Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Cvičení jógy: Doma nebo ve studiu?

joga_doma

Začátečníci ve světě jógy, ale i pokročilí, kteří již nějaké zkušenosti mají, stojí během své cesty za zdokonalováním před důležitou otázkou. Cvičit raději samostatně, nebo se vydat do specializovaného studia a vyhledat zkušeného učitele? Čtěte dál, poradíme vám.

Cvičení jógy samostatně doma má některé výhody, které cvičení ve studiu nepřináší. Tak hlavně, samostatné praktikování jógy je organizačně i finančně nenáročné. Stačí vám podložka, nějaký zdroj informací, v dnešní době nejčastěji internet, a jakékoliv sportovní oblečení. Když říkáme jakékoliv, je to přesně to, co myslíme. Výhoda domácího cvičení totiž je, že nemusíte působit nijak moderně, takže docela postačí staré ošuntělé tepláky a obnošené tričko.

Aby to nebylo málo, odpadají náklady na zaplacení studia. Knihu o józe si koupíte jednou a ona už s vámi zůstane, a internet potřebujete nejen kvůli józe. Oproti tomu hodina jógy vyjde na (tady plz doplň), což je částka, kterou při cvičení jedenkrát či dvakrát týdně už leckterá peněženka pocítí.

No a aby to nebylo málo, při cvičení samostatně není třeba nikam cestovat, takže ušetříte čas i peníze i za dopravu a můžete o to déle cvičit. Hlavně pokud se to ve vašem okolí jógovými studii zrovna nehemží, může cesta za profesionální jógou být docela vážnou komplikací.

Začínáte? Pak volte studio

Zdálo by se tedy, že cvičit doma je jasná volba, pro kterou je argumentů dost. Jenomže to tak úplně není pravda. Jasně, pokud je to vaše jediná možnost, protože si studio můžete dovolit, jen pokud děti nepošlete studovat, nebo byste museli dojíždět několik desítek kilometrů, je vždycky lepší začít doma, než nezačít vůbec. Pokud ale před podobnými problémy nestojíte, a vaše motivace pro domácí cvičení je jiná, pak své pochybnosti odložte a zamiřte za profesionálním lektorem. Cvičení podle knihy a internetu je totiž dobrý základ, zkušeného učitele vám ale nikdy nenahradí.
Nikdy totiž tak dobře jako on neposoudíte, zda pozici, o kterou se právě snažíte, cvičíte dobře. Nikdy sami sobě nepoupravíte nastavení těla tak, aby to lépe odpovídalo správnému provedení cviku. Jen výjimečně vám kniha tak dobře poradí jednodušší verzi pozice, se kterou máte potíže, aby vám pomohla se skutečně zlepšit. A to nemluvíme o speciálních pomůckách, které budou v každém studiu okamžitě k dispozici, kdežto doma je budete hledat jen s obtížemi, ledaže váš pradědeček byl zkušený letitý jogín přímo z Indie. Nadto všechno můžete při společném cvičení ve studiu poznat nové přátele. Nebo, co my víme, třeba i úplně novou lásku.

Jste pokročilí? Cvičte, jak je vám pohodlné

Jiná situace tehdy, pokud už máte zkušeností dost, víte, které pozice cvičíte správně, a u těch ostatních dokážete své chyby dostatečně bedlivě vnímat. Pak samozřejmě zůstává volba mezi samostatným a společným cvičením čistě na vaší preferenci, a nikdo vám nebude vyčítat, pokud pro vás výhody domácího cvičení převáží.
Nezapomínejte přitom ale, že i pro velmi pokročilého mohou postřehy učitele a spolucvičících být velkým přínosem. Dokonce i mnoho těch, kdo jógu sami třeba i dlouhá léta učí, pravidelně cvičí pod vedením někoho jiného, aby mohli pro své pokroky čerpat ze zkušeností ostatních. Samostatným cvičením se o tuhle výhodu dobrovolně připravíte. A to je rozhodně trochu škoda.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

26.09.2014 - 11:18

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám