Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Mějte se rádi

mejte-se-radi

Jaký je ten nejdůležitější vztah v našem životě? Ať už si to uvědomujeme nebo ne, je to vztah, který máme sami se sebou, neboť od něj se odvíjí vše ostatní. To, co nás za naší existence potkává, nás v nějaké formě upozorňuje, kde máme ještě rezervy, na čem je třeba zapracovat.

To, že máte nedostatek financí, zdravotní potíže nebo neuspokojivý partnerský vztah, může tedy být způsobeno právě tím, že se nemáte rádi. Říká se, že ten, kdo miluje sám sebe, si dovoluje do života přitahovat hojnost ve všech možných podobách. Kdo ne, ten si přísun toho dobrého třeba i podvědomě blokuje.

Ale ať už tomuto zákonu přitažlivosti věříte nebo ne, tak jako tak má váš vztah k sobě samým obrovský vliv na to, jak se celkově cítíte. Mnoho výzkumů již například prokázalo, že člověku, který je v dobrém emočním rozpoložení, lépe fungují všechny fyziologické pochody a je tedy zdravější. Dobře naladění lidé mívají také více užitečných nápadů, jsou výkonnější a lépe působí na své okolí.

Jenže jak chcete mít dobrou náladu, když nemáte sami sebe rádi?

Důvodů, proč člověk nemá dobrý vztah sám se sebou, může být celá řada. U každého bývá pes zakopán někde jinde, ale ve spoustě případů sahají kořeny problému až do dětství. Přestože většina rodičů své děti hluboce miluje, mnohokrát se dopouštějí jednání, které je negativně poznamená. Tak to prostě je, nikdo není neomylný. Většina lidí si ale díky tomu nese do dospělého života určitá nefunkční přesvědčení, díky kterým se cítí jako neplnohodnotné lidské bytosti. Někdo má pevně zafixované, že je hloupý, jiný zase, že je nešikovný, ošklivý, zlý, tlustý, pomalý…. Nebo cokoliv jiného. Tomu neunikl skoro nikdo, ať už díky rodičům, jiné osobě nebo snad sobě samému.

Tak jako tak nejde o nic, na čem by bylo třeba ulpívat. Každý se v této oblasti může posunout a zlepšit tak svůj život, bude-li chtít.

Sice jste to jen vy sami, kdo musí přijít na to, kde konkrétně je potřeba něco změnit, každopádně zde je několik doporučení, která by vám mohla pomoci:

Buďte k sobě laskaví

Zkuste se zamyslet nad tím, jestli byste se stejně jako k sobě chovali k člověku, kterého máte doopravdy rádi (ke svému dítěti, nejlepšímu příteli apod.).

Dělejte to, co máte skutečně rádi

Ve všech oblastech, počínaje jídlem a konče zaměstnáním. Samozřejmě, že ne vždy je volba tak snadná a ne vždy je možné něco hned změnit. Nějaké věci chtějí čas. Ale určité maličkosti je opravdu možné ovlivnit snadno. Například jistě není třeba, abyste si ve vašem volném čase oblékali něco, co se vám nelíbí, místo milovaného plavání se mořili na rotopedu v posilovně apod.

Obklopujte se lidmi, kteří se k vám chovají hezky

Je zbytečné ztrácet čas a energii s někým, kdo vás jakýmkoliv způsobem shazuje nebo vás společně strávený čas prostě jen nenaplňuje.

Odpouštějte

Nejen ostatním, ale i sobě samým. Nikdo nejedná vždy stoprocentně správně, každý dělá to nejlepší, co umí. Zkuste proto neodsuzovat druhé ani sebe. Nemusíte umět a vědět hned všechno a druzí také ne. Když se budete dívat na sebe i na ostatní tímto úhlem pohledu, pomůže vám to nezatěžovat se zbytečným vztekem, smutkem nebo jakýmikoliv jinými nepříjemnými pocity. Není třeba za minulost trestat sebe ani nikoho jiného. A nezapomeňte, že neodpouštíte kvůli druhým, ale především kvůli tomu, abyste vy sami mohli žít bez emoční zátěže a měli více energie na užívání si života.

Radujte se z přítomného okamžikua snažte se ho maximálně využít

i když není ještě vše dokonalé. Zkuste věřit tomu, že jste dost dobří už teď přesně tak, jak jste, protože právě tento stav vám přináší úžasné nové možnosti. A nebojte se, že když se sebou začnete být spokojení, tak už navždy zůstane vše stejné, protože ztratíte důvod něco měnit. Naopak vám to dá energii posunout se někam, kde vám bude ještě lépe, a jasnou mysl, která vám pomůže přijít na to, která cesta je vlastně ta správná.

Zkuste cviky na otevření hrudníku a tím i srdeční čakry

která silně souvisí s láskou obecně a tedy i se sebeláskou. Mezi takové pozice patří různé záklony, předklony a úklony, jako je například pozice velblouda, kobry, holuba, luku a řada dalších. Záleží jen na vás, jaké vám osobně vyhovují nejvíce. Každopádně se pokuste v každé poloze vydržet ideálně několik minut, poctivě dýchat do hrudníku a zaměřit se přitom na myšlenky a pocity, které mohou vyplouvat. Mnohdy může být člověk překvapen, na co vše si nevzpomene a nepřijde, když se soustředí na své tělo a nechá ho „mluvit“.

Přestože tato doporučení tvoří dobrý základ proto, abyste se sebou mohli navázat pevnější a radostnější vztah, tak cesta každého je poněkud odlišná, jak už bylo zmíněno výše. Je jen na vás, jestli se rozhodnete pátrat po té vlastní. Pokud ano, tak buďte připraveni, že toto zkoumání samo o sobě nemusí být vždy lehké ani radostné (ale samozřejmě může!), každopádně výsledek stojí určitě za to.

 

Komentáře (0)
Alexandra Bobelová

Pracuji jako psycholožka v Poradně pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy. Mám to štěstí, že je práce zároveň i mým koníčkem, kromě psychologie mě však baví i řada dalších činností, jako je například turistika, jóga a psaní.
Dvě poslední záliby mě přivedly na tyto stránky a k tvorbě těchto článků. Doufám, že pro Vás budou přínosné a pomohou Vám žít přesně takové životy, jaké si přejete.

29.03.2016 - 17:23

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám