Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

BLOG: Maso a yoga

 

Průměrný Čech spořádá za život 5,5 tuny masa.

Kardio vaskulární onemocnění  zůstávají hlavní příčinnou úmrtí u mužů a žen ve všech evropských zemích.

Už v roce 1961 napsal Journal of American Association, že 90-97 procent srdečních chorob se dá předejít vegetariánskou stravou. Masitá strava obsahuje vysoké množství „špatného“ cholesterolu, jenž se hromadí ve vnitřních stěnách cév, které nedostatečným průtokem krve oslabují životně důležité orgány těla.

 

Další velkou hrozbou lidského zdraví jsou rakovinová onemocnění. S konzumací masa, respektive se stravou s vysokým obsahem tuku a živočišných bílkovin, bezprostředně souvisí rakovina tlustého střeva, konečníku, prsou a dělohy, u všech ostatních je souvislost méně zjevná, ale nepochybná. Na místě je také zmínit cukrovku , nadváhu a obezitu.

 

Působím v České republice skoro dva roky. Vzhledem ke stavu většiny zájemců o yogu, nebo o to, co si o yoze myslí, se věnuji z velké části detoxikaci organismu a terapiím chorob těla a mysli. Pouze „připravené“ aspiranty zasvěcuji do Pranayama, Pratyahara, Kundalini Kriya a Dharana.

 

Zcela drtivé procento všech onemocnění těla s nimiž se setkávám je způsobeno nadbytkem a ne nedostatkem.

Velkou váhu přikládám výživě, vegetariánství v detoxikační periodě k tomu bez pochyby patří.

 

Biologové a odborníci přes výživu jasně dokazují, že lidské zažívací ústrojí není k trávení masa uzpůsobené. Masožravé zvířata mají krátké zažívací ústrojí- trojnásobnou délku jejich těla, aby se maso vytrávilo ven z těla co nejrychleji, protože při jeho dlouhém trávení vzniká velké množství toxického odpadu, které zatěžuje ledviny a vede k mnoha závažným onemocněním. Rostlinná strava se rozkládá mnohem pomaleji, býložravci tak mají šest a více delší střevo než je jejich tělo.

 

Masožravec Býložravec Člověk
Má drápy Nemá drápy Nemá drápy
Nemá póry kůže
(potí se jazykem)
Potí se kůží Potí se kůži
Má ostré špičáky
(k trhání masa)
Nemá Nemá ostré špičáky
Má malé slinné žlázy v tlamě
(netráví obiloviny, ovoce)
Má dobře vyvinuté slinné žlázy k trávení obilovin a ovoce
Má kyselé sliny
(nemá Ptyalin k trávení škrobu)
Má zásadité sliny a mnoho Ptyalinu
Nemá ploché stoličky k rozmělňování Má ploché stoličky
Má v žaludku mnoho kyseliny solné (k trávení masa, kostí apod….) Má desetkrát slabší kyselinu solnou
Zažívací ústrojí 3x delší než tělo Zažívací ústrojí 6x delší než tělo

 

Po porážce by maso brzy zešedivělo a začalo se rozkládat. Červená barva a zdánlivá svěžest je dosahována sycením dusitany a dusičnany. Většina těchto látek je karcinogenních. Chovná zvířata jsou od narození dopována očkováním, uklidňujícími prostředky, růstovými a jinými hormony a antibiotiky. Pestrá škála těchto přísad do zvířat činí neuvěřitelných 2400 chemických látek a drog.

 

Konzumní společnost se svými mrazáky zcela změnila skladbu stravy lidí v průmyslových krajích světa.

 

Před dvaceti roky se doporučovala denní dávka 150g bílkovin denně, dnes kolem 30-45g. Nadměrná konzumace bílkovin je plýtváním životní energie a vážně tak poškozuje zdraví. Dostatek bílkovin je ve vyvážené stravě s obilovinami, luštěninami a ořechy. Ve stejném množství je dokonce v této potravě větší množství bílkovin než v mase. Většina druhů zeleniny, ovoce, semen, ořechů a obilovin je vynikajícím zdrojem kompletních bílkovin (s obsahem 8 tzv. esenciálních aminokyselin). Starý názor, že tomu tak není se nezakládá na pravdě.

 

Slovy neplýtvám, jsou založeny na vlastní zkušenosti, na zkušenosti z několikaletého provádění terapií chorob těla a mysli a také na poznatcích moderních vědců. Naneštěstí obecné povědomí lidí, ale často i starších z odborníků, je ovlivněno závěry studií tamních časů…  Prostě se tak neustále opakují a opisují stejné nesmysly bez skutečných aktuálních podkladů jednotlivých tvrzení.

 

Více jak 90 procent všech obilovin v Americe je na výkrm zvířat. Ve Velké Británii je to 85 procent.

Z 16 kilogramů obilovin se touto neefektivní přeměnou získá 1 kilo masa. Z jedné porce bifteku by se tak dalo nakrmit 40-50 vyhladovělých lidí. Podívejte se kolem na pole, co z toho je jídlo pro lidi?

Ani u nás nejsou ty čísla o mnoho nižší.

Přestaňme trápit vykrmováním zvířata a krmme utrápené lidi!

Někdo spočítal, že denně umře zhruba 40000 dětí hlady. 50 miliónů lidí ročně hlady trpí.

 

Rajo guna ve mně burácí k zodpovědnosti konzumní společnosti za umírající po celém světě.

Tamo guna mne utlumuje tupým smutkem a pocitem bezmocnosti.

Satvo guna mne utvrzuje v kultivačních snahách sebe a společnosti, pokoře ke svému Guru a Karmě.

 

Ze vzpomínek se derou příběhy těch, kteří už tenkrát, když jsem je naposledy viděl, neměli, to, co „Bůh“ dal všem-jídlo. Tenkrát v Mali jsem nedokázal jít a koupit si jídlo, protože jsem je nemohl koupit všem, co jich kolem mne bylo, s čokoládovýma očima otevřenosti a přirozenosti. Tak jsem žil jako oni- po několika měsících jsem i přes všechny asketické zkušenosti zkolaboval na vyčerpání organismu. Možná i proto, že jsem dočasně nepraktikovat yogu a přibližoval se jim stejným uctíváním Boha- Allaha. V každé zemi se vždy přizpůsobuji uctíváním Boha tamními zvyky. Zde v České republice vyhledávám meditativní prostředí kostelů, nejvíce však starých lesních kaplí, klášterů a pousteven.

Když jsem se pak  probral s kapačkou umělé výživy, vytáhl jsem si ji z paže a zazlíval jim, že mne bez vědomí odvezli z vesnice do města. Moc se prý báli, že bych mohl umřít. A to já chvílemi snad i chtěl, cítil se vinný za to, že jsem se narodil mezi otesánky… Moc se báli, ne o mne, ale že by mohl umřít „běloch“. Když umře místní dítě, nikdo o tom nemluví, považuje se to za normální!

 

Dobře se podívej do své lednice a na svůj stůl „jogíne“.

Pořádně se z toho Vaman Dhauti…

Průměrný Čech spotřebuje pětkrát tolik, co obyvatel Afriky, Asie nebo Latinské Ameriky.

 

Budeš-li vegetarián spotřebuješ zhruba 200kg obilovin ročně, to je jedna pětina z 1000kg, které by byly spotřebovány, a to z 90 procent pouze na „výrobu“ masa. Snížením celkové produkce masa o 10 procent se podle výpočtů získáme obilí pro 60 miliónů lidí na této Zemi. Hladovění je uměle vytvořený problém.

 

Základem hrubohmotného života je voda.

Právě masný průmysl je největším znečišťovatelem vody, třikrát větší než průmysl.

Na 1kg pšenice je třeba 60 litrů vody.

Na produkci 1kg masa je to 2500-6000 litrů.

Nedostatkem vody již trpí mnoho zemí po celém světě a každý rok se tato situace zhoršuje.

Nepochybně to také souvisí i s kácením stromů a plošné devastace Matky Země.

 

Pocity zvířat jsou z jejich očí a chování lehce identifikovatelné.

Ve výkrmnách je jasně patrné utrpení z nepřirozenosti a krutosti člověkem předurčeného údělu.

Zvířata jsou uměle oplodňována, odtrhávána od matek, žijí v houfech pouze stejně starých jedinců, očkována, kastrována, vykrmována se steroidními přísadami a antibiotiky. Bez umrtvení jsou jim odsekávány ocasy, řezány rohy, propichovány uši a nozdry. Pečovatelé jsou často hrubí a násilní.

Přeprava „jatečních“ zvířat je strastiplnou křížovou cestou…

97 procent českých slepic je drženo ve velkokapacitních chovech. Podle platné směrnice je na jednu slepici 550cm2, což je plocha menší než formát A4.

Před padesáti lety snesly slepice v průměru 95 vajec za rok, teď je tomu přes 300. Jejich život končí vyčerpáním po jednom až dvou letech útrap. Týden starým selatům se bez umrtvení uřezávají zuby, ocasy a jsou kastrována.

Díky genetickým manipulacím vzrostlo množství vydojeného mléka na krávu za rok z 1630l na 6548 litrů. Dojnice tak prodojí zhruba pět let a pak nemocné umírají vyčerpáním.

Krávy se střílí jateční pistolí, prasata a kuřata jsou zabíjena elektrickým proudem.

Díky spěchu a nedbalosti je mnoho zvířat stále při vědomí, když jsou za živa rozřezána.

Tržní ceny kůže tvoří až 10 procent z celkové ceny zabitého jatečního zvířete.

75 procent mořských populací je zdecimováno průmyslovým rybolovem.

„Tradice“ Vánočních kaprů není ani sto let stará.

Násilná smrt je vždy plná strachu, vzdoru a utrpení.

A Bio chovy? Polopravda je lež.

 

Ve Skotsku jsem před léty pečoval o zvířata ve velkochovech.

Věřil jsem, že je dobré, když tam budu a snažil jsem se jim kompenzovat jejich život.

Zvláště s prasaty jsem si užil spoustu legrace. Na Chrochtovi, velký kanec, jsem dokonce jezdíval.

Stal jsem se součástí jejich vyvinuté společnosti. Farma potom, jako mnoho ostatních, zkrachovala, čím dál více Britů přechází na vegetariánství a trh s masem ovládli východní výrobci, jejichž „mrtvé zboží“ je sice nízké kvality, ale i ceny a na přesvíceném regálu supermarketu se to ani nepozná…

Nebo možná promeditované hodiny za své zvířecí kamarády…

Zkušenosti jsem také získal v práci s koňmi. Mimo jiné i v šlechtitelské stanici Kubišta, kde jsou koně drezírováni k parkúru. Připadal jsem si často jako ranhojič ve válce… Ve dnech kastrace a očkování jsem měl volno.

Obecně mne práce se zvířaty připadala mnohem smysluplnější, než obsluhování vládních úředníků při galavečeřích, čemuž jsem se jako mladík věnoval. Často mi tak připadá přízvisko „velké zvíře“, „jako prase“ urážlivé hlavně pro čtvernožce.

 

Umíš si představit zabít svého domácího mazlíčka, stáhnout ho z kůže, rozpárat mu břicho, rozřezat jeho tělo na krvavé části a vařit si ho k obědu? Co je to za pokrytectví, že je nám utrpení krávy, afrického domorodce nebo pražského bezdomovce menší než, když se omylem řízneme do vlastního prstu?

 

Ve starém zákoně se píše:

LO TIRTZACH – znamená nezabiješ,a to neznamená pouze často překládané nezavraždíš

Genesis 1,29

„Dal jsem Vám na celé Zemi všechny byliny nesoucí semena i všechny stromy, na kterých rostou plody se semeny. To budete mít za stravu.“

.“ Kdyby nějaký člověk u domu Izraele anebo cizinec, který se mezi Vámi zdržuje, jakýmkoli způsobem jedl krev, obrátím svoji tvář proti takovému člověku, který jedl krev,“ (Leviticus 17:10, Svatá Bible)

 

Esejové:

„Přišel jsem ukončit oběti a krvavé hody, a když nezastavíte obětování a jedení masa a krve, hněv Boží se před Vámi nezastaví“ (Evangelium svaté dvanáctky)

 

Křesťani:

„Maso pro žaludek a žaludek pro maso, ale Bůh zničí oboje i je!“ (1.list Korintským 6:13, Svatá Bible)

„A ještě když měli maso mezi zuby, dříve než ho požvýkali, vzplanul vůči lidu Pánův hněv a Pán zasáhl lid velmi velkou ranou“ (Kniha Numeri 11:33, Svatá Bible)

V Bibli Svaté jsou často mylně překládány slova znamenající potravu, stravu a pokrm za maso.

 

Prorok Mohammed učí:

„ Za dobrodiní prokázané jakémukoli zvířeti přichází odměna“

„Allah neprokáže milost nikomu, kromě těch, kteří prokazují milost jiným tvorům“

„Nedovolte svým žaludkům, aby se stali hroby zvířat!“ (prorok Mohamed, sbírka Hadith)

 

Konfucionismus:

!Každý člověk má mysl, která nesnese pohled na utrpení jiných. Ušlechtilý člověk, který vidí zvířata naživu, nedokáže snést pohled na to, jak umírají a poslouchat jejich smrtelné nářky, nedokáže snést to, aby jedl jejich maso. (Mencius, král Hui z Liangu, kapitola 4)

 

Cao dai:

„Nejdůležitější věcí je přestat zabíjet… protože zvířata mají také duši a rozumějí jako lidé… když je zabijeme a jíme, potom vůči nim máme krvavý dluh.“ (učení světců)

 

Bahai:

„Pokud jde o jedení masa zvířat a úplného zřeknutí se ho, vězte s jistotou, že na počátku stvoření Bůh určil jídlo každé živé bytosti a jíst v rozporu s tímto rozhodnutím není dovolené,“

 

Zoroastrianismus:

„Tyto rostliny já, Ahura Mazda (Bůh), snáším na Zem, aby přinášeli jídlo oddaným a krmení užitečným kravám.“ (Vesta, Venidal Fargard 5-20)

 

Džinismus:

„ Skutečný mnich by neměl příjmout takové jídlo a nápoj, které byly zvláště připraveny pro něho a je v nich obsažené vraždění živých bytostí.“ (Sutrakritanga)

 

B uddhismus:

„Veškeré maso, které živé bytosti snědí je jejich příbuzných.“ (Lankavatara Sutra, Triplicata 671)

 

Sikhismus:

„Smrtelníci, kteří konzumují marihuanu, maso a víno, nezáleží jaké poutě, půsty a rituály provádějí, všichni půjdou do pekla.“ (Guru Granth Sahib, strana 1377)

 

Ve všech „indických“ náboženstvích je Ahimsa- nenásilí základní krok k seberealizaci.

Manu Samhita:

Maso nelze získat bez ublížení živým tvorům.

Kdo uváží ohavný původ masa, vykrmování a zabíjení živých bytostí, pojídání masa úplně zanechá.

Mahabharata:

Ten, který si přeje udržovat maso svého těla pojídáním masa těl jiných bytostí, žije v utrpení, ať už se narodil v jakékoli formě života.

Kdo může být krutější a sobečtější než ten, který udržuje své tělo pojídáním masa z těl nevinných zvířat?

Ti, kteří touží mít dobrou paměť, krásu, dlouhý život, pevné zdraví a tělesnou, morální a duchovní sílu by neměli jíst zvířata.

 

Annam Brahma znamená:

Vše, co vstřebáš se staneš.

 

Myslí se tím jídlo, ale i vjemy zrakem, sluchem, čichem a hmatem.

Patří tam samozřejmě i sexuální činnost – Annam Shakti/Shiva.

 

A tak, když přicházíte se zájmem o yogu…

Prvním krokem, před tím než postoupíme k výplachu mozku- bude vždy výplach zadku…

 

Musím říci, že z vlastní zkušenosti vím,

že u mnohých civilizovaných „lidí“ před duchovní kultivací,

je těžké rozeznat rozdíl.

 

Yogapremananda

www.yogashrama.cz

723 754 588

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

25.11.2010 - 13:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám