Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Novoroční předsevzetí – jak k nim přistoupit, aby byla úspěšná

 

2016

S blížícím se vstupem do nového roku se na nás valí řada výzev, reklam a dalších „inspirací“, jak v novém roce změnit vlastní já k lepšímu. Ať už se týkají cvičení, jídla, šťastnějšího života, anebo vztahu k druhým. Posunout kvalitu vlastního života k lepšímu je určitě chvályhodný počin, ale i nejlepší úmysl může vyznít do prázdna v okamžiku, kdy k němu nejsme vnitřně správně přesvědčeni, rozhodnuti a motivováni.

Se všemi výzvami ke změně se většinou nese i jedno poselství, které říká, že to co děláme nyní, děláme špatně nebo nedostatečně. Když začneme přemýšlet nad tím, jak to změnit, začne nás napadat celá řada věcí, se kterými nejsme spokojeni a ztrácíme energii cokoliv změnit. Ztrácíme rovněž kreativitu přemýšlení o našem životě s nadhledem a schopnost oprostit se od zbytečných detailů.

Určitě vás napadne, že by se změnami v životě nemělo být čekáno na konkrétní datum, protože žijeme v přítomný den, ale lidé se během svého vývoje naučili lineárnímu vnímání času a proto jsou pro ně určité umělé milníky přirozené a pomáhají jim v orientaci, plánování a rozhodování. Vzpomeňme si na šílenství kolem příchodu roku 2000.

Není bez zajímavosti, že lidé dříve nežili v představě života od – do, jako my dnes, ale jejich vnímání času bylo cyklické – tedy nepočítali jaký rok zrovna je a kolik života jim odplynulo a kolik ještě zhruba zbývá, ale žili podle cyklů přírody – v našich podmínkách jaro – léto – podzim – zima. Životní fáze byly vnímány jako dětství – jinošství – produktivní věk a stáří.

Zkuste si přestavit život bez počítání času dnešním způsobem.

Ke konci roku je proto lepší zrekapitulovat si, co se nám v uplynulém roce povedlo a co nám udělalo a stále dělá radost, zkrátka podívat se na vlastní existenci z lepší stránky. Pak se vám bude lépe přemýšlet nad tím, co i opravdu přejete v životě dělat jinak.

A jak k tomu přistoupit, abyste smělé plány v únoru nezahodili jako nereálné?

1/ Dávejte si cíle, které opravdu vychází z vašich potřeb

Většina předsevzetí ve skutečnosti není o tom, co si přejete dělat jinak, ale o tom, co si myslíte, že by svět kolem vás chtěl, abyste dělali jinak. Pokud se budete řídit názory ostatních, nebude si sami schopni udržet motivaci k vytčeným cílům. Motivace vás musí prostupovat. Jinak se stane, že v obtížných chvílích života sklouznete zpět ke svým starým zvykům.

2/ Dobře si vnitřně srovnejte, co vaše vytčené cíle konkrétně znamenají

Pokud si řeknete, že například zhubnete nebo budete více šetřit peníze, nepomůže vám to s realizací cíle. Řekněte si raději konkrétně, co pro jeho naplnění budete dělat. Nejlépe i s nějakým měřitelným výstupem, který nemusí být ambiciózní, soustřeďte se na cestu a malé krůčky k úspěchu.

3/ Nestanovujte si cíle negativně

Chtít přestat kouřit nebo nebýt tlustý je fajn, ale lepší je si říct, že chci být zdravý. Je lepší cílit na něco, co chcete být než na to co nechcete být.

4/ Dobře zformulovaným předsevzetím si ušetříte v půlce února pocit, že jste zklamali sami sebe i okolí

Řekněte si, jak se chcete cítit, nastavte si cíl pozitivně a konkrétně.

A závěrem? Mějte rádi sami sebe a nezapomeňte, že ke změnám máte příležitost každý den.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

30.12.2014 - 12:43

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám