Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Ájurvédský lékař Idrajith Walawe v rozhovoru na téma veganská a raw strava

 

ayur

Indrajith Walawe přijede v červnu do Prahy, kde povede v salónu Ayurveda Beauty víkendový seminář na stejné téma. Pokud Vás zajímá alternativní způsob stravování a chcete si to zkusit v praxi, pak se nechte tímto krátkým rozhovorem naladit na víkendové setkání 17. a 18. června, 2017.

V České republice se střídají 4 roční období a zimy bývají velmi chladné. Myslíte si, že je raw strava vhodná i pro naše podnebí? Jsme zvyklí se jídlem zahřívat.

Ano, věřím, že způsob stravování, který na víkendovém semináři představím, je vhodný pro obyvatele České republiky. V první řadě je veganství a raw strava příjemným způsobem, jak se dlouhodobě těšit dobrému zdraví za jakéhokoli počasí. Je to dieta založená na širokém spektru potravin a surovin, které jsou tak lahodné, že plně uspokojí chuťové buňky a zároveň jsou zdravé.

Vegani, tedy praví vegetariáni, ze svého jídelníčku vynechávají maso včetně ryb a drůbeže a nekonzumují ani žádné živočišné produkty jako jsou vejce, mléko nebo sýry. Mají tak mnohem nižší hladinu cholesterolu než konzumenti masa a masných výrobků. Vegetariánská (veganská) jídla obsahují jen malé množství nasycených mastných kyselin a neobsahují víceméně žádný cholesterol.

Cholesterol se totiž nachází v živočišných produktech, takže můžeme říci, že veganství je dieta bez cholesterolu. Další výhodou je přísun rostlinných bílkovin, které na rozdíl od těch živočišných, snižují hladinu cholesterolu v krvi. Raw strava podporuju správnou funkci enzymů, které jsou při zahřátí na 45 stupňů úplně zničeny a ztrácí svou schopnost štěpit jednotlivé složky potravy. Kombinace veganství a raw stravy je tak vlastně geniální cesta, jak udržet tělo a návazně i mysl v perfektní kondici. V mém přístupu ke stravování je možné dopřát si šálek čaje, či kávy a někdy dokonce teplou polévku.

Jak změnit jídelníček a své stravovací návyky?

Jednoduše, ale hlavně pomalu a nenásilně. Je to proces, kterým Vás na semináři provedeme. Je velmi podstatné znát základy a na nich pak stavět. Všechno Vám ukážeme v praxi a taky Vás vybavíme manuálem jak s jídlem pracovat. Veganství a raw strava se tak stanou snadnou a pochopitelnou cestou ke zdraví.

Je tato cesta vhodná pro všechny bez rozdílu, nebo jsou lidé, pro které není veganství a raw strava vhodná?

To se nedá zobecnit. Jedná se o zdravý životní styl, kterým je možné předejít mnoha nemocem a zdravotním problémům. Rozhodně doporučuju to vyzkoušet a zjistit na vlastní kůži, jaký má strava vliv na tělo a stav mysli. Mnozí lidé budou možná překvapení,jak chutná a zajímavá jídla umíme připravit a jak pestrý je veganský jídelníček. Nejsnazší cestou, jak zjistit, jestli je člověk vhodným adeptem, je ájurvédská tepová diagnostika. Jako život sám, je i strava velmi individuální záležitost a každý člověk je originál.

Výhody a zdravotní benefity jsem už zmínil výše, dodám ještě, že vegetariáni mají statisticky nižší výskyt onemocnění srdce. Atraktivním benefitem může pro mnohé lidi, zejména pak ženy, být štíhlá postava a zářivá pleť, které sice nejsou primárním cílem, ale vedlejšími příznaky konzumace dobrého jídla. Člověk se zkrátka vyhne nezdravým jídlům, která způsobují tloustnutí.

Vysoký obsah vlákniny navíc zajistí správnou funkci střev a tím ještě eliminuje rakovinu tlustého střeva. Důvodů proč to zkusit je nesporné množství. Naše semináře mají za cíl představit tuto cestu jednoduše a přístupně tak, aby byly její základy srozumitelné všem. Rozhodnutí, zda člověk změní své návyky, už je otázka osobní volby.

Je potřeba investovat do speciálního kuchyňského vybavení?

V začátku rozhodně ně. Měli byste si snadno vystačit s tím, co doma máte. Pokud se rozhodnete přejít na raw stravu kompletně a s celou rodinou, může Vám několik domácích spotřebičů usnadnit vaření. V podstatě pak budete potřebovat kvalitní odšťavňovač, výkonný mixér, kuchyňský robot a sušičku potravin. Nicméně na začátek není potřeba žádných speciálních investic.

Pro více informací a rezervace se prosím obraťte na majitelku salónu Ayurveda Beauty, paní Tanju Kovač, na mailu tanja.kovac@ayurvedabeauty.cz

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

13.06.2017 - 19:53

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám