Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Rozhovor o tibetských mísách s Františkem Horváthem

Vyrez s tingshaws a palickou

“Ten, kdo zná tajemství zvuku, zná i tajemství celého Vesmíru.”

Hazrat Inayat Khan (súfijský mystik)

Františku, mohl byste našim čtenářům přiblížit, co jsou tibetské mísy?

Tibetská zpívající mísa je rezonanční nástroj tradičně vyráběný z bronzu, který po rozeznění úderem nebo třením hrany paličkou vydává velmi specifický konejšivý zvuk. Na dálném východě se tomuto nástroji někdy říká obrácený zvon a v místních klášterech se během různých obřadů používá už po staletí.

Jak může zvuk mís působit na člověka?

Zvuk tibetské mísy lze použít na několika různých úrovních. Na fyzické úrovni při masáži zvukem, na mentální úrovni při navozování hluboké relaxace, na aurické úrovni při práci s čakrami nebo čištění aurického pole nebo na úrovni meditační, kdy nám zvuk tibetských mís slouží jako nástroj koncentrace a uvolnění mysli na cestě k meditaci.

Obecně má zvuk zpívajících mís na člověka velmi zklidňující vliv. Někdy nás ale také dokáže hodně povzbudit. To si spojuji právě s tím zklidněním, kdy si tělo a mysl tímto netradičním způsobem nejdřív odpočinou, uvolní se, pročistí se a mají pak spoustu nového elánu do života.

Jmenuji se František Horváth a pracuji se zvukem tibetských zpívajících mís. Je mi třicet pět let a tibetskými mísami se zabývám od roku 2008. Během mé letité cesty za poznáním rozsáhlých oblastí vibroakustické terapie jsem měl možnost se učit od takových mistrů, jako jsou např. Simon Heather, zakladatel britské College of Sound Healing nebo Lobsang Dhondup, který je jedním z pomocných léčitelů dalajlámova doktora přímo v místě sídla tibetské exilové vlády městě McLeod Ganj v severní Indii.

V současné době pořádám po České republice i Slovensku meditačně relaxační koncerty tibetských mís a dílny zaměřené na použití zvuku těchto nástrojů v domácím léčitelství. Pokud se zrovna netoulám po světě s mísami nebo jen s batohem, tak čas od času asistuji v Anglii vozíčkářům s jejich nelehkým údělem. Meditace, hudba, tanec i četba jsou nedílnou součástí mého dne.

Kdy (v jakých případech) nám zvuk TM může pomoci?

Musím uvést jen několik příkladů za všechny, protože škála využití zvuku těchto nástrojů je velmi široká a to i přesto, že ještě zdaleka nebyla zevrubně prozkoumána. Je to fenomén v západním světě poměrně nový a na prozkoumání vlastně teprve čeká.

Zvukem tibetských mís můžeme třeba pomoct našemu tělu při očistě od různých toxinů usazených v těle. Konkrétně při masáži zvukem dochází k rezonanci na úrovni tkání a buněk, čímž se z orgánů uvolňují usazené nečistoty a tělo má pak se zbavováním se a vyplavováním těchto nečistot méně práce, čímž se posiluje celková imunita člověka.

Dále má zvuk zpívajících mís velmi blahodárný vliv na kvalitu spánku člověka, dokáže velmi efektivně “maskovat” tinnitus a pan Dr. Mitchell Gaynor, ředitel Onkologického institutu v New Yorku, s ním léčí i některé druhy nádorových onemocnění. V mých očích je ale jedním ze stěžejních využití zvuku tibetských mís především redukce stresu v životě člověka.

Stres je totiž jednou z hlavních příčin onemocnění a dokážeme-li eliminovat nebo alespoň snížit jeho přítomnost v našem životě, budeme zákonitě zdravější, vitálnější a snad i spokojenější. Naše společnost je příliš orientovaná na potlačování symptomů, které se ale stále vracejí. Ale zacílíme-li příčinu, tedy stres, nebudeme se muset symptomy už příště zabývat a právě tady má tibetská mísa svou zásadní a blahodárnou roli – dokáže nás velmi rychle ukonejšit a zklidnit.

V neposlední řadě je zvuk tibetské mísy zásadním a v mém světě nepostradatelným nástrojem, pomocníkem, asistentem na cestě k meditaci.

Pořádáte pravidelné koncerty, jak takový koncert probíhá a na co se má návštěvník připravit?

Pravidelné koncerty v tuto chvíli nepořádám. Vždycky ale nějaký ten koncert někde v Čechách nebo na Slovensku na programu je. Záleží na tom, kam si mě kdo pozve. Většina akcí bývá soukromého charakteru, ale o těch veřejných se dočtete na mých stránkách www.kouzlozvuku.cz.

Před koncertem seznámím návštěvníky s tím, co se bude dít, nabídnu jim několik možností jak se zvukem pracovat, provedu je krátkou vedenou relaxací a dám se do zvučení. Důležité je být pohodlně a „zmačkatelně“ oblečen (džíny nebrat), protože během zvučení se většinou leží, ale kdo chce sedět, tak samozřejmě může. Návštěvníci těchto koncertů zpravidla odcházejí s úsměvem na rtech a někdy to vypadá, že ani nikam odejít nechtějí.

Takový meditační koncert tibetských mís by se vlastně dal nazvat ‘hromadnou meditační terapií’. Rozhodně se nejedná o koncert v běžném slova smyslu. Složité melodie, “kotrmelce” nebo show nečekejte. Za zábavou běžte jinam. Tohle je meditační zvuková seance s následky hlubokého uvolnění a případného sebepoznání. Jinými slovy Nāda yoga.

Pokud bych zvuku TM chtěla naslouchat doma, jaké jsou možnosti/tipy nahrávek?

Pokud si někdo bude chtít užít zpěv tibetských mís i doma, pak doporučuji si nějakou tibetskou mísu rovnou pořídit, protože “živák je živák” a žádná nahrávka ho nenahradí. Ale valná většina z nás, včetně mě, samozřejmě nemívá po ruce někoho, kdo by mu doma na požádání na mísy zahrál, a tak je nezbytné se poohlédnout po nějaké kvalitní nahrávce. Ti, kdo už to někdy zkoušeli, vědí, že zaznamenat zvuk tibetských mís v celé jejich kráse je úkol téměř nadlidský. A zde si dovolím tvrdit, že nám se tento husarský kousek podařil.

Společně s kolegou, zvukovým mágem Martinem Horáčkem ze studia SoundCode v Kolíně, se nám podařilo nahrát album tibetských zpívajících mís tak čistě a prostorově, že je to až dech beroucí. Album se jmenuje Water Stories (Příběhy vody) a tibetské mísy na něm doprovází bublání českých říček a potůčků. Takže pokud byste si doma občas rádi poslechli opravdu kvalitní nahrávku tibetských mís, pak je to určitě tahle. A abyste nekupovali zajíce v pytli, tak na stránkách www.tinnitranaorchestra.com jsou vám k dispozici i zvukové ukázky jednotlivých skladeb. Pohodlně se usaďte, zavřete oči, několikrát se zhluboka nadechněte, výlet za hranice všedního dne může začít…

 

/
Komentáře (1)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

26.08.2014 - 13:50

Načíst další
Načíst další

Komentáře

  1. Rasťýk napsal:

    Ľúbivý rozhovor Františku, chvála.

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám