Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Odpusťte si

odpusteni

V životě mnohokrát nastanou chvíle, kdy něčeho litujeme, něco si vyčítáme nebo máme pocit, že se někdo jiný proti nám provinil. Každého sem tam napadne, že mohl něco říct či udělat lépe nebo se zhrozí, když vidí následky nějaké chyby, kterou udělal. Někteří se však téměř neustále cítí trapně nebo stále dokola viní sebe či ostatní za něco, co se stalo. Jistě, na některé věci se jen těžko zapomíná, ale tím, že se budete neustále trýznit, minulost stejně nezměníte.

Odpuštění osvobozuje

Proto je důležité odpouštět. Sobě i ostatním. Ať už jde o cokoliv. Neznamená to, že když odpustíte a přestanete truchlit nebo se vztekat kvůli něčemu, co nastalo nebo nenastalo, tak danou věc schvalujete. Na světě se opravdu dějí věci, které ho rozhodně nedělají hezčím místem pro život. Ale pokud odpustíte, přestane mít daná událost větší moc, než je nutné. Odpuštění umožňuje pohnout se dál a žít lépe. A to především tomu, kdo ho poskytne.

Člověk si kolikrát myslí, že když se na někoho přestane zlobit, prokáže mu tím laskavost. Pravdou však je, že tím pomůže hlavně sobě. Však se kolikrát hněváme na někoho, kdo o tom nemá ani tušení. Kdo se pak tedy ve skutečnosti trápí, on nebo my? Tím, že ze sebe propustíme negativní emoce, ulevíme svému myšlení, prožívání i zdraví. Tyto emoce mají totiž výrazný dopad na tělo a jeho fungování, což se může projevit víceméně jakkoliv, od rýmy až po rakovinu. To je u každého individuální.

Co pomáhá

Cestou však není tvářit se, že se nic neděje, i když to ve vás vře. Ani ve snaze být tím vyzrálejším předstírat i sami před sebou, že určité emoce vůbec nemáte a zatlačit je kamsi do pozadí. To by nic nevyřešilo. Je přirozené, že jste někdy naštvaní, smutní, frustrovaní… Dovolte si to tedy naplno prožít. Ne ale stylem, že začnete po partnerovi házet talíře. Raději mu zkuste upřímně říct, jak se zrovna cítíte a co byste od něj potřebovali jinak. Někdy není možné si s původcem všeho zla promluvit nebo je možné, že jsme ve svých očích tím viníkem my sami. I v takovém případě je však vhodné si dané emoce prožít a pak je propustit. Najděte si nějaké klidné místo, kam se můžete uchýlit, a prostě jim dovolte, ať se projeví. A pak je nechte odplynout.

Uvolnit ze sebe negativní pocity vám může pomoci i jóga. Zkuste vnímat, kde v těle cítíte napětí či přímo bolest, když myslíte na danou situaci nebo člověka. To je místo, které na vaše rozpoložení nejsilněji reaguje. Můžete si tedy dopřát cvičební sestavu zaměřenou právě na tuto část těla a nechat ji se uvolnit. Uleví se vám psychicky i fyzicky. Celý proces podpoříte ještě tím, že si představíte člověka, kterému potřebujete něco prominout (nebo i sami sebe) a budete opakovat „odpouštím ti/si“, dokud se nebudete cítit lehčeji. Existuje celá řada technik či rituálů, které mají pomoci odpustit a jestliže zapátráte, určitě se vám podaří objevit postup, který vám bude vyhovovat.

Buďte k sobě laskaví

Nikdo se nerodí s manuálem pro život a každý má trochu jiné schopnosti se vyrovnávat s událostmi, které ho potkávají. A já věřím, že každý dělá to nejlepší, co umí, i když se to v nějakých případech může zdát absurdní. Zkuste se na to však podívat z tohoto úhlu pohledu, než začnete někoho soudit. Znáte dokonale celý jeho život? Víte, co se mu honí hlavou? Dokážete přesně vnímat to, jak se cítí? Pravděpodobně ne. Pak nemůžete pochopit, co všechno za jeho jednáním stálo. Tak neztrácejte čas tím, že ho budete hodnotit. Stejně to k ničemu není. Ale zrovna tak buďte hodní sami na sebe. Vezměte si z dané situace, co je třeba, ujasněte si, co byste příště udělali jinak a už se tím nezabývejte. A uvědomte si také, že nějaké věci prostě ovlivnit nemůžete, ani kdyby jste byli superhrdinové.

 

Komentáře (0)
Alexandra Bobelová

Pracuji jako psycholožka v Poradně pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy. Mám to štěstí, že je práce zároveň i mým koníčkem, kromě psychologie mě však baví i řada dalších činností, jako je například turistika, jóga a psaní.
Dvě poslední záliby mě přivedly na tyto stránky a k tvorbě těchto článků. Doufám, že pro Vás budou přínosné a pomohou Vám žít přesně takové životy, jaké si přejete.

23.10.2016 - 16:10

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám