Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Rozhovor o tom, co je kraniosakrální jóga

lucie_uhlirova

Rozhovor se zástupkyní Kraniosakrální jógy pro Českou republiku paní Lucií Uhlířovou.

  • Jeden z trendů dnešní doby je určitá modifikace jógové cesty. Je tedy známo už mnoho druhů jógy, ale proč?

Jsou to požadavky doby, jsou jiné než před deseti lety. Třeba Power jóga by nikdy nevznikla, kdyby svalový korzet lidstva neochabl. A s Kraniosakrální jógou je to stejné, je to odpověď na stále se zvyšující tempo a rostoucí nároky na lidskou psychiku a zdravé fungování v tomto tempu.

  • Co tedy s Kraniosakrální jógou můžu získat navíc?

Je to za minimální čas maximální výsledek v podobě rychlé schopnosti uvolnit napětí, přepnout na klid a přitom dobře posílit své přirozené, ozdravné mechanizmy i svaly. Velice působí na vitalitu těla a zdraví. Spojuje se zde starobylá tradice s vědou a díky tomu vzniká ta efektivita. Tělo a mysl je prostě chytřejší v uzdravování než jsme si mysleli a my víme kde mu nestát v cestě a jak ho podpořit, jako dobrého přítele.

  • Jak se to dělá oproti třeba hathajóze?

Používáme základní hathajógové pozice, ale v nich zapojujeme speciální pumpování dechu života, které umí rozproudit naše lymfatické a kraniosakrální cesty. Také vstup do cvičení je relaxací na spouštěči klidového bodu a díky tomu se rychle a snadno dostanete do „Floou“. Tedy pocitu hlubokého uvolněného klidu mysli a to i když přiběhnete na cvičení přímo z práce. A můžete to s touto pomůckou praktikovat i doma. Cíl je stejný jako v jakékoli jiné józe – návrat do jednoty existence a k pravdě o nás.

  • Stále se zde mluví o slovu, kterému nerozumím Kraniosakrální. Co to je?

Ještě do předminulého roku bylo toto slovo, něčím co nelze dokázat. Existuje spojení mezi Craniem počeštělý výraz Kranium/lebka/a sakrem/kost křížová/, které se ukazuje rytmem nejvzácnější tekutiny v lidském těle a to mozkomíšním mokem pulzujícím v páteři. Vědci na Kodaňské univerzitě, přímo tým Steva A. Goldmana dokázali, že mozek není soběstačný v odbourávání škodlivin, ale spoléhá se na takzvaný Glymfatický systém. Ten v noci mozkomíšním mokem čistí mozek a ve dne nese s sebou cukry a hormonální a jiné potřebné látky pro chemii zdraví a radosti. Bohužel se může při nedostatku spánku či dlouhodobém stresu vytvářet v těchto cestách plak a díky tomu vznikají mnohá neurologická onemocnění, chmury či deprese. A pro blaho tohoto systému, ať ho nazýváme Glymfatickým či kraniosakrálním my děláme první poslední. Mozek se čistí i v hluboké meditaci či zastavením na klidovém bodu. Také naše spiritualita do jisté míry závisí na pročištění centrálních nádí těla a to se právě, nenásilně děje a spěje k proměně každého.

  • Co můžu pro tento systém udělat i mimo cvičení této speciální jógy?

Nejvíce pomáhají všechny formy relaxace pro uvolnění napětí těla či meditace, hlavní je kvalitní spánek. Tím je pak daná dobrá schopnost proudění v pojivových tkáních a glymfatickém systému. Ty však potřebují dostatečně zásobovat vodou, takže dlouhodobá dehydratace je něco co snižuje produkci mozkomíšního moku i elasticity pojivové tkáně. Také smích i trénování pozitivních emocí dokáže divy.

  • Co ještě jiného je možné v Kraniosakrální józe objevit?

Určitě stopy thajské masáže. Protože jsme zjistili, že právě dotek nám chybí nejvíce a díky tomu máme často vysokou hladinu stresového hormonu. Všichni si na to zvykli velmi rychle a často, to co se v hodinách naučí, praktikují i při partnerské masáži doma. Také cvičíme v úplně volném oblečení, je to jako když jdete na shiatsu masáž, také si nevezmete upnuté elastické kalhoty. Díky tomu je možné zavnímat rozdíl mezi pránickou energií a meridiánovou čchi a vůbec vnímat tělo.

  • Říkala jste mi „cvičte emoce, jako cvičíte svaly.“Děláte to také v Kraniosakrální józe?

Ano na konci každé hodiny je chvilka i na aplikované meditace, kde se třeba můžete naučit, že radost, milující laskavost a soucit, namíchají koktejl vyrovnanosti. Učíme se vzdávat nižších stavů a kultivovat proměnu tendencí mysli do vyšších stavů např. opravdovosti, zanechávání nebo laskavosti. Učíme se stejnou měrou sloužit sobě i ostatním.

  • Mají lidé někdy mylnou představu o Vaší józe?

Ano, někdy si myslí, že je to podobné jin józe, tedy zaměřené na samé uvolnění, ale když si zacvičí, tak už vědí, že uvolnění není všechno. Aby se vše mohlo zdárně vyvíjet, musí se posilovat svaly a rozproudit rytmus mozkomíšního moku v páteři a tím se okamžitě rozproudí vitalita a všichni kypí nadšením a energií. Také se učí jak sami, jsou-li rozběhnutí sebe vést, ke zklidnění třeba pro dobrý spánek.

  • Jaká je časová dynamika hodiny?

Cvičí se hodinu a půl, ideální ze začátku dvakrát týdně. Je to silné cvičení, po kterém přetrvává klid, a druhý den se lépe koncentrujete a cítíte jakousi svěžest v páteři. Rychle stoupá vitalita tělesné energie. Hodina probíhá tak, že se střídá vždy ásana a úplné uvolnění, aby centrální nervová soustava zareagovala na to, co se s tělem odehrálo. Součástí jsou také sezónní cvičení.

  • Můžete mi nějak přiblížit tu sezónnost? V čem to spočívá? Dnes se hodně cvičí orgánová sestava, ale tohle je jiné. Povolujeme fascii speciální manuální metodou právě nad orgánem, který v tom ročním období právě pracuje na maximum. Hlavní je použití ásan. Tak třeba na jaře, volíme spíše protahovací a posilovací. Také oční cviky, které si mohou ti, co to potřebují cvičit i mimo toto období. Aktivujeme chodidla. Je zde masáž hlavy v tomto období obzvláště účinná díky působení na jarní meridiány. A v jiných obdobích je to zase dech či rovnovážné polohy. Myslím, že je to komplexní a ucelené, ale o tom zas třeba jindy.
  • Co je posláním kraniosakrální jógy?

Vytvářet podmínky k návratu do své přirozenosti a ukazovat cestu k vnitřní radosti bez zevní příčiny. Mnoho utrpení si způsobujeme sami, hlavně svou myslí a tak učíme jak si vyčistit mozek a zmobilizovat přirozené léčivé mechanismy těla. Tělo máme, a i když jím nejsme, mělo by být s ním příjemné prožívat svět, který se děje, zatím co „JÁ“se neděje. Nejde rozhodně o leštění těla, jak je mnohými jóga chápána.

  • A jak vypadá vaše práce?

Připravujeme české vydání knihy Kraniosakrální jógy, které by mělo proběhnout v roce 2018 a školíme nové lektory této jógy. Více zatím se tento trend rozšířil mezi kraniosakrálními terapeuty, kteří mají bohaté zkušenosti s tímto systémem. Letos bude v srpnu, první Camp kraniosakrální jógy, pro lektory, kteří praktikují hathajógu. Sami vedeme dvě lekce týdně už 3 roky.  Letos vyjdou z našich kurzů první lektoři.

Děkujeme za rozhovor. Více o Lucii Uhlířové a kraniosakrální józe najdete na zde.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

21.04.2017 - 15:34

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám