ryze ženské problémy.

Jak už jsme v minulém dílu zmiňovali, éterické oleje musíme kvůli jejich síle míchat s takzvaným nosičem. Jedná se nejčastěji o zastudena lisovaný rostlinný olej, krém nebo gel. Lze použít také plnotučné mléko, smetanu nebo tvaroh. Pokud si chceme vytvořit osvěžovač vzduchu, ředíme vodou a vždy před použitím důkladně protřepeme. Z důvodu krátké doby trvanlivosti připravujeme do rozprašovače jen menší množství. Čistý olej bez nosiče lze použít v takzvaných „akutních případech“, kdy aplikujeme jednorázově kapku na solar plexus a vtíráme krouživými pohyby po směru hodinových ručiček nebo na plosky nohou. Tea-tree a levanduli je možné používat v neředěném stavu coby ranhojiče častěji. Naopak velký pozor při použití zahřívacích olejů, které mohou ve větším množství a koncentraci způsobit i popáleniny.

Těhotenství

Ač se to možná nezdá, aromaterapie je velmi schopná věda. V prvním trimestru se proto nedoporučuje vůbec, později vždy s přihlédnutím k aktuálnímu zdravotnímu stavu, kondici i potřebám. Pro své silné zahřívací účinky by neměly těhotné ženy používat éterické oleje z hřebíčku, skořice, rozmarýnu, kafru a máty peprné, kvůli hormonálnímu účinku vyvolávajícímu děložní aktivitu šalvěj muškátovou, řebříček, jasmín a dlouhodobě růži.

heřmánek – zmírňuje bolesti,
santalové dřevo – má uklidňující schopnosti a působí pozitivně na celkový psychický stav,
zázvor – prevence proti striím, potlačuje nevolnost,
citron a bergamot – výborně osvěží,
cypřiš – proti křečovým žilám, hemoroidům a popraskaným žilkám (takzvaným metličkám).
Doporučené přípravky: zázvorové tablety Emesin či MamaGood tablety se zázvorovou a fenyklovou silicí k potlačení nevolnosti, éterický olej Santalové dřevo od firmy Primavera, Eoné koupelový olej Gravita (obsahuje pomerančovou, mandarinkovou, cypřišovou a bergamotovou silici), Saloos těhotenský pěstící olej s levandulí a neroli, Saloos olej na masáž hráze s geránií.

Porod

…a už je to tady. Pro ženu největší zázrak, přivádí na svět nový život. Výbornými pomocníky při tomto veledůležitém aktu jsou: levandule, jasmín, pomeranč, mandarinka, santalové dřevo, muškát pro své uklidňující a osvěžující schopnosti. Dodají sebevědomí, navodí příjemnou atmosféru. V tomto okamžiku lze využít dříve zakázané oleje podporující děložní aktivitu.

Kojení

Některé ženy si libují, jiné trpí. Máte přebytek nebo naopak nedostatek mléka, ne každá zvládne dokonale techniku kojení. Miminko je neklidné, pláče, a pokud se vám vytvoří ragády, jedná se o hotové peklo. Co by vám mohlo pomoci? Doporučené přípravky: Saloos prsní olej s fenyklem, majoránkou a kmínem, Karel Hadek Fenyklový masážní olej k regeneraci namáhané pokožky prsů a podpoře laktace, naopak při přebytku mléka pomáhá mátový nebo šalvějový obklad, jako nosič je velmi příjemný (stejně jako při zánětu) vychlazený tučný tvaroh. Na poškozené bradavky stačí vetřít kapku tea tree olejíčku ihned po nakojení. Před dalším krmením pečlivě omyjte.

Migréna

Jeden z nejnepříjemnějších neduhů a zároveň nejčastějších. Málokdy slyšíte muže si postesknout, že ho bolí hlava. Pokud se tedy zrovna neprobudil na stole místního restauračního zařízení… Běžné léky někomu nepomáhají, vyvolávají alergické reakce, jiní prostě jen upřednostňují přírodní medicínu. Každopádně těm, které se rozhodly pro léčbu vůní, možná pomohou:

levandule, eukalypt, citron, klementinka, mandarinka, mateřídouška, meduňka, zázvor, sladký pomeranč.

Náš typ: zkuste kostkou ledu s kapkou éterického oleje potírat spánky.

Menstruace

Menstruační bolesti dokáží také nepěkně potrápit. Fanynkám zdravého životního stylu je pomůže zmírnit:

fenykl, meduňka, šalvěj.

Intenzitu ovlivňuje cypřiš, příznaky premenstruačního syndromu odstraňuje geránium a grapefruit + cedr.

Intimní hygiena a gynekologické problémy

Nějaký ten problém gynekologického rázu zažila pravděpodobně každá žena. Často se jim dá předejít používáním vhodného přípravku na intimní hygienu, který nenarušuje přirozené prostředí sliznice:

5 kapek řebříčku, tea-tree nebo ravensáry + 5 kapek levandule vmícháme do 100ml oleje z pecek vinných hroznů. Před použitím protřeme směs v dlaních. Pokud už nějakým tím nepříjemným problémem trpíme, namočíme tampón do mycí směsi, případně 1 kapka levandule nebo tea tree, zavedeme a necháme působit.

V příštím dílu našeho miniseriálu se zaměříme na problémy dětí a pomoc při jejich odstranění aromaterapií.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

30.06.2014 - 11:11

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám