Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Královská ájurvédská masáž Abhyanga

IMG_2477

Součástí ájurvédské cesty je čištění, ve smyslu odplavování toxinů z těla, které otevírá prostor pro harmonii a rovnováhu. Dvě velice důležité kvality jak pro mysl, tak pro tělo a jejich vzájemné fungování. Královská ájurvédská masáž celého těla Abhyanga je jednou ze základních forem takové detoxikace s mnoha pozitivními vedlejšími účinky.

Abhyanga slouží v ájurvédě především jako prevence a terapie problémů způsobených disbalancí (častěji přemírou) faktorů tzv. typu “vata” v našem organismu. Vata je nejméně stabilní ze všech tří konstitučních dóš a její disbalance je považování za příčinu až 60% veškerých onemocnění fyzického charakteru i psychosomatického původu. Proto je velmi důležité věnovat se pravidelně jejímu snižování, zejména v době, kdy je náš životní styl plný každodenního stresu, spěchu a nesrovnalostí.

Na uvolňovaní nadměrné váty nejlépe působí pravidelné celotělové olejové procedury. Druh masážního oleje stejně tak jako délka masáže jsou voleny v návaznosti na aktuální zdravotní stav a potřeby masírovaného. Nejčastěji se používá olej sezamový, jehož dvě základní vlastnosti – teplo a hutnost – skvěle naplňují potřeby masáže disharmonické váty. Po proceduře je důležité nechat olej vstřebat do pokožky, aby došlo k maximálnímu účinku terapie a olej mohl projevit své léčivé účinky. Je také důležité udržovat tělo po masáži v teple, aby se účinné látky měly čas a prostor dostat do hlubších tkání, kam se absorbují postupně.

IMG_2462

V průběhu masáže je stará krev uvolňována jemným mačkáním svalů. Čerstvá krev na její místo proudí rychleji, což má výborný účinek na vyplavování toxinů z těla ven.

Masáž Abhyanga posiluje nervový a imunitní systém, pomáhá odstranit poruchy spánku, napětí, a úzkosti. Abhyanga se terapeuticky využívá při léčbě artritidy, kolísavého krevního tlaku, astmatu, dětské obrny a degenerativních onemocněních pohybového aparátu. Velmi efektivně působí na šlachy a vazy, neboť odstraňuje blokace v těle. Podporuje kloubní flexibilitu, stimuluje činnost jednotlivých životně důležitých orgánů a harmonizuje hormonální systém. Mimoto je však také dobře zvoleným způsobem relaxace.

Ideální by bylo aplikovat masáž Abhyanga každodenně. Deepak Chopra proto doporučuje zkrácenou verzi olejové masáže pro denní domácí použití. Tvrdí také, že neexistuje větší projev sebelásky než láskyplné pomazání sebe sama od hlavy až k patě teplým olejem. Abhyanga patří v ájurvédě do skupiny “Snehana”. Sanskrtské slovo Sneha lze přeložit jako “olej” a zároveň jako “láska”. Říká se, že účinky Abhyangy jsou podobné tomu, co pociťuje člověk nasycený láskou.

IMG_2501

Pravidelná aplikace Abyanghy alespoň 1x týdně, nejlépe o víkendu při odpočinku, je nejen efektivní, ale přináší léčivé výsledky. Ženy typu váta by měly od 40. roku věku absolvovat tuto masáž minimálně 1x v měsíci.

Pravidelná aplikace procedury Abhyanga nám účinně pomáhá distancovat se od vnějších problémů a nahlížet na okolní svět s povzneseným a zdravým nadhledem. Často, zejména zpočátku, dochází v průběhu masáží k nečekaným emotivním zážitkům. Z tohoto důvodu je klientům po skončeni terapie ponechán prostor pro dokončení vlastního vnitřního procesu. Nedílnou součástí masáže Abhyanga je odpočinek klienta, kdy závěrečných 20-30 minut po masáži stráví v teple na lehátku, nebo zůstává ležet přímo na masérském stole.


Ayurveda Beauty je exkluzivní centrum ájurvédských masáží a relaxace, které ctí ryze tradiční pojetí áyurvédy.

Ájurvedský mistr Sathyajith Walawe, pomáhá klientům navracet tělesnou a psychickou rovnováhu, zbavuje je bolestivých stavů a napětí a zvyšuje jejich energii i životní pohodu. Sathy pochází ze Srí Lanky z rodiny slavného baletního umělce a pedagoga. Studoval  áyurvédu a její  masážní techniky u profesora T. K. Ashoka z  Government Ayurveda College Tri Vendram, Kerala.

ayurveda_logo_82px

Výběr masáží naleznete na našich stránkách www.ayurvedabeauty.cz

Kontakt: Ayurveda Beauty, U Nového Suchdola 24, Praha 6
Objednávky: předem na tel: +420 773 577 761


 

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

18.04.2016 - 15:50

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám