Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Martina Procházková: Baví mě být sjednocovacím prvkem

„Bez činu zůstává i ta nejlepší myšlenka bezcennou.“ Ghándího slova si vzala k srdci i Martina Procházková – učitelka jógy a organizátorka celé řady zajímavých akcí. Je slunečné dopoledne pátek 13., sedíme v kavárně u zázvorového čaje…

Začneme mou oblíbenou otázkou, co pro vás znamená slovo jóga?

Pro mě je jóga něco, co může lidem zlepšit život. Já jsem příklad, že to funguje. A bylo by úžasné, kdyby nebyla zaměňována jen za cvičení. Kdyby lidé časem přišli praxí na to, že nás jóga může dělat lepšími. A nejen že se sami cítíme lépe v našem těle, ale může nás naučit mít rádi i ostatní.

Nabádal vás někdy tatínek k praktikování jógy nebo jste s ní začala sama na základě pozorování jeho praxe?

Nikdy mě nenabádal a dokonce se diví, že ji učím. Za hluboké totality dostal od babičky knihu o józe a začal cvičit – on je takový bohém a jeho životnímu stylu i tělu to udělalo hodně dobře. Filosofii neřešil. Jako malá jsem se ráno probudila a dívala na něj, jak stojí na hlavě. Tím pro mě začala být jóga běžnou věcí.

Kdy jste si uvědomila, že jóga je vaše cesta?

Pracovala jsem dlouho v reklamních agenturách a k nám do firmy chodila dvakrát týdně učit Lenka Nezvalová. Úplně mě to pohltilo a myslím, že hlavně díky její jedinečné schopnosti „být jógou“. Začala jsem cvičit častěji, více se o jógu zajímat, následně organizovat akce. Budou to čtyři roky, co jsem si řekla, že se tomu budu věnovat pro sebe i pro druhé naplno.

Jaký máte názor na komercionalizaci jógy?

Z mého pohledu není na škodu. Nebyl by bez ní boom jógy, který tu je a myslím, že bude ještě větší. Záleží na tom, jak se s tím člověk vypořádá. Bez komerce by se lidé často k józe nedostali. Někteří začínají s power yogou a pak zjistí, že jim nestačí. I můj festival může někdo považovat za komerční. Je důležité si udržet kvalitu i v období slávy. Nyní je v Čechách i na Slovensku hodně kvalitních učitelů, myslím, že je dobře, když o nich lidé vědí a mají šanci si vybrat. Všechny, kteří ke mně chodí cvičit, nabádám, aby nezůstávali jen u mě, aby se šli podívat také k někomu jinému. Každý má individuální potřeby, vyvíjí se a ne vše, co dělám já, jim může sedět. Díky studiím, jako je YogaMe nebo Om yoga, se už necvičí v tělocvičnách. Komerce navíc znamená pro každého něco jiného.

Tuto otázku si neodpustím ani u vás: má učitelka jógy také nějakou superoblíbenou a neoblíbenou pozici?

Pozice, které nemáme rádi nebo s nimi nejvíce bojujeme, zřejmě nejvíce potřebujeme. Miluji záklony – most, rybu a obrácené pozice – stoj na hlavě, svíčku. Máme květen – jógový detox, top prioritou jsou tedy všechny rotace. Jelikož učím vinyasu, baví mě systém spojování. Jak nejsnáze dojít do obtížnější pozice, co všechno se dá udělat, aby pro nás byla maximálně příjemná. Pokud by to nevadilo, do kolonky „vyloženě neoblíbená“ napište NEMÁ.

…nevadí, čekala jsem to. Čím si vysvětlujete, že všeobecně nejsou obrácené pozice příliš oblíbené?

Jsou náročnější a nejsou pro člověka přirozené. Navíc často lidi díky sedavému zaměstnání a celkovému životnímu stylu bolí bedra a krční páteř, pak se dělají obrácené pozice špatně. Stavíte v nich na hlavu celý ten princip, který nám společnost nutí – vydělávat peníze a nejlépe tím, že sedíte na zadku. Je těžké obrátit tu hlavu a s ní i celé myšlení – že se člověk může mýlit, že má být zase dítě, že možná spadne. On se bojí, má strach. Ale proč? Bojí se, že něco nezvládne, že spadne v tělocvičně před zraky ostatních. Co si o vás pomyslí oni i lektor? Máme kopu strachů. Myslím, že je to společností, ve které žijeme.

Kteří učitelé vás nejvíce ovlivnili?

Z našich určitě již zmiňovaná Lenka Nezvalová, ze zahraničních mimo jiné úžasně skromná newyorčanka Lady Ruth, která napsala už druhou knihu. Na jejích lekcích není důležitá sestava ani provedení ásan. Učí jógu z druhé strany – podle Patandžáliho stezky, začíná jama, nijama. To je jóga v životě, kterou posunula dál a je proto celosvětovým vzorem.

Jste proslulá svými akcemi…

Zřejmě mám organizační talent. Baví mě dávat lidi dohromady, být sjednocovacím prvkem. Mám ráda cestování, objevování nových míst nejen pro sebe, ale také pro ostatní. Letos jsem připravila We Are Family v Adršpachu – zapojení jógy do běžného denního života. Letní rodinná akce pro dospělé, děti i domácí mazlíčky. Majitel zdejšího penzionu je vynikající horolezec. Na říjen spolu plánujeme „akci roku“ Nepali yoga Experience – trekový výlet s jógou do Nepálu. Nejedná se o žádný horolezecký výstup, ale spíše procházku po spirituálních cestách obohacenou o cvičení. Na své akce si vozím také vlastní kuchaře, jelikož cvičení jde se stravou ruku v ruce. Spolupracuji s úžasným Honzíkem Lobreisem, který vařil pro Madonnu, když byla v Praze. Vyrábí výborné vegetariánské rolky, zeleninové i ovocné smoothies, cookies a muffiny bez přidaného cukru. Věnuje se léčbě stravou. Stejně jako v józe je toto běh na dlouhou trať, který se vyplatí. Dále také spolupracuji s Milanem Marinčákem, který se zaměřuje na makrobiotiku.

Hitem se stává, co jsem si tak všimla, jóga u moře.

Na dovolené s mým úžasným manželem jsem objevila nádherný rodinný minihotýlek v bývalé egyptské beduínské osadě Dahab, která je nyní přímořským surfařským městečkem plným bohémů. Spolu s Adršpachem můj druhý domov. Uprostřed městečka na promenádě je plno kavárniček, kde ležíte na kobercích, když máte náladu, skočíte si do moře. Loni jsme strávili noc v poušti pod hvězdami – jedinečné místo. Myslela jsem, že mě nejvíc baví moře, ale poušť má v sobě ještě větší sílu. V červnu tam jedeme na týden a strašně se těším. Minule byl velký věkový mix účastníků, maminky s dětmi i bez. Je tam úžasná jógová místnost na střešní terase hotýlku. Slyšíte šumění moře, povívá lehký větřík, lampičky v krásném dekoru zvoní u stropu a my tam meditujeme při východu slunce. V době našeho večerního cvičení se svolávají místní do mešity – takové ekumenické spojení několika prvků. Všichni, kdo tam byli, si to místo zamilovali. Nikomu se nechce vracet.

Velké téma Prague Spirit Festival…

Nápad jsem dostala na Bali, kde mají Spirit Festival. Žila jsem v různých městech, ale Praha mě jednoduše učarovala, je unikátní, má svůj genius loci. Je v ní síla spojení, protože PRAHA jako slovo znamená také práh někam. Každý si může vybrat, k čemu ho nabádá. Mě k velké životaschopnosti. A protože vím, že Bali působí na lidi podobně, tak jsem si řekla, že bych byla schopna s dobrým týmem zorganizovat oslavu jógy i tady u nás. Přidala jsem tanec, hudbu, přednášky o životním stylu. Chtěla jsem, aby se lidé dozvěděli, že makrobiotika a vegetariánská strava není žádná úchylárna, ale naprosto normální věc. Že je běžné chodit k „normálnímu“ doktorovi stejně jako k homeopatovi. Čeká nás onen magický rok 2012 opředen mnoha katastrofickými teoriemi, které bychom rádi vyvrátili. Ráda bych, aby se akce zúčastnila také Lady Ruth, mám i jiná „želízka“. Příští ročník bude velká srdcovka, přislíbili účast úžasní učitelé z Čech i zahraničí, připravili jsme hudební bonbónek. Tento ročník se velmi vydařil, přišlo okolo 300 převážně mimopražských návštěvníků. Hned první lekce měla u lidí velký úspěch – unikátní spojení úžasného prostoru Novoměstské radnice, Jivamukti Julese Febra a hudby Honzy Muchowa. Měla jsem radost, že přijal pozvání kovaný jogín Dalibor Štědroňský. Povedená byla také unikátní debata učitelů – Petra za Yogapoint, Andrea z Om Yoga, Ziggy z Yogaspace, Lada Rokosová, Gaia Poupětová… Ráda bych ještě docílila toho, aby nebyl festival jen na jednom místě.

Jak vás tak poslouchám, dal by se Prague Spirit Festival nazval vaším splněným snem?

Bezpochyby. Akci jsem si vymyslela v srpnu a konala se v lednu, takže trošku megalomanie. Jak jsem ale už říkala, bez pomoci celé řady lidí bych se neobešla. Dík patří všem členům týmu, především Báře Hrzánové a Milošovi J. Kohoutovi.

Laťka je nastavena vysoko, bude ještě stoupat?

Pokud znamená její zvyšování zlepšování, tak určitě. Je pro mě důležité, aby se akce líbila návštěvníkům. Bylo by dobré, aby ji naplno využili. Aby se dozvěděli co nejvíce o cvičení, kterým chceme lidi posouvat dál. Nežijeme v himálájské jeskyni, ale v Praze. Venku troubí auta a my v sobě hledáme klid pomocí jógy. Pokud se s ním dokážeme spojit, máme vyhráno.

/
Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

16.07.2013 - 13:58

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám