Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Rozhovor s Daliborem Štědronským na téma UNDERGROUND YOGA SCHOOL

rozhovor_dalibor_stedronsky

Zeptali jsme se Dalibora Štědronského, učitele aštanga jógy s mnohaletou zkušeností, na připravovanou UNDERGROUND YOGA SCHOOL. Dalibor Štědronský je jméno, které pokud se nějakou dobu zajímáte hlouběji o jógu, musíte zajisté znát také. Je to klasa.

Proč si se po letech, kdy si měl své lekce do jisté míry skryté a nepřístupné veřejnosti, rozhodl vylézt z jógového podsvětí a ve spolupráci se Šárkou Konečnou a Jógovnou vytvořil tuto novou platformu mezi hemžícími se jógovými kurzy?

Právě proto, že těch kurzů je dnes tolik, tak mne napadlo, že bude velmi pěkné a užitečné, když jich bude ještě o jeden víc… 🙂

S tvými zkušenostmi předpokládám, že programem kurzu bude něco speciálního?

Programem budou právě ty zkušenosti, které jsou ale nepřenositelné. Speciální snad bude to, že se pokusím v účastnících probudit jisté pochyby o tom, co a jak dělají. Je běžné, že automaticky bereme za správné a pravdivé to co dělají všichni v našem okolí. Když trochu poodstoupíme, změníme úhel pohledu, tak můžeme zahlédnout, že to jsou nezřídka kraviny, ale protože už to tak dělal táta, soused, pan učitel atp., tak o tom vůbec nepřemýšlíme. V józe je to často stejné, a to je chybka. Pokusím se tedy účastníky kurzu navést na to, aby přestali kopírovat, ale šli důsledně dovnitř, tj. změnili stanoviště a z odtud pak začali prověřovat svoji jógovou praxi.

Koho s tímto chceš oslovit?

Každého, kdo to s jógovou praxí myslí vážně.

Co to znamená?

Kteří to chtějí dělat denně, kteří to berou jako celoživotní cestu.

Je v tom snad rozdíl, když se cvičí „rekreačně“ nebo denně?

Zásadní! Je to jako když si čistíte zuby jednou týdně nebo denně! To se tedy týká důsledků. Rozdíl je ale i v technice. Obecně lze říci, že to co je dobré pro toho, kdo si jde zacvičit jednou týdně na vedenou lekci, tak nebude vhodné pro toho, kdo cvičí denně. A naopak.

Můžeš být konkrétnější?

Tak třeba dýchání, to je pro mne naprosto zásadní prvek cvičení. S trochou nadsázky lze říct, že praxe ásan dynamické jógy je v podstatě dechovým cvičením. Dech je tedy, to co v pozicích „řeší“ ten, kdo se tomu věnuje denně.

Toho, kdo si jde jednou týdně zacvičit s cílem se protáhnout, nelze technikou dechu obtěžovat, neboť by se k onomu protažení, pro které si přišel, vůbec nedostal. Potom informace „dýchej zhluboka“ bude dostatečná, neboť pro někoho „pouhý hluboký nádech“ bude životní zážitek.

Během kurzu chceš tedy učit dýchat?

Ano, přirozeně, a trochu i nadpřirozeně 🙂

Neumíme snad dýchat?

Umíme, ale nepřirozeně. Většinou dnes máme sedavá zaměstnání, nosíme boty, oblečení, nechodíme, nežijeme v kontaktu s přírodou, jsme ve stresu to vše mám mj. vliv na naše dýchání, které je pak nepřirozené. Naše dýchání neplní všechny funkce, které má. V podstatě nás jen tak tak saturuje kyslíkem a tím to končí. Přirozený dech je základní kámen zdraví a mobility.

Budeš se kromě dýchání věnovat i pozicím.

Ano a jak bylo řečeno, se zaměřením na ty kdo chtějí praktikovat denně.

I v provádění ásan je snad rozdíl mezi „rekreačním“ a každodenním cvičením.

Ano, například předklon bude jinak dělat člověk, který denně řeší dech, ovládá břicho, uvědomuje si své tělo. Jinak se pak bude předklánět ten, kdo se ohne jednou týdně. Detaily si ušetřím, neb je to na dlouhé povídání.

Mám pocit, jako by ses trochu vymezoval vůči „rekreačnímu“ cvičení jógy.

Ne, to rozhodně nechci, ale mám pocit, že téměř všechny kurzy, jsou věnovány právě „rekreačně jógujícím“. Pokud se pak někdo, kdo do teď chodil jednou týdně někam na lekce, rozhodne začít s denní praxi, moc možností, kde se dozvědět jak na to, nemá…

Kurz by asi mohl být přínosný i pro stávající instruktory?

Ano i ty, nebo hlavně je, bych rád oslovil. Jak už jsem zmínil v úvodu, to co mám, jsou zkušenosti a já se pokusím dát lektorům návod jak je získávat. Dnes příliš zdůrazňujeme kvalitu rozličných škol a kurzů, ale kvalitní kurz nedělá kvalitního lektora! Kvalitu lektora určuje hloubka jeho vlastních zkušenosti! Zkušenost je něco jiného než informace. Informaci obdržíte během chvilky. Zkušenost získáváte léta. Informace je jak zajíc v pytli, její kvalitu poznáte, teprve když ji ověříte. V józe toto ověřování může trvat hodně dlouho a mojí snahou bude ukázat lidem, jak při tom zbytečně nepromarnit tolik času kolik jsem promarnil já.

Pokud vás zajímá toto pojetí, určitě si nenechte proklouznout první Underground yoga school, která začíná již v září aneb zpátky do lavic!

Děkujeme za rozhovor.

Více na www.jogovna.cz

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

30.08.2017 - 10:26

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám