Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Zdraví lidé tvoří zdravou společnost: Otevřenost

alv

Společnost, v níž žijeme, bývá – krom mnoha jiných názvů – označována za učící se společnost. Chceme-li, abychom prospívali, aby se nám dobře vedlo, potřebujeme zůstat otevření, stále se vzdělávat a být schopni se průběžně přizpůsobovat novým podmínkám. Vzdělávání znamená učit se poznávat, na poznávání ovšem musí navázat schopnost jednat, žít společně s ostatními a být. Být člověkem vyžaduje otevřenost bytí. Naučit se vidět, naslouchat, měnit se, protože přítomnost se neustále proměňuje. Podmínkou pro život je právě tento proces přeměn, řečeno moderním jazykem otevřenost systému.

Nedogmatičnost

Máme-li zůstat tímto živým, otevřeným systémem, nesmíme ustrnout. Musíme být schopni pohybu, mít oči otevřené, být tolerantní, nestranní a zároveň “čitelní” pro ostatní. I kdybychom dosáhli značného poznání a byli o své pravdě opravdu přesvědčeni, nesmí se z ní pro nás stát dogma. Názory ostatních, včetně případné kritiky našich závěrů, jsou vítanou příležitostí podívat se na věci z jiného úhlu, dobrou inspirací k zamyšlení, ohlédnutí a vykročení vpřed.

Naslouchání – tělu/lidem/přírodě/Bohu

A chceme-li poznávat, objevovat a měnit, musíme umět naslouchat. Naslouchat, vidět, cítit. Přirozenou moudrostí víme, co naše tělo potřebuje. Pokud jsme unavení, není nic přirozenějšího, než si lehnout. Proč si dávat kávu, energetické nápoje nebo jiné povzbuzující prostředky. Svět se nezboří, když to, co jsme měli v plánu dnes, teď, uděláme až za chvíli, zítra nebo někdy jindy.

Budeme-li naslouchat lidem, i oni nám mohou poradit, navést nás a podržet, když potřebujeme něco změnit nebo se někam posunout. Nebo nám mohou být příkladem toho, jak věci nedělat…

Příroda nám krásně ukazuje, že každý čas sebou nese něco jiného. V létě jsou dny delší, více slunce, potřebujeme méně spát a víc nás baví chodit mezi lidi. V zimě si raději zalezeme pod peřinu, budeme také potřebovat něco vydatnějšího k jídlu, abychom si doplnili energii a hlavně teplo, ale zase máme dostatek času se ohlédnout, vyhodnotit, co se stalo a naplánovat si, co bude.

Poznání sebe, světa a přírodních zákonitostí nás neomylně přivede k uvědomění, že existuje něco, co nás všechny přesahuje. Je jedno, jak si tuto tvořivou a věčnou sílu nazveme. Je ovšem třeba umět ji objevovat a také respektovat. Ne tak, že budeme hodní a poslušní. Ale svým způsobem ve všem a skrze všechno včetně nás samých uvidíme, jak se věci mají, kde hledat odpovědi, klid, mír a konec konců i zdraví. Protože my jsme svého zdraví a života tvůrci.

Pokud s vámi předchozí řádky rezonují, můžete se inspirovat, jak se stát tvůrci svého zdraví nejen skrze jídlo. Akademie léčivé výživy (ALV) letos na podzim otevírá již třetí běh unikátního dvouletého studijního programu ve dvou oborech. Studium je nedogmatickým průřezem všech léty prověřených stravovacích systémů a zahrnuje i moderní vědecké poznatky, včetně praktických kurzů vaření. 92 studentů prošlo nebo právě prochází prvním ročníkem, 30 je ve druhém… přečtěte si, jak studium změnilo jejich životy..

Můžete přijít i na jednotlivý seminář či přednášku, která vás zaujme. Například v únoru jsou to semináře s Ingou Bylinkinou „Superpotraviny a tonizující byliny“ 13. – 14.2 a Ženské zdraví“ 20. – 21.2.

V ALV věří, že neexistuje jen jedna správná cesta vedoucí k cíli. Najděte si svou vlastní cestu ke zdraví, to, co vyhovuje právě vám.

Více na www.akademielecivevyzivy.cz

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

21.01.2016 - 20:27

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám