Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Festival True yoga day

Ke konci listopadu se v Praze již podruhé uskuteční festival s názvem True Yoga Day.

Myšlenka uspořádat festival s tímto názvem (v překladu den opravdové/pravé jógy) vznikla jako reakce na dění na české jógové scéně v posledních několika letech.

Konkrétně na neustále nově vznikající styly jóg, které, podle organizátora a autora názvu festivalu, Pavla Huba, sice odhalují právě začínajícím a jógou nepolíbeným, co dokáže pár jednoduchých pozic a jejich pravidelná praxe, ale často také vytvářejí zmatek, protože už se většinou nikdo nevyzná v tom, co který styl vlastně znamená, jak se od sebe navzájem liší, ale hlavně už nemá nic společného s tradičním pojetím a praxí jógy. S tím souvisí i jejich účinnost.

Na festivalu se v jednotlivých lekcích se špičkovými lektory můžete vydat po stopách tradice a objevit mnohem efektivnější a často i praktičtější prostředky, jak dopřát svému tělu i mysli tu nejlepší péči a ty nejlepší stimulanty, než jen skrz ásany.

Kromě cvičení ásan podle nejznámějších tradičních jógových škol, se můžete těšit na ranní teorii a praxi očistných technik, odpolední pránájámu (dýchací techniky), jak ji doporučuje jedna z nejznámějších jógových knih Hatha jóga pradípika a na večerní jóga nidru (jógový spánek). K lepšímu trávení ajurvédského obědového menu je připravena tématická přednáška o stravě podle ajurvédy a čínské medicíny.

Přihlásit na festival se můžete zde.

O tvůrcích festivalu

petr
Petr Stinka

Před pár lety by mě rozhodně nenapadlo, že se někdy budu podílet na organizaci akce True Yoga Day. Kdyby se mě v té době někdo zeptal, co si myslím o józe, tak bych mu s despektem oznámil, že to jsou takový ty divný lidi, co nejedí maso, tvářej se hrozně duchovně a provozujou podivný cvičení, u kterýho se vlastně nehejbou :o)

V roce 2010 mi doktor doporučil jógu jako řešení problémů se zády a tak mě přítelkyně zavedla na první hodinu Ashtanga Vinyasa Jógy k Pavlovi. A já začal docela rychle měnit názor…

Zjistil jsem, že při józe si člověk fyzicky pořádně mákne. Našel jsem ve svém těle svaly, o kterých jsem netušil, že existují a naučil jsem se je ovládat a používat. Poprvé v životě jsem dokázal pořádně uklidnit a uvolnit svoje tělo. A taky svoji mysl. Navíc jsem na lekcích i společných víkendech poznal spoustu skvělých lidí, se kterými je radost trávit čas. Jóga mě baví, pomohla mi měnit sebe i svůj život.

Na organizaci True Yoga Day jsem se začal podílet jednoduše proto, že mi takový seminář přišel jako výborný nápad. Sám rád poznám další styly i lektory. Doufám, že se zase něco naučím, změním zase nějaký názor a potkám další zajímavé lidi. Vím, že si tenhle seminář skvěle užiju a myslím si, že vy také.

pavel
Pavel Hub

Z úvodního textu o True Yoga Day bude možná někomu připadat, že haním všechny nové druhy cvičení, které v názvu obsahují slovo jóga. Sám jsem ale začínal s power jógou a nebýt jí, jen těžko – pokud vůbec – bych se dostal k ashtanga vinyasa józe a hatha józe, ze kterých power jóga vychází.

Netoužil jsem po žádné askezi, po prolívání těla slanou vodou, ani po uctívání kdovíjakých božstev, ale říkal jsem si, že když je power jóga pouhým cvičením jógových pozic a to ještě téměř bez rytmu a přesto mně díky ní začal život teprve bavit, co potom dokáže systém, ze kterého power jóga vzešla?

A právě díky ashtanze, která se stala nejen mou nejoblíbenější jógovou školou, ale vedení lekcí tohoto stylu také mým povoláním,  mně do sebe začalo zapadávat vše, co jsem se do té doby o józe dozvěděl. A ani účinky na sebe nenechaly dlouho čekat. Konečně jsem se zbavil vpadlého hrudníku, nosem se mně najednou začalo dýchat lépe než pusou a neustálé teoretizování nahrazovala stále více praxe.  A já se o to chtěl  podělit s co nejvíce lidmi.

Těší mě proto, že se sešli tak skvělí lektoři, kteří to vidí podobně, a že se díky nim a Petrovi začaly plány, které jsem měl dlouhou dobu jen v hlavě, měnit ve skutečnost. Těší mě, že vás na tuto srdeční záležitost mohu pozvat a těším se, že si tu předposlední listopadovou neděli skvěle užijeme 😉

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

30.10.2014 - 11:18

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám