Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Sebastian Pucelle

Ráda bych vám představila Sebastiana Pucelle, který v srpnu 2013 přijel již podruhé do Prahy, aby zde předal své zkušenosti a vyučoval YIN jógu v podobě učitelského kurzu.

Sebastiane, můžeš se stručně představit?
Ahoj, jmenuji se Sebastian Pucelle, jsem učitel jógy a v tuto chvíli žiji v jihovýchodní Asii, zde také učím jógu spolu s mou partnerkou (Murielle Bureller ) již 5 let,a to hlavně YIN jógu. Učíme především v Indonésii, Thajsku a Malajsii, v posledních 2 letech také v Evropě.
Již od mlada jsem se věnoval bojovému umění a v roce 1991 jsem se stal jeho instruktorem. K józe jsem se dostal v roce 1995 po automobilové nehodě, kdy jsem se těžce zranil. Po tom, co jsem vyzkoušel mnoho jógových stylů, jsem začal v roce 2004 jógu i učit a od roku 2009 se specializuju na YIN jógu s velkým důrazem na meditaci. Více se můžete dozvědět na webové stránce: www.with-yinyoga.com.

Vím, že jsi se dříve věnoval Ashtanze, můžeš nám říci, co tě přimělo přejít na YIN jógu?
Můj první opravdový jógový učitel byl Gingi Lee, zkušený asthangista, kterého jsem potkal v roce 1996. První a druhou sérii Asthangy jsem se naučil právě pod jeho vedením. V roce 2002 jsem udělal můj první desetidenní meditační retreat podle Goenky (Vipassana), byla to pro mne opravdu život měnící a oči otevírající zkušenost. Od té doby se posouvám k více meditační, vnitřní a méně fyzicky náročné praxi, abych prozkoumal více z tradičních směrů hatha jógy. Jógově jsme se vzdělával také pod vedením Sivananda Vedanty a v Atma Vikasa váženého učitele Venkateshe z Mysore (pan Venkatesh se k nám do Prahy chystá v březnu, pozn. autorky).

Jmenuj prosím jednu věc, čím tě YIN jóga úplně polapila do své jemné sítě?
YIN jóga má v sobě hluboké a možná i trochu skryté charisma… Musím říci, že od první zkušenosti, kterou s YIN jógou mám, cítím úzké sepětí s tímto přístupem, ale trvalo mi chvíli, než jsem doopravdy pronikl do hloubky potenciálu, který může YIN jóga nabídnout. Kdybych měl po 7 letech používání a uplatňování zásad YIN jógy vyzdvihnout jednu jedinou věc, bude to její opravdová hloubka…
Toto praktikování má nádherný efekt na 3 rozdílné sféry bytí: fyzikální, astrální a kauzální. Praktikovat jógu tímto způsobem je opravdu návykové, ale z dobrého důvodu, neboť vyvažuje rychlost moderního života, dává nám kontemplativní prostor vnitřního světa a odvahu i schopnost zpomalit.

Pokud cvičíš jen pro sebe, praktikuješ nějaké dynamické formy jógy, nebo jen YIN?
Co se týká mé osobní praxe, v tomto momentu bych řek,l že yinová praxe zabírá 70 % a 30 % yangový způsob cvičení. Má osobní yinová praxe zahrnuje meditaci a pranayamu. Co se týká yangového způsobu cvičení, tak to zahrnuje i běh, současně objevuji taoistické pohyby, něco jako flow a někdy pracuji i se závažím. Ale udržuji svou rutinu, měním ji s ohledem na potřebu daného momentu a také podle svých cestovních plánů.

Řekněte nám, kdo vás na cestě YIN jógy nejvíce ovlivnil?
Poprvé, kdy jsem přišel do styku s YIN jógou, to byla sama Sarah Powers, která mi tento styl jógy přiblížila. Poté jsem studoval s Viktorem Changem. Ale to bylo jen do té doby, než jsem potkal Paula a Suzee Grilley, kdy moje porozumění YIN yogy dozrálo a plně se rozvinulo. Jejich práce na poli anatomie je vynikající, a tento pevný bod v jejich výkladu sehrál velký význam v mém osobním prohloubení YIN yogy. Rád bych ale také zmínil práci late Ayya Khama, na kterého jsem narazil přes jejich přímou studentku Leigh Brasington, se kterou jsem studoval slibnou cestu Jhanasina učení.

Když se podívám na některé fotky z vašeho TTC v Asii, někdy máš na své akci více než 50 lidí, čím si myslíš, že to je? Yin Yogis
Opravdu (smích)…, měli jsme 26 lidí na našem posledním učitelském tréninku v Indonésii, což není špatné číslo. Co jsi asi viděla, jsou obrázky z našich různých workshopů, v Indonésii jsme docela populární. Učím od roku 2009 na celém souostroví a byli jsme v mnoha městech i na některých odlehlých ostrovech. Pokaždé jsme se setkali s více než pozitivním přijetím a nadšením od indonéských jogínů, stejně jako v Kuala Lumpur v Malajsii nebo Bangkoku v Thajsku.
V jihovýchodní Asii se jóga stala velmi populární a asiaté mají přirozenou inklinaci k umění a spiritualitě (věřím, že se to děje i v Evropě). V této části světa je také mnoho lidí, a když se zúčastňují aktivity, kterou rádi praktikují dohromady jako skupina, s kamarády nebo s rodinou, poté není těžké se dostat k velkým číslům… Jednou jsem vedl workshop dva dny ve sportovní hale s více než 100 lidmi, to byl opravdu zážitek.

Co byl nejzajímavější faktor učení YIN jógového učitelského programu v Praze?
Moc rád bych touto cestou poděkoval Karma Yoze, že mi tato událost byla umožněna, opravdu jsme si čas strávený v tomto nádherném městě s Mumu užili. Shledali jsme čechy velmi vnímavými a citlivými k našemu učení. Velmi jsme si užili interakci a debaty s českými jogíny, těšíme se na další rok, až se do Karma Yogy opět vrátíme.

Kdy se do Prahy plánujete vrátit a co nového s sebou přivezete?
Plán je takový, že bychom chtěli uspořádat další učitelský kurz YIN jógy, pokud to bude možné, v první polovině června 2014.
Opravdu bychom chtěli rozšířit YIN jógu ve střední Evropě a vlastně celé Evropě vůbec. Praha jakožto srdce Evropy je k tomu úžasné místo.

Moc děkujeme a těšíme se na další setkání v Praze.
I já děkuji.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

16.07.2014 - 12:57

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám